Skocz do zawartości

ANGORA o owadożerach

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

W najnowszym nr Angory pojawiła się taka oto wzmianka:

"Naukowcy z tropikalnego ogrodu botanicznego w Jawaharlal Nehr zaobserwowali, że wiele owadożernych gatunków roślin, np. dzbaneczniki czy kapturnice, oprócz wabienia owadów zapachem wykorzystują do tego celu promieniowanie UV o długości fal ok. 366 nm. Emitowane w ten sposób niebieskie, niewidoczne dla człowieka, światło zwabia widzące je owady. Badacze, zakrywając emitujące świecenie fragmenty liści pułapkowych, zaobserwowali znaczny spadek skuteczności chwytania owadów."

Odnośnik do odpowiedzi

[czw, 28 lut 2013 - 07:02] adamik55: http://newswatch.nationalgeographic.com/20...campaign=Conten

Dzięki za temat, w sumie, należał się takowy, ale ktoś Cię lekko ubiegł, jeżeli chodzi o samo podanie informacji. :)

Może powtórzę to co napisałem na Shoutboxie, D. hartmeyerorum tymi swoimi żółtymi gruczołami robi dokładnie to samo. Ja nigdy nie oglądałem swoich roślin pod lampą UV, a tym bardziej dzbaneczników, bo ich nawet nie posiadam. :) Nie mniej jak ktoś ma taką okazję, a posiada Cephalotusa, to chętnie zobaczę jaki on daje efekt. :)

Pamiętam z dawnych czasów, z genialnego filmu przyrodniczego jak tłumaczono w nim na jakiej zasadzie dobierają się w pary osobniki bielinka kapustnika. Przecież one są generalnie jednolite. Wyjaśniono to wówczas, że one tak na prawdę widzą spektrum UV i wówczas ich skrzydła świecą w różne wzory na podstawie których samica wybiera samca. Także wcale mnie nie dziwi, że rośliny żywiące się w dużej mierze owadami, wykorzystują to do swoich celów. Zresztą jak mi wiadomo, to ptaki również widzą spektrum UV. W ten sposób np. determinują, które owoce, choćby o tej samej barwie są bardziej dojrzałe, gdyż podobno te dojrzalsze, posiadając więcej cukru (fruktozy?) świecą zdecydowanie jaśniej w UV. Dlatego dojrzałe owoce ptaki widzą jak my żarówki zapalone w stosunku do zgaszonych. :D

A jeszcze tak wtrącając drobny offtopic o roślinach. Skoro potrafią niektóre gatunki storczyków produkować feromony samicy danego gatunku owada w celu zwabienia samca, nie tylko kształtem, ale i zapachem, to mechanizm świecenia w świetle UV, nie robi na mnie aż takiego wrażenia. ;-) Nie mniej szczwane są te bestie, niby mózgu nie mają, a takie zmyślne.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.