CFHs Napisano 12 Listopada 2012 Share Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) W zeszłą sobotę bardzo nudziło mi się, więc mając do dyspozycji kilka tłustoszy, akwarium, korzenie, trochę kamieni i żwirku postanowiłem skomponować terrarium. No i wziąłem się za komponowanie. W pierwszej kolejności musiałem sprawdzić czy to stare akwarium nie przecieka. Gdy już miałem pewność, że wszystko jest ok, wysypałem na dno jedną warstwę keramzytu (bardzo ułatwia to kontrolę poziomu wody). Następnie wysypałem cienką warstwę torfu, później warstwę żwirku. Włożyłem kamienie i korzenie. Na końcu posadziłem tłustosze. Póki co terrarium zamieszkują tłustosze (P. agnata, P. cyclosecta, P. emarginata, P. esseriana, P. gracilis, P. ibarrae, P. reticulata, P. zeheri, P. 'Aphrodite', P. 'emarginata x weser', P. 'gracilis x moctezamae', P. 'hybride', P. 'immaculata x pilosa', P. x moctezumae - hybrid, P. moctezumae x gigantea, P. 'Sethos', P. 'Tina', P. 'Weser') i D. Adelae, ale w przeciągu najbliższych dni do terrarium trafi Heliamphora X midoxa, Darlingtonia californica i reszta sióstr z Queensland. Dane techniczne: Rozmiary terrarium: 70cm x 30 cm x 25cm O świetlenie: OSRAM FLUORA T8 36W Kolejne zdjęcia wstawię, gdy dojdzie mi reszta roślin. Życzę miłego oglądania. Edytowane 15 Maja 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Elegancja, Meksyk! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Ładnie Ci to wyszło. Jak masz z warunkami jakie tam panują? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Świetnie to wygląda, masz zmysł estetyczny. :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Całkiem ładna kompozycja . Trochę miałeś tych tłustoszy, trzeba przyznać - przedtem rosły normalnie w doniczkach w warunkach "parapetowych", tak? Kącik rosiczek też ładnie wkomponowany - rosną w samym torfowcu, czy na dole jest też warstwa torfu i keramzytu ? Jakąś niewidoczną przegrodę zastosowałeś w podłożu, czy bez niej ? No i na koniec jeszcze jedno: na kilku zdjęciach widać, że to terrarium sąsiaduje z innym (?), dzbanecznikowym. Mógłbyś się i nim pochwalić, bo chętnie pooglądam(y)? Ogólnie to wyszło naprawdę bardzo dobrze, szczególnie jak na projekt wykonany "na wariackich papierach", jak to się mówi . Gratuluję kompozycji Edytowane 13 Listopada 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 Elegancja, Meksyk! Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zdobyć wszystkie czyste gatunki tłustoszy meksykańskich. Ładnie Ci to wyszło. Jak masz z warunkami jakie tam panują? Dzięki. Warunki to ok 22*C i 85% wilgotności. Świetnie to wygląda, masz zmysł estetyczny. :-) Miło mi to czytać. Całkiem ładna kompozycja . Trochę miałeś tych tłustoszy, trzeba przyznać - przedtem rosły normalnie w doniczkach w warunkach "parapetowych", tak? Kącik rosiczek też ładnie wkomponowany - rosną w samym torfowcu, czy na dole jest też warstwa torfu i keramzytu ? Jakąś niewidoczną przegrodę zastosowałeś w podłożu, czy bez niej ? No i na koniec jeszcze jedno: na kilku zdjęciach widać, że to terrarium sąsiaduje z innym (?), dzbanecznikowym. Mógłbyś się i nim pochwalić, bo chętnie pooglądam(y)? Ogólnie to wyszło naprawdę bardzo dobrze, szczególnie jak na projekt wykonany "na wariackich papierach", jak to się mówi . Gratuluję kompozycji Tak, przedtem rosły w warunkach parapetowych, tylko, że u mnie warunki parapetowe to wilgotność ok 70%, więc wilgotność w terrarium jest nie wiele wyższa. Pod torfowcem jest keramzyt, ale chyba wysypię cienką warstwę torfu. Żadnej przegrody nie stosowałem. Tak obok jest terrarium z dzbanecznikami, zdjęcia wrzucę w najbliższym czasie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Bardzo ładna kompozycja, na prawdę nie wiem co więcej napisać, może życzyć, aby dalej rosły tak dobrze jak teraz albo lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Do terrarium dotarły D. schizandra, D, prolifera, Heliamphora x midoxa, Darlingtonia californica, P. primuliflora, P. gigantea 'alba' x moctezumae, P. moranensis. Kilka dni temu korzenie (część ekspozycji) zaczęły pleśnieć, więc wygotowałem je w solance i później (za radą Krzyśka Ciesielskiego) wrzuciłem je do torfu. Trochę się pozmieniało. Moim zdaniem ta część nie wygląda zbyt efektownie, ale głównym zadaniem tej części jest to, aby gatunki tam umieszczone miały dobre warunki do wzrostu. Have fun Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 A nie wydaje Ci się, że te rośliny trochę jeszcze urosną, a w ten sposób trochę tam się zrobi ciasno? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 A nie wydaje Ci się, że te rośliny trochę jeszcze urosną, a w ten sposób trochę tam się zrobi ciasno? Póki co źle (wg mnie) to nie wygląda. Jeśli zacznie to źle wyglądać rozsadzę je. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Bardzo ładnie i estetycznie Lubię oglądać fotki innych terrariów Edytowane 17 Listopada 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Listopada 2012 Autor Share Napisano 27 Listopada 2012 Kolejne zmiany. Korzenie mimo zastosowania wiatraka nadal pleśniały. Na miejsce korzeni powstała "torfowa ścianka". Nowe tłustosze: Pinguicula moctezumae x agnata sp. Japan Pinguicula moctezumae x cyclosecta Pinguicula moctezumae x rectifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VitaPlantae Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 No muszę przyznać że twoje terrarium robi wrażenie. Całkiem nie źle to zaprojektowałeś, do tego masz spooro w nim roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Listopada 2012 Share Napisano 27 Listopada 2012 Póki co źle (wg mnie) to nie wygląda. Jeśli zacznie to źle wyglądać rozsadzę je. No ja nie powiedziałem, że to źle wygląda, wręcz przeciwnie, bardzo mi się podoba. Tylko zamiast mówić to co oczywiste wyraziłem drugą myśl, która pojawiła się zaraz po pierwszej. Mianowicie, czy po kilku miesiącach, po roku, te rośliny nie zaczną się tam na wzajem przerastać. Bo tak jakoś mam wrażenie, że może być potem lekki ścisk. Ja bym taki efekt jak widać chciał mieś po dłuższym czasie, kiedy wszystko się już ustabilizuje i rozrośnie, nie koniecznie na starcie. A skoro to było wszystko na świeżo, to łatwiej byłoby wprowadzić zmiany po tego typu sugestii, jak po tych kilku miesiącach czy roku, kiedy one się już tam ładnie ukorzenią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Listopada 2012 Autor Share Napisano 29 Listopada 2012 D. prolifera postanowiła mnie obdarować pędem kwiatowym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi