daro7979 Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Witam. Jestem początkującym hodowcą. Jakieś dwa miesiące temu zaszczepiłem mojego dzbanecznika. Jakiś czas temu zauważyłem, że na łodydze coś się pojawiło(jakby stożek wzrostu). Czy to oznacza, że dzbanecznik się ukorzenił? Przepraszam za jakość zdjęć, robione telefonem. Edytowane 20 Marca 2013 przez Marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Po pierwsze to wytlumacz mi co rozumiesz przez "szczepienie dzbanecznika"? Jesli po prostu naciales lodyge i wsadziles tam torfowca to nie jest to nic innego jak rozmnazanie lub po prostu nacinanie lodygi... Co innego jakbys probowal tam wcisnac lisc kapturnicy pragnac stworzyc nowy gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Po prostu uciąłem kawałek łodygi i włożyłem do torfu Siedział w tym torfie z dwa miesiące, myślałem, że nic z niego nie będzie Edytowane 20 Marca 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Szczepienie, wiąże się z odcięciem fragmentu rośliny i przeszczepieniem jej w inne miejsce, generalnie innej rośliny. Sukces kończy się ich zrośnięciem i byciem jednym. Popularnie szczepi się drzewka i krzewy, żeby były na tak zwanej "nodze", oraz szybko i obficie kwitły i/lub owocowały. To co zrobiłeś, to forma sadzonkowania. Pobrałeś fragment rośliny i starałeś się go ukorzenić. Natomiast "ukorzenienie" jak sama nazwa sugeruje wiąże się z korzeniem. Zdecydowanie brak korzenia i jakieś nadziemne cechy wzrostu nie są oznaką ukorzenienia. Wystarczy zastanowić się nad samym słowem, żeby domyślić się procesu jaki opisuje. Natomiast to co potencjalnie u Ciebie się pojawiło (nie przyglądałem się), nowy stożek wzrostu (?) to może być dobrym znakiem. Szansą na to, że roślina nie obumrze, a za jakiś czas wytworzy korzenie i się ukorzeni. Jednak tak ostatecznie być nie musi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Dziękuję za pomoc. Następnym razem postaram się trafniej dobierać słowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 21 Marca 2013 Share Napisano 21 Marca 2013 Jeśli po dwóch miesiącach żyje i wypuszcza nowe liście do dobra oznaka że się przyjęło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi