Cephalotus Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Hejka, w sumie to na pewno jest trochę gatunków pływaczy, które można by z powodzeniem i z wielką łatwością uprawiać na południowym parapecie, ale dopóki nie sprawdzę, które chcą z powodzeniem tak rosnąć, to nie będę się rozpisywał. Sposób na U. biloba już podejrzewałem od jakiegoś czasu, ale jakoś nie mogłem się zebrać na jego wypróbowanie. W zimie wziąłem jaki 1,5x1,5cm kawałek wsadziłem do gołego torfu (nawet nie jakiejś dobrej jakości), a doniczkę z pływaczem wsadziłem do kolejnej o 2 numery większej, co umożliwiło mi zalanie go wodą na jakieś 0,5-1cm. Pełne słońce i do lata wyglądał jak poniżej. Nie umiem powiedzieć, czy wypada mu dać okres chłodu. (Chyba niekoniecznie.) Kilka fragmentów tej rośliny poszło do donicy z D. binata i do piwnicy i zobaczę jak się tam ma. Ta doniczka jak i wszystkie inne rośliny spędziła ostatnio po dwie noce z -2 i -1*C wychodząc z nich bez szwanku, pomimo, że gatunek pochodzi z północnej części Australii. Mam jeszcze sprawdzony, u kuzynki U. parthenopipes (brak fotek), który w torfie z piaskiem, w zamkniętej doniczce (podłoże utrzymywane wilgotne, okresowo zalany) zakwitł latem bukietem kwiatów w takim stopniu, że odwiedzający musieli go dotknąć, aby uwierzyć, że jest prawdziwy. Jeszcze dodam, że U. fulva powinien być uprawiany wręcz analogicznie, może nawet lepiej żeby zawsze miał ten 1 cm wody (lub więcej) i koniecznie PIACH jako podłoże. Albo chociaż wierzchnie 1-1,5 cm musi być sam czysty piaseczek, a niżej może być torf z piaskiem 1:2. To jego sekret. Stronki ze zdjęciami U. fulva: Środowisko naturalne - doskonale widać, że rośnie na piaseczku. Portugalskie Forum - zdjęcia mojego kolegi, który trochę mi opowiedział o wymaganiach gatunku. Wszystkie gatunki powinny mieć tyle słońca ile to możliwe, żadne tam terraria i doświetlanie. Południowy parapet i nic więcej do szczęścia nie potrzebują. Foteczki (2012.08.20): Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi