Michał Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 To moje pierwsze pigmejki w dodatku z nasion ( dzięki hddk) , ale czy wam też zdarzyło się żeby siewki ( wielkość 1 gr) zaczęły kwitnienie ? Kilka zdjęć ( sory za jakość ale robione telefonem ) : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Stycznia 2013 Share Napisano 29 Stycznia 2013 Te rośliny są dorosłe przy tej wielkości, więc nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_s Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Uważaj na nie To bardzo ekspansywne rosiczki. Potrafią w ekspresowym tempie zarosnąć całą doniczkę i przenieść się na sąsiednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Uważaj na nie To bardzo ekspansywne rosiczki. Potrafią w ekspresowym tempie zarosnąć całą doniczkę i przenieść się na sąsiednie. Ty na serio? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_s Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Jak najbardziej. Raz na jakiś czas muszę wyrywać młode osobniki z innych doniczek bo zarosłyby wcześniejszych właścicieli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Jak najbardziej. Raz na jakiś czas muszę wyrywać młode osobniki z innych doniczek bo zarosłyby wcześniejszych właścicieli. Nie ma bata mylisz rośliny. Chyba, że u ciebie gemmae tworzą się cały rok i latają Edytowane 18 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Nie ma bata mylisz rośliny. Chyba, że u ciebie gemmae tworzą się cały rok i latają No właśnie. Wręcz rzekłbym że jest odwrotnie- z trudem zarastają doniczkę. Może Ci się z Capensisem myli? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_s Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Panowie, to że nie mam 1000 postów na swoim koncie nie oznacza, że nie znam się na owadożerach (i mylę cokolwiek z przylądkową - przy okazji capensis z małej ) Jak zapewne wiecie D. pygmaea jest samopylna. W dobrych(?) warunkach kwitnie jak szalona a jej małe nasiona potrafią już sporo "przelecieć" przy okazji np. szturchnięcia. Młode pojawiają się szybko i dobrze rosną. Ot cała tajemnica. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 O, myślałem że wszystkie pigmejki wymagają zapylenia krzyżowego. Może chcesz się w takim razie podzielić nasionami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Ja tam nikomu nic nie sugerując, to najchętniej zobaczyłbym zdjęcie. Ale musisz neo_s przyznać, że sformułowanie zdania w taki sposób: "Raz na jakiś czas muszę wyrywać młode osobniki z innych doniczek bo zarosłyby wcześniejszych właścicieli." daje dużo do myślenia, czy aby autor miał na myśli to samo o czym inni myślą. W moim rozumowaniu zarośnięcie, oczywiście to nie przerośnięcie, ale prawie jednoznaczne ze zdominowaniem innego gatunku. A po pigmejce pokroju D. pygmaea akurat trudno to sobie wyobrazić. I tym samym zapętlam się do prośby o zdjęcie, co by to było wszystkim łatwiej to sobie wyobrazić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Posiadam na chwile obecną wiele D. pygmaea kwitną bardzo obficie ale nigdy nie zawiązały nasion, popieram tu prośby innych użytkowników o zdjęcia, jak i o poradę jak otrzymać nasiona, i ich przegotowania do wysiewu wymagają ciepłej stratyfikacji ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_s Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 No to po kolei Jutro w dzień zrobię fotki i wrzucę. Zarośnięcie rozumiem tu jako wyplenienie drugiego gatunku - niestety nie będę miał wielu przykładów, bo tak jak napisałem, co jakiś czas "oczyszczam" inne doniczki z tych pigmejek. D. pygmaea rosną w południowo-wschodnim oknie. Teraz doświetlam je 2x39W (jakaś do roślin i daylight) od 16 do 23. W lato krócej (18-23). Nigdy nie robiłem im suszy, zawsze stoją w wodzie. Nasiona prosto na torf ale potrafią wykiełkować w samej wodzie na podstawce. Nasionami oczywiście mogę się podzielić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Wszędzie gdzie czytam piszą,że nasiona wymagają 6 tygodniowej cieplnej stratyfikacji a u ciebie tak w podstawce z wodą dawaj mi tu zdjęcia:) Napisałem do Marrom on ma chyba mądrą książkę Drosera of Australia and New Zealand może uprzejmie nam sprawdzi i rozwiąże nasz spór:) Edytowane 19 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_s Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 Ok W małej doniczce były kiedyś trzy spatulaty, została jedna i dzielnie stawia opór. Jak widać po talerzyku wystarczyła chwila aby się rozsiały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 19 Lutego 2013 Share Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Wydaje mi się, że neo_s ma jakiś samozapylający się gatunek rosiczki pigmejskiej i wziął ją za D. pygmaea. Przecież jak nasiona są świeże, to kiełkują bez stratyfikacji. @edit neo_s, uprzedziłeś mnie @edit Nie mów mi, że to nie pygmaea bo sam zaczynam wątpić smile.gif Od razu sprostuje, że musiały być jednak dwie spatulaty i jedna dielsiana (inny kwiatostan). Wybacz, pomyliłem się. Byłem przekonany, że D. pygmaea nie są samopylne, a jest zupełnie inaczej, same się zapylają przy zamykaniu kwiatów. Edytowane 19 Lutego 2013 przez blueb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi