sewcio802 Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Witam ! Moja Sarracenia Farnhamii złapała pszczołę, która jest za duża. Nie ma opcji aby "spłynęła" na dół kielicha. Czy kapturnica da sobie radę ze strawieniem tego owada ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ! Edytowane 24 Lipca 2012 przez sewcio802 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Nie rób z rośliny niepełnosprawnego stworzenia. Da sobie radę. Przecież nie będziesz dopychał tego owada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Heh Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Nie, ponieważ jest za wysoko. Ale z czasem gdy uzbiera się większa ilość owadów i przyciśnie tą najniżej położoną to może dojść do trawienia. A i nie zdziw się jak zacznie robić się na wysokości zapchanego pszczołą kielicha taki uschły pasek ponieważ to często się zdarza przy mocno zakleszczonych owadach lub dużej ilości owadów. Edytowane 24 Lipca 2012 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 Ok, Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Ja niektóre owady wyciągam, na pewno zalicza się do tego pszczoła, biedronka i jak zobaczę, to i złotookowi pomogę. Dlatego, że to pożyteczne dla mnie owady. Szerszenia wyciągam, bo zwykle wygryzie otwór i wyjdzie, więc wolę sam go wyciągnąć. Czasem wystarczy dać do środka sznurek, tasiemkę lub nitkę, owad sam wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi