Martyjak Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Mam mały problem i nie umiem znaleźć pomocy wśród istniejących tematów. Otóż dbam o swoja muchołówkę i oczywiście ma podlewam ją bardzo często. Jestem początkującym hodowcą i mam swego malucha dopiero od kilku miesięcy. Problem jest taki ze na mchu pojawił się biały osad. Wygląda trochę jak pleśń. Martwię się, bo nie wiem co to jest, a nie chce by mi zdechła. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 (edytowane) To jest pleśń. Spryskaj to jakimś środkiem np. Topsinem lub szybko przesadź muchołówke do nowego podłoża. Najprawdopodobniej zapleśniała też bulwa rośliny, więc nie zdziw się gdy roślina padnie. Edytowane 12 Października 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Tyle pleśni to ja jeszcze nie widziałem... najlepiej wymień CAŁY torf, i roślinę dokładnie opryskaj jakimś środkiem na pleśń. Np. Topsin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Akurat muchołówce to bardziej szkodzi brak światła, na co wskazują liście, jak ta pleśń... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martyjak Napisano 12 Października 2012 Autor Share Napisano 12 Października 2012 Właśnie chodzi o to ze ona mi się jeszcze mocniej rozrasta teraz niż wcześniej. Od kiedy pojawiła się pleśń przybyło mi 6 nowych pułapek i rosną dwie kolejne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Października 2012 Share Napisano 12 Października 2012 Martynko (zgaduję), to, że roślina się "rozrasta" to jeszcze nie znaczy, że w dobry sposób. Bo uwierz mi na słowo, że znam się na tych roślinach i dla mnie ona BŁAGA o światło. Prawidłowo rosnąca muchołówka powinna mieć mały ogonek liściowy, w zasadzie tak z 3-4 mm szerokości i nie tak specjalnie za długi, choć zwykle jest takiej długości jak te u Ciebie. Natomiast pułapka powinna być ogromna. Roślina, którą prezentujesz ma ogromne, szerokie ogonki liściowe, co jak widzisz, jest w celu zwiększenia powierzchni chłonnej dla promieni światła. Im większa powierzchnia, tym więcej ich pochłonie. Tak samo im więcej liści, tym więcej pochłonie światła. Jednak ten dobrobyt skończy się w momencie pokrycia dookoła całej gołej powierzchni, bo potem będzie wyrastał liść na liściu, czyli szeroki ogonek już nie zwiększy ilości pochłanianego światła przez całą roślinę. Poza tym roślina produkuje nowe pułapki w dramatycznym tempie, bo ma jeszcze jakąś energię w REZERWIE, w bulwie. Robi to po w desperackim poszukiwaniu promieni słonecznych, bo jest to roślina ŚWIATŁOŻERNA, co wydaje mi się, że nie tylko ja zaznaczam w różnego rodzaju opisach. W pewnym momencie się wykończy. Swoją drogą poleciłbym się w jakiś wgryźć, są na forum w dziale z opisami, przyklejone, który wybierzesz to bez znaczenia, bo oba są o tym samym. Proponuję szczególnie zacząć od fragmentu o okresie spoczynku... Pleśń pojawiła się z zastoju i zwiększonej wilgotności powietrza, oraz małej ilości światła, bo na pełnym słońcu raczej nie urośnie. Moim zdaniem ma nijaki wpływ na muchołówkę, bo jak już czemuś szkodzi to temu mchu na wierzchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martyjak Napisano 12 Października 2012 Autor Share Napisano 12 Października 2012 Ok tylko, że ona stoi przy oknie na parapecie, okno mam na wschód w swoim pokoju. Dobra to dziękuje za pomoc, biorę się za ratowanie jej. Jutro kupuje torf i coś od pleśni, a później zanurzam się w lekturze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Moim zdaniem jeszcze jedno: Roślina jest za głęboko posadzona(mogę się mylić),światło musi dochodzić do stożka wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Moim zdaniem jeszcze jedno: Roślina jest za głęboko posadzona(mogę się mylić),światło musi dochodzić do stożka wzrostu. Mylisz się. Przyjrzyj się lepiej, bo to co widzisz to mech, a nie wierzch ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Ale chyba światło nie dochodzi tak czy inaczej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 Ale muchołówki nie mają jako takiego stożka wzrostu. Cały stożek jest pod ziemią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Października 2012 Share Napisano 13 Października 2012 A tak pociągnę offtop, bo się robi ciekawy. A co się stanie, jak światło nie będzie dochodzić do stożka wzrostu? Pomijając, rzecz jasna, co napisał Gekon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi