Skocz do zawartości

Nepenthes pervillei i Nepenthes jacquelinae

Noform

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno jednoznacznie określić. Jeśli wystarczy Ci, aby roślina po prostu żyła i prawie nie rosła, tych spadków praktycznie może w ogóle nie być.

Kondycja rośliny powinna być dobra, już nawet przy kilku stopniach spadku w nocy. Należy pamiętać o tym, że jest to gatunek górski i dobrze by było, aby również temperatura w ciągu dnia nie była zbyt wysoka (czyli najlepiej nie więcej niż około 25 stopni). Nadmieniam, że istnieją różne głosy hodowców, którzy uważają, iż nie istotne są spadki, lecz stała niższa temperatura.

Jednak pomimo tego, N. jacqulineae to wbrew powszechnym opiniom stosunkowo łatwy w uprawie gatunek.

Edytowane przez Mekk
Odnośnik do odpowiedzi

Mam jednego pervillei, trzymam go od prawie roku w terra z petiolaris complex, choć nie najbliżej świetlówki, dużo światła lubi, ciepło. Ponoć pierwsze 10 lat wolno rosną (?) tak gdzieś czytałem. W dzień temperatura tak do 28*C, w nocy spada do koło 20*C. Tak jest u mnie, choć dzbanków szczególnie ładnie rozwiniętych jeszcze nie wypuścił :). Poprzedni hodowca miał z nim problemy, może więc to chodzi o słabego genetycznie osobnika. Ale mówi się, że jest jednym z trudniejszych dzbaneczników w uprawie

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam to co napisał Mekk - N. jacquelineae jest dość prosty w hodowli - pod warunkiem, że zapewnisz mu wysoką wilgotność. Bartnik wkleił wyżej linka do art na flytrap - jeśli potrzebujesz więcej info, po prostu przeklikaj sobie wszystkie linki do stron www. Nie polecam natomiast opisów na owadożerach - część z nich jest zrobiona dobrze, ale część zawiera błędne / nieaktualne informacje.

N. pervillei - sprawia wszystkim problemy. Ale wystarczy przegrzebać CPUK, żeby znaleźć hodowcę z sukcesami i warunki, w których trzyma roślinę (Hartmeyer) :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.