Skocz do zawartości

Podlewanie dzbanecznika

tom9054

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanie odnośnie podlewania dzbanecznika. Kupiłem roślinki na allegro podlewane tylko wodą destylowaną i moje pytanie brzmi: czy mogę je teraz podlewać przegotowaną i odstaną parę dni wodą z kranu czy musi być destylowana?

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jak nie masz czym podlać roślin i nie masz w skąd wziąć wodę destylowaną w tej chwili to jak ten jeden czy dwa razy podlejesz przegotowaną wodą kranową, to Ci roślina nie padnie. Jednak nie jest wskazane podlewanie taką wodą. Może być np. topiony śnieg, może być deszczówka (jak nie mieszkasz na na terenie silnie uprzemysłowionym). Jednak najlepiej mieć wodę destylowaną/demineralizowaną. Więc jeżeli to ma być wyjątkowo, z braku odpowiedniej wody, to lepiej podlać, niż pozwolić roślinie wyschnąć na wiór. Ale jeżeli chcesz po prostu podlewać kranówką, to nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Moja roślina to N Ventrata. Mieszkam na wsi i mam dostęp do deszczówki, czy mogę zastąpić całkowicie wodę destylowaną deszczówką? Czy to będzie miało znaczący wpływ na roślinę? Bo przecież w warunkach normalnych rośliny te pobierają wodę z deszczu.

Edytowane przez tom9054
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.