Tomason Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Witam, mojej kapturnicy zaczęły opadać liście, daszki zaczęły się zwijać. Warunki - przedtem południowy parapet - teraz (zimowanie) północny ganek. Rośliny szoku jeśli chodzi o temp raczej nie odniosły. Obecnie temperatura utrzymuje się ok. 10*. minimalna ok. 6-7* max 14*. Co może być przyczyną? Myślałem, że przesuszenie, ale po podlaniu nie poprawiło się a już raz mi trochę przeschła. Grzyb czy co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Nie potrafię ocenić gatunku, jeżeli to S. oreophila, to ona tak ma. Zobacz czy stożek wzrostu jest żywy. Jeżeli to nie ona, a stożek wzrostu też traci jędrność i kolor, to najprawdopodobniej dopadł ją jakiś grzyb i RIP (jeżeli to jest to co ja kiedyś miałem). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 13 Listopada 2012 Autor Share Napisano 13 Listopada 2012 Nie potrafię ocenić gatunku, jeżeli to S. oreophila, to ona tak ma. Zobacz czy stożek wzrostu jest żywy. Jeżeli to nie ona, a stożek wzrostu też traci jędrność i kolor, to najprawdopodobniej dopadł ją jakiś grzyb i RIP (jeżeli to jest to co ja kiedyś miałem). s. flava. Stozek wzrostu w porządku, nowe liście powoli wyrastają. Użyć Topsina czy coś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Nie zaszkodzi. Jak stożek cały, powinno być ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 To że stare kielichy podczas zimowania osychają to nie przejmuj się to normalne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Po co wznawiać temat skoro od miesiąca nikt w nim nic nowego nie napisał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi