Skocz do zawartości

Zimowanie Rosiczek

Rysiek955

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam, co by się stało z rosiczkami które wymagają zimowania gdy je nie przezimuję, tylko zostawię je w terrarium wraz z rosiczkami tropikalnymi .

Gdzie przez zimę temp. 19-25, a światło to bodajże północny parapet + 2 świetlówki 14W. Chodzi mi o takie rośliny jak np D. filiformis i całą resztę rosiczek które wymagają zimowania.

Odnośnik do odpowiedzi

No generalnie wypada zimować te gatunki, które tego wymagają w sposób właściwy dla nich. Zapewne niektóre rośliny trochę pomarnieją, ale jakoś dadzą sobie radę, jednak na pewno będą takie osobniki, które się wybudzą i będą chciały rosnąć, a nie będą miały odpowiednich warunków. Wyczerpią swoje zapasy energetyczne i z dużym prawdopodobieństwem padną. W taki sposób mój kolega z Portugalii o mało co nie stracił D. anglica ode mnie. Wybudziła mu się w lutym, bo miał dla niej zdecydowanie za ciepło, ale takie tam u nich panują temperatury. Roślina ledwo, ledwo, ale dała radę przeżyć i z latem nawet trochę wyładniała. Jednak wybudziła się w lutym. Jakby wybudziła się w listopadzie albo grudniu, to nie wiem czy by już dała radę. O braku zimowania nawet nie wspominam. W tym roku poleciłem mu wziąć doniczkę z rośliną i wsadzić do plastikowej butelki, a następnie zalać całkowicie wodą, tak, żeby miała ze 3 cm wody ponad poziomem ziemi, albo i więcej. Następnie wsadzić to do zamrażarki i tak co najmniej do końca kwietnia. Nie wiem co w tym takiego trudnego, ale kolega wyciągnął roślinę z ziemi i zam turion z korzeniami wsadził do wody, a potem zamroził. Turion wygląda na całkowicie nieuszkodzony, świeży i zielony, a wokół rośliny powstała bańka powietrza, wytopiona przez roślinę, która nawet w spoczynku, ale ciągle ma jakiś metabolizm. Da się tak zrobić, szczególnie z rosiczkami, nawet w tropikach.

Ale my takich problemów nie mamy. Zostawiamy roślinę na zewnątrz, albo innym chronionym od wiatru miejscu, ale zdecydowanie zimnym. Wówczas roślina nie musi mieć światła, wcale, ma mieć, zimno, a nawet mroźno (zależnie od pochodzenia).

Ja tam swoje trzymam na zewnątrz okrągły rok i nie narzekają, a przy tym nie muszę się nimi zajmować.

IMG_0812.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Ja tam swoje trzymam na zewnątrz okrągły rok i nie narzekają, a przy tym nie muszę się nimi zajmować.

Masz je czymś okryte? Bo chyba coś tam wystaje spod czapy śniegu?

Mimo, że wiosna nastała, przymierzam się do zakupu rodzimych rosiczek i przede wszystkim myślę o zimowaniu ;) Czy powinienem rośliny zimować w większych doniczkach? Obawiam się, że jeśli po prostu wystawię rośliny w standardowych, malutkich doniczkach, duże mrozy jednak im zaszkodzą.

Odnośnik do odpowiedzi

Ne są niczym przykryte. To jest gruba siatka taka do elewacji... NIESTETY. Widzisz karmnik? Teraz są dwa, a drugi jest większy. Na tarasie leżało 5 wiader łupin od słonecznika. Pomyśl ile z tego leżało na tej siatce. Mimo, iż jakieś 90% nie przeleciało, to i tak jak ostatnio wyjeżdżałem, to tyle co przeszło dość paskudnie zanieczyściło mi torfowiec. O ptasich podarunkach nie wspominając. Niestety to jedyny sposób walki z tym. Mogę tylko drobniejszą siatkę załatwić. Nie dam agrowłókniny, bo mi tak potem zapleśnieją/zgniją rośliny. Agrowłóknina to nie to samo co śnieg. Przez siatkę przejdzie, a agrowłókninę nie.

Możesz trzymać w małych, albo dużych doniczkach, generalnie bez różnicy. Okrycie żywym mchem torfowcem na pewno będzie miało najbardziej pozytywny skutek. Podłoże przemarznie i tak na kość. ALE... mała doniczka, jest mało stabilna. Ponieważ szybko zamarza, ale i szybko rozmarza. Moje doniczki będą bryłką logu długo po tym jak temperatury będą ciągle dodatnie. Jak nastanie przymrozek, to w przeciągu nocy zamarznie tylko wierzch. Także duża objętość jest bardziej stabilna i pod tym kątem korzystniejsza. Nie próbowałem w małych doniczkach, nie potrafię powiedzieć jako to będzie miało ostateczny wynik.

Moje rośliny są generalnie super do nas zaadoptowane. Co miało paść umarło podczas zimy 2011/2012. Te co mam to są z czystej stali. :D Natomiast ja nie potrafię powiedzieć jaką wytrzymałość mają rośliny które oferują inni.

Podam jeszcze taki przykład. Pierwszej zimy po wystawieniu D. filiformis, padło bardzo dużo. Połowa, albo ponad połowę. A Zima nie była jakaś ostra. Co roku padało coraz mniej, jakieś np. 7. A podczas tej zimy super-koszmar padły 3! Także wyselekcjonowały mi się osobniki o najlepszych genach pod kątem zimy w Polsce. Także ostrożnie z tym zostawianiem na zewnątrz!

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.