Skocz do zawartości

Co to jest?

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Takie coś zaczęło mi się pojawiać w jednej z doniczek. Co więcej venusty, obok których się to to pojawiło, zaczęły marnieć. Bledną i wytwarzają krople tylko na wewnętrznych częściach liści. Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być?

post-5782-1355667179_thumb.jpg

post-5782-1355667186_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nic to nie da zauważyłem, że carnisana ma prawie wszystko tym świństwem zainfekowane z 4 doniczek z roślinami od nich mam to w 3.. Przesuszenie nie pomogło się go pozbyć nawet mrozy -5 przetrwał... Jeśli zbyt się rozrośnie może bardzo spowolnić wzrost rośliny, po przesadzeniu pomaga na kilka miesięcy i znów się "pływacz" tak odradza, że w ziemi są same jego korzenie...

Odnośnik do odpowiedzi

Nic to nie da zauważyłem, że carnisana ma prawie wszystko tym świństwem zainfekowane z 4 doniczek z roślinami od nich mam to w 3.. Przesuszenie nie pomogło się go pozbyć nawet mrozy -5 przetrwał... Jeśli zbyt się rozrośnie może bardzo spowolnić wzrost rośliny, po przesadzeniu pomaga na kilka miesięcy i znów się "pływacz" tak odradza, że w ziemi są same jego korzenie...

Nie napawają mnie Twoje słowa optymizmem... ;) No trudno, trzeba będzie się przygotować na długotrwałe działania zbrojne i permanentny stan wojny. :) Ale że dopiero po przesadzeniu, pół roku po otrzymaniu roślin... Jak pech to pech. A w zasadzie, skoro to takie rozprzestrzenione świństwo u carnisany, to wiadomo może, co to dokładnie za gatunek?

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko ja mam to w doniczce, z tego co wiem i CFHs też dostał taki bonus:). Powiem ci, że o dziwo u mnie w doniczce z binatą pojawił się dopiero po przesadzeniu również w reszcie od razu miałem go trochę. Powiem tak na ile rozpowszechnione nie wiem znam kilka osób które otrzymały rośliny z tym pływaczem, dużo osób może potwierdzić, że walka z tym jest uciążliwa. Co to za gatunek szczerze nie wiem trzeba by się spytać carnisany.

Masz racje powinni się tego pozbyć w końcu nie każdego cieszy taki gratis:)

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem, gatunkami gratisowymi były: subulata i bisquamata (forma z kwiatami drobnymi biało żółtymi). Dla mnie to głowni podejrzani. obydwa są klejstogamiczne dlatego są tak inwazyjne

U_bisquamata0749.JPG

forma bisquamaty opisana wyżej

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz żeby zakwitł, wyrywasz trochę "dziada" z korzeniem wkładasz do nowej doniczki torf z perlitem voil?! Za miesiąc przy dobrym oświetleniu zakwitnie(chociaż nie zawsze... u mnie część pływaczy puszcza dziesiątkii pędów kwiatowych ii strzela focha i... nie kwitną a więdną;p), pamiętaj aby zrobić co najmniej 10 cm odstęp od innych doniczek, gdy przerośnie swoją korzenie wychodzą wszędzie jak macki ośmiornicy i szukają, nowych krain do inwazji;p

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponował przesadzić rosiczkę, a torf wywalić. Bo tego się w sumie inaczej nie da pozbyć. :/ A odstęp... nie za wiele pomoże nawet i 10 cm. Chyba, że ktoś mi wytłumaczy, jakim cudem on się dostał 150 cm powyżej od donic stojących na tarasie... To jest okropieństwo. :/

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podczepię - co to jest? Rośnie mi w kapturnicy i podobne z liści zupełnie do niczego. Największe listki mają ok. 4-5 mm szerokości. Kapturnicy toto chyba nie robi, ale mnie zastanawia, bo jest tego bardzo dużo i nie wiem skąd się wzięło - siewki brzozy przywiane z dworu wyskubałam, a to mimo skubania rośnie sobie dalej.

post-6132-1355784122_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.