Skocz do zawartości

Przelana czy przesuszona?

marcino

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już napisano, roślina wygląda na przesuszoną. Poza tym, mam wrażenie, że jest na parapecie w pokoju, czyli nie jest prawidłowo zimowana. Powinnq miwć 1-10*C. Polecam przeczytać któryś z opisów uprawy uprawy na forum, w dziale z opisami. Co do dokarmiania, to w okresie spoczynku nie ma takiej konieczności. Poza tym przekarmianie ma negatywny wpływ na wygląd rośliny. W skali roku wystarczą jej 4 owady.

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę od podesłania Ci linku: Opisy roślin. Zaglądnij sobie tutaj proszę. Tam znajdziesz dwa przyklejone tematy z opisem uprawy muchołówki. Wybierz który chcesz, jeden jest mojego autorstwa, a drugi kolegi. U niego będziesz miał trochę ładnych zdjęć, ja mam suchy opis.

Daję Ci ten link i polecam zagłębienie w opisie, ponieważ chciałbym, żebyś zrozumiał skąd się wziął Twój problem. Przyznam jeszcze, że na 100% po tym zdjęciu, nie potrafię powiedzieć czy ta roślina ma taki urok czy faktycznie jest podwiędnięta. Takie sprawia wrażenie. A na pewno nie potrafiłbym stwierdzić czy podłoże jest na pewno suche, czy może ma jakąś wilgotność. Musiałbym się tego dotknąć, ale nie ma takiej możliwości. Ale na pewno widzę, że nie ma tam wody i zakładam, że roślina nie jest w temperaturze odpowiadającej okresowi spoczynku. W stosunku do czego nie odniosłeś się jak wspomniałem o tym poprzednio. Jeżeli tak jest, a mogę tak przypuszczać, że trzymasz ją w pokoju, to ma ona temperatury pokojowe. Czyli zdecydowanie za wysokie jak na okres spoczynku i zapewne w ten spoczynek NIE weszła. A skoro NIE weszła, a nie ma wody w podstawce, to mogę dalej dedukować, że może być przesuszona. A na zdjęciu tak właśnie trochę wygląda. Ponieważ roślina ma inne wymagania wodne w okresie wzrostu niż w spoczynku, toteż taki stan, jak brak wody w podstawce i lekko wilgotne podłoże, to raczej obrazek na okres spoczynku, a nie wzrostu, w którym się znajduje.

Dlatego ważne jest jakich informacji udzielasz oceniającym. Taka dygresja: "Przychodzi baba do lekarza, nic nie mówi, i weź lekarzu zdiagnozuj babę..." Więc najlepiej będzie się nam dyskutować, jak zasięgniesz wiedzy. Potem skonfrontujesz ją z tym co tylko Ty możesz wiedzieć odnośnie swojej rośliny, a dalej albo sam to sobie powyciągasz wnioski, albo nam to lepiej zreferujesz i wtedy będzie jakaś produktywna dyskusja.

A jaka rada na przesuszenie... nie wiem czy to było pytanie na serio? No bo co się robi jak roślina więdnie? Fakt, może więdnąć z odgnicia, ale u Ciebie nie ma podstaw do takiego scenariusza.

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś muchołówkę dwa miesiące temu z obciętym pędem kwiatowym.

Może źle widzę ale jak mam rację to roślina kupiona z sztucznych plantacji gdzie pełne naświetlanie i brak zimowania o tej porze.

Z takich "idealnych'' warunków przeniesiona została na parapet gdzie nagle brak światła a temperatura pewnie inna niż w szklarni.

Teoretycznie zostały zaburzone warunki w których wcześniej przebywała a powinna zimować.

Często przesuszenie powierzchni torfu na parapecie wynika z różnicy temperatur na zewnątrz a pokoju.

Robi się mikro przeciąg przy niedużej nieszczelności okien a pomieszczenia często są przegrzewane.

Dlatego wierzch podłoża często wygląda na przesuszenie ale jak się grzebnie palcem głębiej to mokro i do przelania niedaleko.

Ale jak baba nie poda szczegółów to to można gdybać....i podając jej ogólne wytyczne czekamy jak sama odkryje co jej wadzi,hej :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.