Skocz do zawartości

Czerniejący cefal i ocena

Janocix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zauważyłem u mojego cefalka, że kilka dzbanków sczerniało. Trzymam go w terrarium na południowym oknie doświetlanym lampką 9w, na początku jego doniczka była 1cm w wodzie przez cały czas (deszczówka), obecnie wodę czerpie z powietrza. Strona cefala od okna jest normalna i ma się dobrze natomiast ta druga ma ciemne dzbanki. Podejrzewam, że może to być jakiś grzyb, wymiana starych dzbanków lub podgniłe korzenie które kiedyś stały w wodzie. Proszę też o ocenę rośliny.

4t7fvt.jpg

v6l0df.jpg

Zdrowa strona

18lpog.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zauważyłem u mojego cefalka, że kilka dzbanków sczerniało. Trzymam go w terrarium na południowym oknie doświetlanym lampką 9w, na początku jego doniczka była 1cm w wodzie przez cały czas (deszczówka), obecnie wodę czerpie z powietrza. Strona cefala od okna jest normalna i ma się dobrze natomiast ta druga ma ciemne dzbanki. Podejrzewam, że może to być jakiś grzyb, wymiana starych dzbanków lub podgniłe korzenie które kiedyś stały w wodzie. Proszę też o ocenę rośliny.

Jest na forum opis metody, która działa i to zawsze jeżeli jest przestrzegana do do szczegółu. Ja nie zalecam uprawiania Cephalotusa w warunkach podwyższonej wilgotności, gdyż zwiększa to i tak już wysokie ryzyko choroby grzybowej. Ten gatunek po prostu jest wybitnie podatny na ataki grzybów. Oczywiście podwyższona wilgotność powietrza bardzo mu służy, ale jeżeli ktoś nie ma z nim dłuższego doświadczenia, to jednak nie proponowałbym go tak uprawiać. To jedna z rzeczy, jaką proponowałbym Ci generalnie zaniechać.

Druga sprawa to podłoże. Mam wrażenie, że widzę czysty torf. Oczywiście i tutaj mogę powiedzieć, że można ten gatunek uprawiać na różne sposoby, ale torf się zbija i nie umożliwia mu takiej swobodny rozrostu korzenia jak mieszanki z piaskiem, perlitem lub oboma składnikami. Dodanie perlitu ponadto napowietrza mieszankę, co przynajmniej u mnie znacznie poprawiło kondycję roślin. Proponowałbym jednak użyć mieszanki 2:1:1 torf : piasek : perlit.

Kolejna sprawa to niska doniczka i poziom wody. Zdecydowanie ma on za mokro jak na tą porę. Przy tak niskiej doniczce i 1 cm poziomie wody. Ile ma ta doniczka 4-5cm?

Chyba jedno z większych czynników ryzyka choroby grzybowej to pominięcie okresu spoczynku. Ta roślina ma jednak spoczynek w naturalnym środowisku, temperaturami podobny do np. muchołówki. Wypada mu taki chłodny spoczynek zapewnić i odpowiednio doświetlać. U mnie dwukrotna próba z trzymaniem tego gatunku na parapecie zimą z roczną przerwą, prawie skończyła się stratą tego gatunku przy drugiej próbie. I znowu mogę uwzględnić wyjątek, że jest on w stanie poradzić sobie nawet i bez spoczynku, ale ktoś kto go tego pozbawia, ryzykuje.

No i teraz jakby to wszystko zsumować, to mamy taki obrazek jak na Twoich zdjęciach. To jest ewidentnie atak grzybowy, ale na system korzeniowy. Życzę Ci jak najlepiej, bo Twoja roślina była generalnie przepiękna i chętnie znowu bym ją taką zobaczył. Tylko zima się dopiero zaczęła, a zobacz czym Cię przywitała. Najgorsze jeszcze przed Tobą.

Pozmieniałbym wszystko na inne, albo zgodnie z tym co tutaj napisałem, albo z tym co można przeczytać w opisie tego gatunku w stosownym dziale. Roślina jest jak najbardziej do odratowania. Powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w czerwcu cefala i postawiłem go na parapecie, po tygodniu stracił prawie wszystkie dzbanki i dopiero niedawno zaczął rosnąć. Ten cefal, z którym mam problem został wsadzony do terrarium i jak go wsadziłem taki był nic nie uschło. Myślałem nad wyjęciem go z terra, ale nie chciałem aby stracił dzbanki i się musiał znowu aklimatyzować. Mogę spróbować tak zrobić, ale nie jestem pewny co do tego.

