Skocz do zawartości

Szczepka dzbanecznka

daro7979

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem początkującym hodowcą. Jakieś dwa miesiące temu zaszczepiłem mojego dzbanecznika. Jakiś czas temu zauważyłem, że na łodydze coś się pojawiło(jakby stożek wzrostu). Czy to oznacza, że dzbanecznik się ukorzenił?

Przepraszam za jakość zdjęć, robione telefonem.

post-6248-1363794416_thumb.jpg

Edytowane przez Marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to wytlumacz mi co rozumiesz przez "szczepienie dzbanecznika"? Jesli po prostu naciales lodyge i wsadziles tam torfowca to nie jest to nic innego jak rozmnazanie lub po prostu nacinanie lodygi... Co innego jakbys probowal tam wcisnac lisc kapturnicy pragnac stworzyc nowy gatunek.

Odnośnik do odpowiedzi

Szczepienie, wiąże się z odcięciem fragmentu rośliny i przeszczepieniem jej w inne miejsce, generalnie innej rośliny. Sukces kończy się ich zrośnięciem i byciem jednym. Popularnie szczepi się drzewka i krzewy, żeby były na tak zwanej "nodze", oraz szybko i obficie kwitły i/lub owocowały. To co zrobiłeś, to forma sadzonkowania. Pobrałeś fragment rośliny i starałeś się go ukorzenić. Natomiast "ukorzenienie" jak sama nazwa sugeruje wiąże się z korzeniem. Zdecydowanie brak korzenia i jakieś nadziemne cechy wzrostu nie są oznaką ukorzenienia. Wystarczy zastanowić się nad samym słowem, żeby domyślić się procesu jaki opisuje. Natomiast to co potencjalnie u Ciebie się pojawiło (nie przyglądałem się), nowy stożek wzrostu (?) to może być dobrym znakiem. Szansą na to, że roślina nie obumrze, a za jakiś czas wytworzy korzenie i się ukorzeni. Jednak tak ostatecznie być nie musi.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.