Skocz do zawartości

Doniczka dla rosiczki

Moulaj

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem rosiczki przylądkowej od kupna siedzi w doniczce okrągłej d=6cm, h=8. Chciałbym ją przesadzić w taką doniczkę aby już na resztę jej żywotu mieć spokój z przesadzaniem :P . Moglibyście podać idealne wymiary takiej doniczki? Oczywiście planuje ją przesadzić wczesną wiosną ;) .

Odnośnik do odpowiedzi

Widać matematyk. :) Nie ma idealnej doniczki, bo i tak raz na jakiś czas trzeba wymieniać podłoże, albo skrócić jej pień. Potrafi urosnąć jak palma i kiedy wytworzy korzenie podporowe zwyczajnie go skrócić i ściąć.

Jeżeli chodzi o doniczkę, to wystarczy 8cm średnicy i podobna wysokość. Może być większa, ale nie ma takiej potrzeby dla jednej rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Widać matematyk. :) Nie ma idealnej doniczki, bo i tak raz na jakiś czas trzeba wymieniać podłoże, albo skrócić jej pień. Potrafi urosnąć jak palma i kiedy wytworzy korzenie podporowe zwyczajnie go skrócić i ściąć.

Jeżeli chodzi o doniczkę, to wystarczy 8cm średnicy i podobna wysokość. Może być większa, ale nie ma takiej potrzeby dla jednej rośliny.

Czyli jak wytworzy korzenie podporowe należy ją ściąć przy ziemi? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak wytworzy korzenie podporowe należy ją ściąć przy ziemi? :)

To znaczy jak tak robię, że jak urośnie wysoka i wypuści takie boczne, grube i różowe korzenie i one trochę podrosną, to ja ją ścinam i wsadzam to torfu. Oczywiście wskazane jest nie ułamać tych korzeni podporowych. Ja wcześniej napisałem trochę tak jakby należało ściąć korzeń podporowy, to takie potknięcie na klawiaturze było. Oczywiście, że nie ten korzeń, a pień. Roślina może wówczas stracić na jakiś czas rosę, ale szybko ją odzyska. Warunek przy takim zabiegu, go stale mokre podłoże i może nie koniecznie prażące słońce.

Oczywiście można też się bawić w podpieranie rośliny i wzmacnianie, nie ma sprawy, jak kto lubi. Roślinie to w zasadzie nie przeszkadza jak urośnie jak palma.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.