Skocz do zawartości

Drosera madagascariensis - usychanie, nie wytwarzanie rosy.

adam69691

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jedna z nich od dłuższego czasu nie wytwarza rosy i usycha, dwie pozostałe od kilku dni nie wytwarzają rosy i też zaczynają usychać. Kilka dni temu wszystkie rośliny oprócz zimujących przeniosłem z balkonu na wewnętrzny parapet południowy. Inne rośliny rosną dobrze nie straciły rosy tylko z tymi rosiczkami mam problem. Systematycznie marnieją. Nie zauważyłem żadnych szkodników oraz pleśni.

Stanowisko:południowy parapet, podlewana wodą destylowaną, woda prawie cały czas w podstawku daje jeden dzień na przeschnięcie, nie doświetlane. Jakieś sugestie co może być przyczyną ?

Zdjęcie pierwszej rośliny w najgorszym stanie.

post-6050-1350042278_thumb.jpg

post-6050-1350042290_thumb.jpg

Druga roślina w trochę lepszym stanie.

post-6050-1350042323_thumb.jpg

post-6050-1350042335_thumb.jpg

Trzecia roślina w najlepszym stanie.

post-6050-1350042374_thumb.jpg

post-6050-1350042389_thumb.jpg

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

To są proste choć czasem kapryśne rośliny :) Mam ich koło 30 i co inna to inaczej się zachowuje :P Zauważyłem że czasem mają takie jakby przerywniki we wzroście i mogą wtedy nie wytwarzać rosy zdaje mi się że twoja twoje też tak mają bo np. szykuje im się pęd kwiatowy czy będą się rozrastać (młode od rośliny matecznej) lub co innego. Nie wyglądają źle nic im nie będzie są prawie tak wytrzymałe jak capensisy a nawet uważam że są lepsze. Za jakieś 2 tygodnie powinno być już wszystko w normie. Ewentualnie sprawdź czy torf nie śmierdzi i czy nie jest zbyt zbity moim zdaniem lubią nieco bardziej przewiewne podłoże.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Allgreen, te rośliny są kapryśne. Ale skoro masz ich kilka to mam dla Ciebie pomysł. Weź jednej z nich daj jakieś 1-1,5 cm martwego torfowca na wierzch, albo nawet więcej. Może pomóc. W sumie w nieco podwyższonej wilgotności łatwiej powinno się jej wytwarzać rosę, ale u mnie dawała radę na parapecie, choć powiem, że nie zawsze ją miała. Także z tą wilgotnością powietrza może być coś na rzeczy.

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że druga moja roślina zaczyna usychać od góry tak jak ta pierwsza. Wiem że od dołu to normalne ale od góry to raczej nie. Aktualnie mchu martwego nie mam. Zamieszczam zdjęcia. Przepraszam za jakość.Moje pytanie czy ją przesadzić? Prawdopodobnie są one martwe. Czy coś mogę zrobić w tej sytuacji?

post-6050-1350135858_thumb.jpg

post-6050-1350135869_thumb.jpg

post-6050-1350135882_thumb.jpg

post-6050-1350135896_thumb.jpg

Edytowane przez adam69691
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.