Skocz do zawartości

stratyfikacja nasion teraz?

Eva

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałam długo nasion binaty - jak dałam sobie spokój to znalazłam i zamówiłam. Zamówiłam też nasiona muchołowki, przyjdą w tym tyg. i teraz moje pytanie brzmi, co dalej?

Wiem, że trzeba je przestratyfikować 6-8tyg. ale nie o to mi chodzi, chodzi mi o niefortunną porę na stratyfikacje. Jest połowa sierpnia, za 6-8tyg. będzie początek - połowa października więc już mało światła i co, mają wschodzić po około 3-8 tyg.? Przy czym, przy tej ilości światła to będzie raczej 8 niż 3 tygodnie, czyli w początek/połowę grudnia mają wschodzić maleńkie rośliny, kiedy światła u nas wcale? Nie zaszkodzi im ten czas?

Czy lepiej stratyfikować do marca? Nie za długo z kolei?

A może faktycznie potrzymać te nasionka i zacząć stratyfikacje w połowie grudnia początku stycznia wtedy luty-marzec wyciągam i idą na słonko, którego ilość będzie sobie wzrastała i wzejdą kwiecień-maj? Tu pytanie, czy nasionka jeszcze w ogóle będą się nadawały do czegokolwiek, leżąc sobie w karteczce i woreczku strunowym do grudnia-stycznia???

Edit: Cephalotus, 13:14 12.08.2012

Pisownia!

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt że okres listopad -grudzień to niezbyt dobra pora na wysiew nasion.

Proponuję przetrzymać nasiona muchołówki i w styczniu rozpocząć 2-miesięczną stratyfikację w lodówce bądź na dworze, po czym w marcu wysiew do torfu +żwirek.

Co do binaty wysiew bezpośrednio w torf przykryć folią przezroczystą na południowy parapet i czekać, aha i pamiętaj o stałym utrzymaniu wilgotności (podlewaj wodą destylowaną)

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt że okres listopad -grudzień to niezbyt dobra pora na wysiew nasion.

Proponuję przetrzymać nasiona muchołówki i w styczniu rozpocząć 2-miesięczną stratyfikację w lodówce bądź na dworze, po czym w marcu wysiew do torfu +żwirek.

Co do binaty wysiew bezpośrednio w torf przykryć folią przezroczystą na południowy parapet i czekać, aha i pamiętaj o stałym utrzymaniu wilgotności (podlewaj wodą destylowaną)

Tak, tak wiem, że destylowaną lub demineralizowana lub z filtra odwróconej osmozy.

Co do wysiewu to ja sieję przed stratyfikacją i stratyfikuje z doniczką.;)

Jak siać muchołówki - wiem miałam świeże nasiona i mi powschodziły - nie wszystkie ale część.;)

A d. binata to rosiczka zimnolubna jej nasiona też się stratyfikuje.

Tu...jest artykuł http://www.owadozery.pl/drosera-binata-a553.html#Hodowla więc te również będę stratyfikować.

Chodziło mi o to czy lepiej poczekać,czy długo stratyfikować czy maja kiełkować w zimę...

Edit: Cephalotus, 13:18 12.08.2012

Pisownia!

Odnośnik do odpowiedzi

D. binata nie wymaga stratyfikacji, tak jak niektóre inne gatunki. Zarówno świeże jak i stare nasiona kiełkują w doskonały sposób bez tego zabiegu. Jeżeli miałby on w jakiś sposób podnieść procent skiełkowania, to byłby bardzo nieznaczny, gdyż bez niego można uzyskać więcej niż zadowalającą liczbę siewek. Sam zabieg natomiast nie jest taki łatwy i przyjemny, więc po co się z nim fatygować. Nasiona można wysiać w każdym momencie, ale najlepiej zrobić to na wiosnę, marzec - kwiecień. Nasiona trzymane w suchych warunkach, w lodówce, mogą świetnie kiełkować nawet po kilku latach.

Poza tym są różne formy i lokanty D. binata. Jedne pochodzą ze stref wręcz tropikalnych i nie są zimnolubne. Pytanie jakiej nasiona Ty posiadasz...

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle?-nawet te podgatunki zimnolubne?

Wynika z tego ze tak na prawdę muszę wiedzieć jaka to binata.

W takim razie zapytam sprzedawcę.

Problem będzie, jeśli nie będzie wiedział -czy wtedy do rozpoznania jaka to binata wystarczą fotki "rodziców"od tych nasion?

D. binata nie wymaga stratyfikacji, tak jak niektóre inne gatunki. Zarówno świeże jak i stare nasiona kiełkują w doskonały sposób bez tego zabiegu. Jeżeli miałby on w jakiś sposób podnieść procent skiełkowania, to byłby bardzo nieznaczny, gdyż bez niego można uzyskać więcej niż zadowalającą liczbę siewek. Sam zabieg natomiast nie jest taki łatwy i przyjemny, więc po co się z nim fatygować. Nasiona można wysiać w każdym momencie, ale najlepiej zrobić to na wiosnę, marzec - kwiecień. Nasiona trzymane w suchych warunkach, w lodówce, mogą świetnie kiełkować nawet po kilku latach.

Poza tym są różne formy i lokanty D. binata. Jedne pochodzą ze stref wręcz tropikalnych i nie są zimnolubne. Pytanie jakiej nasiona Ty posiadasz...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.