Farmer Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Witam. Zastosowałem metodę odkładów powietrznych. Czekam już około 3 tygodniu albo i więcej a efektu brak czyli nie ma korzeni. Mech sphagnum podlewałem w miejscu nacięcia łodygi. Mogę po prostu odciąć łodygę w wybranym miejscu (np. w miejscu gdzie mech) i włożyć ją do torfu ? Zawsze tak robiłem gdy wyrastała nowa roślina i wsadzałem ją do torfu po czym wypuściła korzenie z czasem i pięknie rosła. I również to samo się tyczy do zdjęcia niżej. Mogę także odciąć tą roślinę od łodygi i włożyć do torfu ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Nie wiem czy samo odcięcie wystarczy i czy nie trzeba zredukować wielkość rośliny. Czyli poobcinać liści i skrócić łodygi. Jeżeli masz pozytywne doświadczenia w tym zakresie to rób tak jak Ci to wychodziło. Natomiast, przepraszam za głupie pytanie, ale ty tego torfowca tam dałeś więcej prawda? To nie był tylko taki torfowcowy ochłap, co to widać na zdjęciu? Jeżeli było to tak ja widać na zdjęciu, to nie miało prawa się udać. To się robi taki spory kokonik wokół tej rany. Obwiązuje się jakimś materiałem, np. bandażem. Nie potrafię powiedzieć jak skuteczna i czy w ogóle działająca jest ta metoda w przypadku dzbaneczników. Nie mniej, tego torfowca powinno być zdecydowanie dużo więcej i stale utrzymywany wilgotny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 Zrobiłem tak jak na forumowym poradniku czyli w miejsce nacięcia włożyłem trochę mchu sphagnum ale możliwe jest to, że jednak coś źle zrobiłem. Zatem spróbuję zrobić tak jak napisałem w pierwszym poście. Utnę łodygę i wsadzę do torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Ja uciąłem łodygę mojego dzbanecznika, włożyłem do torfu, zapewniłem światło, wilgotność, ale czekam już ponad miesiąc i nic. Liście nie uschły, ale korzeni też nie ma co może być przyczyną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 A sam mech obwinąłeś potem woreczkiem/ folią by dodatkowo zwiększyć wilgotność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 Uciąć jeśli masz terrarium, w mech, doświetlać i za miesiąc będą korzenie, duże znaczenie ma to czy ten mech, który dałeś spryskiwałeś wodą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 9 Marca 2013 Share Napisano 9 Marca 2013 mikolaj90 poczytaj mój post umieszczony linijkę niżej link mam podobny problem. Skoro piszesz: Mogę po prostu odciąć łodygę w wybranym miejscu (np. w miejscu gdzie mech) i włożyć ją do torfu ? Zawsze tak robiłem gdy wyrastała nowa roślina i wsadzałem ją do torfu po czym wypuściła korzenie z czasem i pięknie rosła. I z pozytywnym skutkiem zmieniłeś metodę rozmnażania? Czy trzymałeś w terra w podwyższonej wilgotności, w jakiej temperaturze czy doświetlałeś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 9 Marca 2013 Autor Share Napisano 9 Marca 2013 Odciąłem łodygi i rośliny już poprzesadzane. Właśnie kiedy odcinałem rośliny od łodygi kiedyś to nie trzymałem w terrarium a mimo to rośliny wypuściły korzenie. Teraz poczekam żeby sprawdzić czy wszystko przebiega prawidłowo, np. czy roślina nie usycha i chcę niektóre sprzedać dzbaneczniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Marca 2013 Share Napisano 10 Marca 2013 Ja tam nie wiem jak jest opisane na forum rozmnażanie przez nacięcie, ale to co zobaczyłem nie miało szans powodzenia. Miejsce nacięcia należy dobrze obtoczyć podłożem. Nie musi być torfowiec, nie musi być torf, może być mieszanka jak dla dzbanecznika. Ma być wilgotna stale. Także jak ktoś zaproponował, owinięcie folią możliwe, że i nawet lepiej by się sprawdziło, bo zapobiegłoby uciekaniu wilgoci. Jeżeli tylko roślina jest zdolna do tego typu rozmnażania, to się uda. A w ten sposób nie ryzykuje się, że się w ogóle nie ukorzeni i jak zetniemy łodygę. W każdym przypadku jednak należy być cierpliwym. Jeżeli roślina NIE obumiera, to fakt braku korzeni nie jest niepokojący. Gorzej jak zaczyna wyraźnie żółknąć i zamierać, a korzeni ciągle brak. No to wtedy trudno o optymizm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 10 Marca 2013 Autor Share Napisano 10 Marca 2013 Dzbaneczniki stoją u mnie na parapecie. Często otwieram okno a wiadomo teraz jest zimne powietrze i czy to może zaszkodzić im w jakimś stopniu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi