Jeżyna Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Witam, ostatnio rozdzieliłem swoją hele... była dość duża, ładna, więc pokusiłem się na rozsadzenie jej na kilka mniejszych szczepek... wszystkie 5 ładnie rosną, jedna niestety usycha. Helki stoją w akwarium, gdzie wilgotność wynosi ok 80%. Tą usychającą przeniosłem do terrarium, gdzie występuje ok 90-95% wilgotności, temp. ok 22-25 stopni, okno słoneczne, więc na brak światła też nie może narzekać. Jest wilgotność, temperatura, słońce, więc co może jej dolegać? Może ktoś ma jakąś opinię, podpowiedz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Przydałoby się jeszcze zdjęcie... Poza tym, tylko Ty wiesz jakie ona miała korzenie przy przesadzaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Czy ja wiem z tym słońcem teraz.... To rośliny naprawdę światło żerne:) nie piszesz co to za gatunek, w jakie podłoże została przesadzona, u mnie helki zaczęły się ładnie wybarwiać i rosnąć dopiero przy 250 hqi. