Skocz do zawartości

Własne oświetlenie dzbanecznika

ugibugi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o komentarze, czy wystarczająco oświetliłem swojego Louisa N. Świetlówka to Megaman Plant Lamp W1215P, a klosz to zwykła tektura obklejona folią aluminiową, żeby odbijała światło:)

ced81e6e9ed90c45med.jpg

aa5d9cf0a3d449d3med.jpg

49dd0966af33f79fmed.jpg

9c18401aabf856b6med.jpg

Edytowane przez ugibugi
Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie podoba mi się nazwa Megaman Plant Lamp. Czy to prawdziwa, czy zmyślona, jest super. Jak Własna, to zastrzeż, bo chwytliwa. :) Ciekawe jak się pomysł sprawdzi. Ja tam na dzbanecznikach specjalnie się nie znam, ale mam nadzieję, ze da sobie radę w pokojowej wilgotności powietrza.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na tak dużą roślinę, to może być dość mało - pomyślałbym nad ustawieniem go przy oknie. A przy okazji - jaka jest odległość żarówki od rośliny? Bo wydaje się, że można by ją trochę obniżyć, ale to może być złudna perspektywa zdjęcia.

Odnośnik do odpowiedzi

A to faktycznie wysokość OK. Jeśli dzbanki zaczną usychać, to mimo wszystko pomyślałbym nad przesunięciem rośliny bliżej okna, przed firankę. U mnie na przykład jeden dzbanecznik (N. sanguinea), a jest to mała, w porównaniu z Twoją, roślina, ma osobne oświetlenie, łącznie 22W, w tym jedna świetlówka dedykowana do roślin, a druga zwykła, 6500K (czyli w skrócie pasmo w miarę OK dla roślin), ponadto wisi tuż przy oknie, a i tak dzbanki mu pousychały do połowy. Co prawda urosło sporo nowych liści, ale roślina ani myśli dzbankować. Jednak jeśli nawet dzbanki pousychają, to nie panikuj - na wiosnę/lato będziesz miał nowe. :) Życzę jednak, by roślina pozostała tak stabilna, jak jest teraz. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.