Jeśli chodzi o podłoże to nie wiem w czym rośnie. Jeszcze dzisiaj postaram się go przesadzić do mieszanki torfu, piasku i perlitu i może dorzucę trochę torfowca, a na dół doniczki dam warstwę keramzytu. Zastanawiam się też czy nie spryskać korzeni i liści topsinem.

Mogę dać go do zimowania, ale znowu aklimatyzacja... nie miałbym go też czym doświetlać.

EDIT

Dzisiaj zczerniało kilka innych dzbanków.

Przesadziłem cefala do dwa razy wyższej doniczki do mieszanki torfu, piasku i perlitu. Z okazji skorzystał inny cefal, który jest mniejszy i miał większe korzenie, natomiast ten drugi miał małe korzenie i w jego torfie było pełno robaczków, które miały kształt kulisty. Wyciągnąłem go z terra i dałem na parapet z lepszą lampą.

25gdll3.jpg

25i3x21.jpg

Edytowane przez Janocix
Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdążyłem napisać, że mogłeś go spryskać topsinem, ale nic straconego. Możesz go podlać topsinem. Robisz najmniejsze stężenie do stosowania i zamiast go spryskać podlej mu nim podłoże. Gwarantuję, że to mu nie zaszkodzi.

To podłoże to z wierzchu piaskiem posypałeś czy ono jest aż tak piaszczyste? W sumie to jak zapewnisz mu stały dostęp do wody, to nawet jakby było takie jak na wierzchu, to nie powinno to mu zaszkodzić.

Nie ma co się stresować z pytaniem w razie wątpliwości, ale wydaje mi się, że już były pytania o aklimatyzację Cephalotusa. Jest bardzo dziwne, że stracił Ci wcześniej osobnik wszystkie dzbanki jak postawiłeś go na parapecie. Jeżeli stało się to w ciągu tygodnia od zakupu, to nie mogła być Twoja wina. No chyba, że był w cieniu, a Ty go spaliłeś na słońcu, albo w ogóle nie podlewałeś. Tylko wtedy powinien znowu uschnąć, a nie czernieć. Czernienie to oznaka starzenia się dzbanków - norma, lub choroba grzybowa.

On oczywiście może stracić jeszcze jakieś dzbanki. Te co są żółtawe, to uznaj za stracone. Natomiast najlepsze co możesz mu teraz dać, to dużo światła, na prawdę. To jest magiczne lekarstwo. Chłód też, ale na prawdę nie potrafię powiedzieć czy go od razu wrzucić do 1-10*C. Nie mam takich doświadczeń. Albo go w miesiąc wprowadzisz w spoczynek i potrzymasz do końca marca, albo go na prawdę intensywnie doświetlaj i już niech zostanie na parapecie. (Czym doświetlasz i ile?)

Odnośnik do odpowiedzi

Przed wsadzeniem go do podłoża korzenie zamoczyłem w wywarze z czosnku. Podleje go też topsinem w najmniejszym stężeniu, ale podlać go przez podsiąkanie czy od góry?

Podłoże wygląda tak : na samym dole jest warstwa keramzytu, potem podłoże z torfu, perlitu i piasku, a następnie posypany trochę piaskiem z wierzchu.

Właśnie też zaczął aklimatyzować na parapet, wyraźnie sflaczał nie tak jak ten drugi.

Zimować go nie będę, nie będę przesadzał z grzejnikami i będę otwierać okno, myślę że trochę mu obniżę temperaturę. Przezimuje go za rok jak dam jakąś lampkę do piwnicy.

Doświetlany jest od godz 15.30 do 22-23 czyli jakieś 7h dziennie. Oświetlenie to 2 świetlówki t5 10000K o łącznej mocy 78W.

Kiedyś słyszałem, że cefalotus otwiera wieczko swojego dzbanka w wysokiej wilgotności. To jest chyba prawda bo w terra miał wyraźnie otwarte dzbanki a teraz ma zamknięte. :)

Edytowane przez Janocix
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko brzmi ładnie, najładniej z tym światłem, tylko nie specjalnie podoba mi się, że mu zamoczyłeś korzenie w tym czosnku. Mogły się popalić, bo to jednak silna substancja, a korzeń jest delikatny... To, że brak mu turgoru, to raczej nie jest wina samej niskiej wilgotności, a fakt uszkodzenua korzenia i dlatego więdnie. Bo w innej sytuacji, takie przenosiny nie powinny na jiego wpłynąć.

Co do tych klapek, a wipgotności powietrza, to nie żadne chyba, tylko to jest fakt. Szcsególnie jest to wyraźnie widoczne u dorosĺych dzbanjach, kiedy trzymany w terrarium może mieć klapki nawet pionowo do góry.

Topsinem podlej od góry.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.