Redgreen Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Dopiero poznaję soczewkę a fotograf ze mnie żaden. Pod lupę wziąłem malutkie "Pink Venus" Muszka ziemiórki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Eee tam, fotki bardzo fajne, nie jeden fotograf by chciał takie robić no i obiekt zacny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Fajne foty Sam kiedyś rozważałem zakup DCR-250, względnie MSN-202/505, ale moim zdaniem ceny wszystkich są zabójcze. Jednak jakbym dostał w prezencie - przytuliłbym z radością Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Bardzo ładne fotki, czuć, a raczej widać, że sprzęt dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Nooo, na prawdę ładnie się sprawdza. Zdjęcia pierwsza klasa. Szczególnie podoba mi się trzecie od góry. Nigdy bym nie zgadł, że rośliny były takie małe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 No nie róbcie sobie żartów Spodziewałem się konstruktywnej krytyki pierwszych zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 No nie róbcie sobie żartów Spodziewałem się konstruktywnej krytyki pierwszych zdjęć. Mówisz masz - mogłyby być lepsze ;o Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 Mówisz masz - mogłyby być lepsze ;o Mogłyby ale nie jest to konstruktywna odpowiedź Widzę że adminowi dopisuje humor mimo braku czasu. Podziękowania dla Cephalotusa za pomoc przy kupnie redukcji potrzebnej do zamontowania RAYNOX do aparatu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Fajne foty Sam kiedyś rozważałem zakup DCR-250, względnie MSN-202/505, ale moim zdaniem ceny wszystkich są zabójcze. ... To co powiesz o cenach obiektywów makro? No nie róbcie sobie żartów Spodziewałem się konstruktywnej krytyki pierwszych zdjęć. Jeśli rozpatrzyć je jako zdjęcia dokumentalne to OK, ale ... Pierwsze zdjęcie - nudny centralny kadr, cień na dole kadru, przepalenia. Drugie zdjęcie - duży bałagan w kadrze. Trzecie zdjęcie - najlepsze. Czwarte zdjęcie - przepalenia, centralny kadr (przyciąć mocno prawa stronę i słabo lewą), uciekła ostrość. Piąte zdjęcie - to co wyżej, ostrość na dole kadru Szóste zdjęcie - ogólnie dobre, boki do przycięcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 28 Listopada 2012 Autor Share Napisano 28 Listopada 2012 To co powiesz o cenach obiektywów makro? Jeśli rozpatrzyć je jako zdjęcia dokumentalne to OK, ale ... Pierwsze zdjęcie - nudny centralny kadr, cień na dole kadru, przepalenia. Drugie zdjęcie - duży bałagan w kadrze. Trzecie zdjęcie - najlepsze. Czwarte zdjęcie - przepalenia, centralny kadr (przyciąć mocno prawa stronę i słabo lewą), uciekła ostrość. Piąte zdjęcie - to co wyżej, ostrość na dole kadru Szóste zdjęcie - ogólnie dobre, boki do przycięcia. Dzięki za fajne opisanie błędów Pierwsze zdjęcie było typowo poglądowe i szybkie. Do trzeciego się przyłożyłem. Dużym problemem jest złapanie punktowej ostrości przy dużym powiększeniu. Głównie chciałem złapać ostro muszkę co różnie to wyszło kosztem samej fotografii. Brak porządnego statywu , oświetlenia jak i doświadczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 ... Brak porządnego statywu , oświetlenia jak i doświadczenia. Statyw nie koniecznie musi być porządny, też mam byle jaki (ważne że jest). Oświetlenie to faktycznie duży problem, profesjonalne jest drogie, a "domowe" źródła światła nie po to były kupowane. Doświadczenie to kwestia czasu. Dojście do sprawności technicznej w fotografii nie jest szczególnie trudne, gorzej gdy chcemy bawić się w fotografię artystyczą. Kup najtańszego pilota do zdalnego wyzwalania migawki, będzie łatwiej o ostrość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 29 Listopada 2012 Autor Share Napisano 29 Listopada 2012 Niestety mój FZ 38 nie ma możliwości podłączenia pilota wyzwalania migawki Większość dotknięć spustu kończy się mikro poruszeniem co przy max zbliżeniu zmienia punkt ostrości. Mało stabilny statyw też jest przyczyną drgań co przy długim czasie jest przyczyną rozmazań. Powyższe problemy staram się wyeliminować stosując samowyzwalacz. Lampka stołowa i b.mało miejsca na pole manewru ale wystarczy na typowe zdjęcia amatorskie co widać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Jako jedyna w mojej kolekcji "Red Burgundy"zaczyna kwitnąć. Wszystkie muchole jakoś starają się zimować a ta bardzo powoli się rozwija i jest inna niż reszta. Może ten typ tak ma bo tylko ona o tej porze jest tak "okazała" ' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 21 Stycznia 2013 Share Napisano 21 Stycznia 2013 Co do oświetlenia, to spróbuj oświetlać dwoma źródłami światła, o ile posiadasz dwie lampki, tylko trzeba pamiętać o tym, by miały taką samą temperaturę barwową, inaczej trudno jest ustawić właściwy balans bieli. Można też zmiękczyć światło używając jednej warstwy chusteczki higienicznej, montując ją na źródle światła (byle nie za blisko żarówki, bo się spali ). Ogólnie widzę, że obiektyw ładnie rysuje, dobry zakup. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2013 Lampkę niestety mam tylko jedną z żarówką led o barwie ciepłej. Ale daję radę jak widać,dzięki za porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi