Skocz do zawartości

Wątrobowiec w doniczce z muchołówką

SnaKe

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio coś takiego wyrosło mi w doniczce z muchołówką:

post-5724-1346845687_thumb.jpg

Wie ktoś może co to jest?

I tak na pewno są to zwykłe glony, ale pierwszy raz coś takiego widzę więc się pytam :P

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wątrobowiec. On raczej nie urośnie na ubogim podłożu jakim jest kwaśny, czysty torf. Co jednocześnie by świadczyło, że to podłoże zawiera trochę użytecznej organiki, której tam być nie powinno - czyli jest kiepskiej jakości. Przez tyle lat ile uprawiam rośliny owadozerne i tyle doniczek ile w tym czasie miałem, jeszcze nigdy nie miałem wątrobowca na swoich podłożach. Dopiero jak zrobiłem mieszankę kory (starej i używanej!), perlitu i torfowca dla gatunków epifitycznych, w jednej doniczce mi wyrósł, a owadożer, który w niej był padł, jeszcze zanim on się pojawił.

Odnośnik do odpowiedzi

Torf athena można kupić w OBI. Czasami na allegro ktoś wystawi na sprzedaż, ale.... w cenie 2-4 zł za litr. Bardzo dobry torf można kupić w Carnisanie 2zł - 2l i mieszanki 3zł - 2l

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że lepiej kupić athene od hollasa za 10zł/80l w Leroy.

Bo jest to dobry torf, na którym rosną moje rośliny.

Muszę powiedzieć, że jestem z niego zadowolony. okej

Zgadza się , u mnie też się sprawdza.

Leroy ma wysyłkę kurierem na terenie całej Polski.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie patrzyłem ten sklep internetowy w Leroy (jak źle napisałem to sorki) i znalazłem tylko 1 torf i nie można było go zamówić. Nawet nie było opcji "dodaj do koszyka"

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.