Noform Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Witam bardzo spodobały mi sie te rośliny i chciałbym wiedzieć jak naj więcej na ich temat Edytowane 27 Lutego 2013 przez Noform Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) klik klik2 Edytowane 27 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 klik klik2 To już czytałem , chciałem poznać więcej opinii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Jak już to przeczytałeś to po co pytasz? Jeden nizinny drugi górski masz dwa terraria? Klik Edytowane 27 Lutego 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 To już czytałem , chciałem poznać więcej opinii W takim razie co chcesz wiedzieć konkretnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 A jakie spadki nocne musi mieć Nepenthes jacquelinae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 (edytowane) Trudno jednoznacznie określić. Jeśli wystarczy Ci, aby roślina po prostu żyła i prawie nie rosła, tych spadków praktycznie może w ogóle nie być. Kondycja rośliny powinna być dobra, już nawet przy kilku stopniach spadku w nocy. Należy pamiętać o tym, że jest to gatunek górski i dobrze by było, aby również temperatura w ciągu dnia nie była zbyt wysoka (czyli najlepiej nie więcej niż około 25 stopni). Nadmieniam, że istnieją różne głosy hodowców, którzy uważają, iż nie istotne są spadki, lecz stała niższa temperatura. Jednak pomimo tego, N. jacqulineae to wbrew powszechnym opiniom stosunkowo łatwy w uprawie gatunek. Edytowane 27 Lutego 2013 przez Mekk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 To dobre wieści u mnie zawsze zimno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 27 Lutego 2013 Autor Share Napisano 27 Lutego 2013 I zapomniał bym czy Nepenthes jacquelinae może rosnąc na zachodnim oknie ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 27 Lutego 2013 Share Napisano 27 Lutego 2013 Mam jednego pervillei, trzymam go od prawie roku w terra z petiolaris complex, choć nie najbliżej świetlówki, dużo światła lubi, ciepło. Ponoć pierwsze 10 lat wolno rosną (?) tak gdzieś czytałem. W dzień temperatura tak do 28*C, w nocy spada do koło 20*C. Tak jest u mnie, choć dzbanków szczególnie ładnie rozwiniętych jeszcze nie wypuścił . Poprzedni hodowca miał z nim problemy, może więc to chodzi o słabego genetycznie osobnika. Ale mówi się, że jest jednym z trudniejszych dzbaneczników w uprawie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Potwierdzam to co napisał Mekk - N. jacquelineae jest dość prosty w hodowli - pod warunkiem, że zapewnisz mu wysoką wilgotność. Bartnik wkleił wyżej linka do art na flytrap - jeśli potrzebujesz więcej info, po prostu przeklikaj sobie wszystkie linki do stron www. Nie polecam natomiast opisów na owadożerach - część z nich jest zrobiona dobrze, ale część zawiera błędne / nieaktualne informacje. N. pervillei - sprawia wszystkim problemy. Ale wystarczy przegrzebać CPUK, żeby znaleźć hodowcę z sukcesami i warunki, w których trzyma roślinę (Hartmeyer) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi