Skocz do zawartości

Zimowanie - do kiedy?

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Roślina już nie rośnie, ogółem zrobiła się "brzydsza" jak by to nazwać i chcę zacząć ją zimować. Chcę zapytać o jedno podstawowe pytanie, jeżeli zacznę ją zimować teraz to ile musi ten okres trwać ? Tu na forum pisze, że 4 miesiące, gdzie indziej że 3 a to jest różnica. Proszę o odpowiedź na to proste pytanie ile dokładnie ma trwać te zimowanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Zimowanie trwa tyle co trwa zima. Tu nie chodzi o to czy 2, czy 3, czy może 4 miesiące. Tylko tak jak ma w naturalnym środowisku, gdzie na pewno bywa to RÓŻNIE. Raz zima zacznie się wcześniej, raz później i to samo może dotyczyć jej końca. Po prostu w okresie niekorzystnych warunków idzie spać. Jest już do tego wręcz genetycznie przystosowana, że zmarnieje, jak nie odpocznie choć na trochę. Toteż dopóki warunki pogodowe na zewnątrz nie będą się nadawać aby ją wybudzić, patrz: temperatury za niskie, lub za mało słońca, to nie ma sensu jej budzić. Analogicznie jest z wprowadzaniem jej w spoczynek. Jak pogoda na zewnątrz sprzyja jej wzrostowi, to po co ją na siłę kłaść spać spoczynek o określonej porze?

To wszystko wymaga jedynie odrobiny pomyślunku...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.