Skocz do zawartości

Po nasionach?

Rysiek955

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie proszę, żeby zmniejszać zdjęcia, gdyż ich monstrualne rozmiary trochę utrudniają przeglądanie tematu, a nie każdy musi mieć szerokopasmowe łącze. Dziękuję.

A co do tematu, to kiedyś miewałem gorzej i nie specjalnie jakoś utrudniało to kiełkowanie roślinom. Ja pryskałem wodą, dla wizualnego polepszenia stanu. Osobiście nie zauważyłem, aby odrobina pleśni zaszkodziła nasionom czy siewkom, ale może są osoby z innymi doświadczeniami.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zdjęć to automatycznie zmniejszają rozmiar na forum, co nie?

Edit: Cephalotus, 08.03.2013 22:18, nie chodzi wyłącznie o to, że zdjęcia mają 1000 pikseli czy więcej, tylko są duże "wagą" ="kB"i przez to się długo ładują. To miałem na myśli pisząc, że nie każdy ma szerokopasmowe łącze. Poza tym tak ogromne zdjęcia, jak się powiększy, nie wnoszą nic nowego i ciężko się je ogląda. A, to że są zmniejszane do miniaturki, to zupełnie odrębna sprawa.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Co nie. :) Trzeba samemu zmniejszyć. Prawdę mówiąc, jest nawet taki wymóg regulaminowy, żeby nie były większe niż 800x600. Tutaj bardzo proste narzędzie do zmniejszenia zdjęć: http://zmniejszacz.pl/ .

Mam jeszcze prostszy program do zmniejszania rozdzielczości, np paint ;p

Edytowane przez Kosa1984
Jasne, podrzuciłem coś, co mi wydaje się najbardziej intuicyjne.
Odnośnik do odpowiedzi

witam,

podłączę się pod ten temat. Wczoraj wysiałem nasiona rosiczek MADAGESCARIENSIS I D. SPATULATA. Dziś zauważyłem, że w doniczce z tą drugą są jakieś małe robaki, jakby termity. Mogą one zaszkodzić nasionom?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się, nasiona mimo pleśni wykiełkują. Kilka tygodni temu wysiałem Alicję i mi takiej pleśni wykiełkowały bez problemu (zapewne nie wszystkie, ale spora część). Dodatkowo na doniczkę nałożyłem folię streczową ( z małymi dziurkami). Całość powędrowała na południowe okno :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zdjęcia i dokładniejszego opisu stawiam że to skoczogonki. Termitów raczej w owadożerach nie uświadczysz. Generalnie nie stanowią zagrożenia ale moga zaszkodzić młodym siewką. Od razu odpowiem naTwoje nastepne pytanie- poczytaj forum o sprawdzonych sposobach pozbycia sie tego :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.