Rysiek955 Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Moge coś z tym zrobić? I co z nasionami które już leżą na ziemi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Spryskaj fungicydem i zapewnij maksymalne oświetlenie (to oczywiste chyba). Nasiona, które spleśniały, nie wykiełkują, ale pozostałe mają szansę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 8 Marca 2013 Autor Share Napisano 8 Marca 2013 Wydrapałem nożem pleśń i zrobiłem coś takiego: Przeżyje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Uprzejmie proszę, żeby zmniejszać zdjęcia, gdyż ich monstrualne rozmiary trochę utrudniają przeglądanie tematu, a nie każdy musi mieć szerokopasmowe łącze. Dziękuję. A co do tematu, to kiedyś miewałem gorzej i nie specjalnie jakoś utrudniało to kiełkowanie roślinom. Ja pryskałem wodą, dla wizualnego polepszenia stanu. Osobiście nie zauważyłem, aby odrobina pleśni zaszkodziła nasionom czy siewkom, ale może są osoby z innymi doświadczeniami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 8 Marca 2013 Autor Share Napisano 8 Marca 2013 Co do zdjęć to automatycznie zmniejszają rozmiar na forum, co nie? Edit: Cephalotus, 08.03.2013 22:18, nie chodzi wyłącznie o to, że zdjęcia mają 1000 pikseli czy więcej, tylko są duże "wagą" ="kB"i przez to się długo ładują. To miałem na myśli pisząc, że nie każdy ma szerokopasmowe łącze. Poza tym tak ogromne zdjęcia, jak się powiększy, nie wnoszą nic nowego i ciężko się je ogląda. A, to że są zmniejszane do miniaturki, to zupełnie odrębna sprawa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Marca 2013 Share Napisano 8 Marca 2013 Co nie. Trzeba samemu zmniejszyć. Prawdę mówiąc, jest nawet taki wymóg regulaminowy, żeby nie były większe niż 800x600. Tutaj bardzo proste narzędzie do zmniejszenia zdjęć: http://zmniejszacz.pl/ . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Co nie. Trzeba samemu zmniejszyć. Prawdę mówiąc, jest nawet taki wymóg regulaminowy, żeby nie były większe niż 800x600. Tutaj bardzo proste narzędzie do zmniejszenia zdjęć: http://zmniejszacz.pl/ . Mam jeszcze prostszy program do zmniejszania rozdzielczości, np paint ;p Edytowane 9 Marca 2013 przez Kosa1984 Jasne, podrzuciłem coś, co mi wydaje się najbardziej intuicyjne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 witam, podłączę się pod ten temat. Wczoraj wysiałem nasiona rosiczek MADAGESCARIENSIS I D. SPATULATA. Dziś zauważyłem, że w doniczce z tą drugą są jakieś małe robaki, jakby termity. Mogą one zaszkodzić nasionom? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) Jeśli rośliny nie wzeszły to potraktuj je jakimś opryskiem, prawdopodobnie badziewny torf użyłeś. Edytowane 9 Marca 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&id=13328 Słyszałem, że to dobry torf, od jakiegoś czasu używam go do hodowli dzbanecznika i muchołówki. Edytowane 9 Marca 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Proponuję TO Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Dzięki Niestety obecnie nie mam możliwości zakupu żadnego preparatu, czy stanie się coś jeśli tego nie spryskam? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UBOOT Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Nie martw się, nasiona mimo pleśni wykiełkują. Kilka tygodni temu wysiałem Alicję i mi takiej pleśni wykiełkowały bez problemu (zapewne nie wszystkie, ale spora część). Dodatkowo na doniczkę nałożyłem folię streczową ( z małymi dziurkami). Całość powędrowała na południowe okno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 A czy te robaki mogą zrobić krzywdę nasionom? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Bez zdjęcia i dokładniejszego opisu stawiam że to skoczogonki. Termitów raczej w owadożerach nie uświadczysz. Generalnie nie stanowią zagrożenia ale moga zaszkodzić młodym siewką. Od razu odpowiem naTwoje nastepne pytanie- poczytaj forum o sprawdzonych sposobach pozbycia sie tego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi