Skocz do zawartości

terra dla roślin

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się koniec okresu zimowania i niedługo trzeba będzie pomyśleć o przesadzaniu roślin w nowe podłoże; w związku z tym moje pytanie czy dobrym pomysłem będzie przesadzenie rosiczek carpensis i muchołówek do samego mchu sphagnum (ewentualnie pomieszanego z wiórkami kokosowymi) czy jednak lepiej tradycyjnie do mieszanki torfu z piaskiem.

I jeszcze jedno czy można posadzić je w akwarium tak jak opisano TU gdyż pomimo hodowli na południowym parapecie nawet carpensisy rosną bardzo powoli.

Znalazłem na strychu stare akwarium i do nie go zamiaruję nałożyć mchu sphagnum a w niego powsadzać moje rośliny, czy to dobry pomysł?

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

W tym temacie na CPUK, autor mówi że od kilku lat nie usuwał tego mchu i rośliny praktycznie całe w nim rosną. Także myślę że muchołówki można spróbować w taki sposób hodować. Na capensisów nie warto takiego mchu marnować ;)

edit: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=48403

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie uzupełnić to wszystko, jak najbardziej muchołówka będzie rosła postawmy sobie kilka pytań:

-Po pierwsze naszemu mchu mogą nie odpowiadać warunki w których rośnie muchołówka może obumierać, należało by stosować kilka dodatkowych zabiegów odnośnie jego pielęgnacji

- Kolejny rzeczą którą należało by się zająć to przycinanie mchu co pewien okres czasu, ponieważ w sprzyjających dla niego warunkach w krótkim czasie zarośnie muchołówkę .

Pomijając te dwie rzeczy jeśli komuś się to podoba nie ma przeciwwskazań do hodowania muchołówki w mchu, sam przez krótki okres czasu jedną ze swoich pociech tak hodowałem jednak podczas zimowania mech całkowicie zarósł roślinę i musiałem ją przesadzić.

Co do rosiczek a dokładni gatunków krajowych, część zimnolubnych jak i adelae, profilera jak najbardziej reszta może zostać zdominowana przez mech.

Mam nadzieje, że pomogłem.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.