Skocz do zawartości

Brak nowych dzbanków

kblazek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój dzbanecznik chyba z powodu słabego oświetlenia ( jak to bywa zimą przy marnej pogodzie) przestał wypuszczać nowe dzbanki. Wszystkie dotychczasowe uschły do połowy a 5 nowych liści które są znacznie większe od pozostałych ma jedynie zalążki dzbanków . Dalej nic się nie dzieje nawet jeżeli jeden z nich jest od 2-3 miesięcy. Co mi poradzicie żeby nakłonić dzbanka do wypuszczenia nowych pułapek ?

Odnośnik do odpowiedzi

No dzbanek stoi na parapecie nad kaloryferem, czasem zapomniałem go podlać i woda w podstawce wyparowała ale torf jest zawsze wilgotny.

No to masz odpowiedź. Za niska wilgotność. Sprawdź czy zalążki nowych dzbanków usychają. Jeśli tak to możesz być pewny ze to to. A tak w ogóle to dzbanek nie powinien stać w wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Formalnie to doniczka powinna stać na odwróconej podstawce, a całość w większej podstawce :) Czyli doniczka nie ma kontaktu ze ściekającą z niej wodą i podlewasz od góry. Ja podlewam jakieś 2 razy w tygodniu, a że podłoże przepuszczalne to ilością wody się nie przejmuję, nadmiar po prostu wycieka.

Jak zalążki nie usychają, to raczej nie wina niskiej wilgotności, tylko małej ilości światła. Nic na to nie poradzisz, chyba że masz wpływ na długość dnia albo chociaż na stan zachmurzenia ;) U mnie Ventrata czy Rebecca Soper dzbankują "siłą rozpędu" do mniej więcej grudnia-stycznia, choć dzbanki się nie wybarwiają. Potem wyhamowują i luty-marzec to okres usychania dzbanków. Od kwietnia-maja ruszają ponownie :)

W razie czego dzbanków uschniętych do połowy nie usuwaj, póki nie uschną całkiem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam jestem nowy na forum nie zakładam nowego tematu bo też mam taki problem. Kupiłem zestaw za grosze na allegro z dzbanecznikiem alata jakieś 2 miesiące temu, do tej pory było wszystko w porządku ,ale teraz wyrastają nowe liście z zalążkami dzbanów tylko się nie rozwijają.Wilgotność mam wysoką myślę ,że to wina oświetlenia.Prosił bym Was o doradzenie oświetlenia do mojego paludarium wymiary 100 /41/40 Dł/Wys/Szer.Oświetlenie to 4x jarzeniówka osram do roślin nie wiem o jakiej mocy ale mają po 55cm i listwa led 15W 8:1 czerwony/niebieski.

Rośliny jakie mam to :

1. Rosiczka przylądkowa Red

2. Rosiczka aliciae

3. Heliamphora x midoxa

4. Dzbanecznik : alata, Rebecca Soper, Hookeriana

5. Muchołówka amerykańska zielona i czerwona

Odnośnik do odpowiedzi

Założę się, że N. alata to ty nie masz masz pewnie ventratkę, ja bym na chwile obecną nie inwestował w oświetlenie zaczyna się lato mają wystarczająco dużo światła, piszesz, że masz dużą wilgotność jaka?

Trzymanie tych roślin w terrarium to jak trzymać pannę lekkich obyczajów w kościele, bo będzie miała więcej klientów, jedynie co możesz tak zostawić to helkę chodź z tym oświetleniem lepiej jej będzie na parapecie, tematów z oświetleniem jest mnóstwo szukaj a znajdziesz.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Na karcie informacyjnej tak pisało jak kupiłem to nie wiem.Wilgotność mam wysoką około 90-95% a dostępu tu gdzie mam akwarium z kwiatkami nie ma dostępu do słońca muszę świecić cały czas.

Odnośnik do odpowiedzi

pierwszy link może być ale nie pokazane jakie fale mają.Zastanawiam się nad zamontowaniem ale chciał bym się upewnić czy to dobry wybór 2x 30w osram flora

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.