SnaKe Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Ostatnio coś takiego wyrosło mi w doniczce z muchołówką: Wie ktoś może co to jest? I tak na pewno są to zwykłe glony, ale pierwszy raz coś takiego widzę więc się pytam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 To jest wątrobowiec. On raczej nie urośnie na ubogim podłożu jakim jest kwaśny, czysty torf. Co jednocześnie by świadczyło, że to podłoże zawiera trochę użytecznej organiki, której tam być nie powinno - czyli jest kiepskiej jakości. Przez tyle lat ile uprawiam rośliny owadozerne i tyle doniczek ile w tym czasie miałem, jeszcze nigdy nie miałem wątrobowca na swoich podłożach. Dopiero jak zrobiłem mieszankę kory (starej i używanej!), perlitu i torfowca dla gatunków epifitycznych, w jednej doniczce mi wyrósł, a owadożer, który w niej był padł, jeszcze zanim on się pojawił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 To na 100 % Marchantia Polymorpha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) No właśnie wiem że kiepskiej jakości podłoże. Kupiłem ten torf w kwiaciarni i trochę również pleśniał Musze na wiosne kupić jakiś porządny Co sądzicie o takim? http://www.iglaki24.pl/p2630,torf-kwasny-kronen-20l-t.html Edytowane 5 Września 2012 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 To jest ..... ekhmmm a nie torf, że tak powiem nie kupuj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Nie polecam tego torfu (próbowałem) !!!Ładnie wygląda ATHENA ,ale jest w worku 80l . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Nie polecam tego torfu (próbowałem) !!!Ładnie wygląda ATHENA ,ale jest w worku 80l . A wiesz może gdzie da się taki torf kupić przez internet? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Torf athena można kupić w OBI. Czasami na allegro ktoś wystawi na sprzedaż, ale.... w cenie 2-4 zł za litr. Bardzo dobry torf można kupić w Carnisanie 2zł - 2l i mieszanki 3zł - 2l Edytowane 5 Września 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Myślę, że lepiej kupić athene od hollasa za 10zł/80l w Leroy. Bo jest to dobry torf, na którym rosną moje rośliny. Muszę powiedzieć, że jestem z niego zadowolony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Myślę, że lepiej kupić athene od hollasa za 10zł/80l w Leroy. Bo jest to dobry torf, na którym rosną moje rośliny. Muszę powiedzieć, że jestem z niego zadowolony. Zgadza się , u mnie też się sprawdza. Leroy ma wysyłkę kurierem na terenie całej Polski. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 No właśnie patrzyłem ten sklep internetowy w Leroy (jak źle napisałem to sorki) i znalazłem tylko 1 torf i nie można było go zamówić. Nawet nie było opcji "dodaj do koszyka" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 (edytowane) W Nomi też jest dostępny: LINK, ale oni chyba nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. Edytowane 5 Września 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Co sądzicie o czymś takim? http://www.e-rosa.pl/hollas-torf-kwasny-ph...-20l-p-661.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Miałem go kilka razy i obecnie też go mam. Kiedyś był całkiem w porządku, ale teraz trochę lubi pleśnieć, ale może trafiłem na złą partię. Swoją drogą, poszperaj w tym temacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 6 Września 2012 Autor Share Napisano 6 Września 2012 Dziękuję wszystkim za pomoc! Bardzo mi pomogliście Poszperałem w temacie z torfami i zdecydowałem się na coś takiego http://sklep.flora.gda.pl/B2CProdukt.aspx?...y_artykulu=3133 Zobaczymy jak się ten torf sprawdzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi