Skocz do zawartości

Niska temperatura

Lemiesz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszej nocy temperatura dość spadła i mam pytanie w nocy z wczoraj na dziś było do -5 stopni ale mogło być 0 nie jestem pewien trzymałem tam saracenie i kapturnice i mam pytanie jednorazowe wystawienie na niską temperaturę może coś spowodować i u roślin owadożernych bo po prostu boje się o moje małe skarby dzięki za odpowiedź oto zdjęcia 2 z 5 roślin o które się najbardziej boje

post-5965-1353140768_thumb.jpg

post-5965-1353140894_thumb.jpg

post-5965-1353141006_thumb.jpg

post-5965-1353141301_thumb.jpg

post-5965-1353141469_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje oko, to nic im nie dolega, nie wyglądają na przemarznięte.

Za to może im zaszkodzic gwałtowna zmiana temperatury, jak je wniosłeś do mieszkania z zewnątrz.

Nie na dworze ich nie trzymałem stały w ganku mam taki pokoik bez ogrzewania ale szkopuł w tym że jeżeli na dworze jest -10 to w ganku jest -7 lub -6

Odnośnik do odpowiedzi

%Muchołówka może zmarnieć już przy temperaturach -2*C. W sensie, może odnieść jakieś uszkodzenie. Temperatury rzędu -5*C i mniej zdecydowanie mogą uszkodzić muchołówkę. Jednak jeżeli są trzymane w jakimś osłoniętym od wiatru miejscu, to ta granica może się przesunąć i nawet -5*C nie musi im zaszkodzić. Nie mniej jednak warto unikach tego rzędu temperatur w stosunku do muchołówek.

Co się tyczy Sarraceni. Takie temperatury są śmiechu warte dla nich. Niektóre gatunki, tutaj mogę na pewno wymienić S. purpurea są zimotrwałe. Jednak wiele gatunków i zapewne mieszańców straci dzbany na zimę, czym nie należy się dziwić i na to nie patrzyć. Mają one osłonięty stożek wzrostu, który zatrzymał swój wzrost, magazyn energetyczny w kłączu i to jest najważniejsze, nie części nadziemne. Przy ilości mieszańców jakie są, trudno stwierdzić, które powinny utrzymać liście przez zimę, a które powinny je stracić. Zakładam, że wszystkie co mają geny S. purpurea raczej te liście zachowają.

Pisałem w odpowiednim temacie, że Mike King, który ma prawdopodobnie największą brytyjską kolekcję tych roślin, miał rekordowo -18*C, kiedy tylko losowe osobniki odniosły poważne szkody. Tak więc jak ma się do tego rzędu temperatur -5/-6*C? Moje sarracenie stoją teraz na zewnątrz. Może je wniosę w Grudniu, może nie. U kuzynki kilka gatunków wysadziłem na torfowisko i zostają przez zimę. Jak padną, to będziemy mieć jakąś wiedzę, a wtedy dam jej ponownie te gatunki. Na razie u mnie było -6*C przed dwie noce. Sarracenie podobno wyglądają jak do tej pory.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.