Skocz do zawartości

"Ważność" nasion kapturnicy

Maja100

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Jaki jest okres "ważności" nasion kapturnicy ? Chcę kupić teraz nasiona i zastanawiam się czy mogę je wysiać dopiero na wiosnę z tego względu żę nie mam za bardzo jak ich teraz doświetlać.

Sądzę, że wiosną wykiełkują.

Po prostu przedłuż stratyfikację.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie. Jaki jest okres "ważności" nasion kapturnicy ? Chcę kupić teraz nasiona i zastanawiam się czy mogę je wysiać dopiero na wiosnę z tego względu żę nie mam za bardzo jak ich teraz doświetlać.

To określenie, którego potrzebujesz to raczej będzie żywotność nasion, zdolność do kiełkowania.

Nasiona Sarraceni jak i większości roślin owadożernych można długotrwale przetrzymywać w suchych warunkach w lodówce nie tracąc na ich żywotności. Ile to dokładnie może być lat, zanim osiągną 50% zdolności kiełkowania względem początkowej, tego nie umiem powiedzieć. Ale tak do trzech lat na pewno nie określiłbym ich mianem przestarzałych. Także jeżeli ktoś oferuje nasiona, to czy je kupisz teraz i zaczniesz stratyfikować czy kupisz wiosną to w sumie wyjdzie dokładnie na to samo, bo nikt w zimie nie będzie miał nowych nasion.

Odnośnik do odpowiedzi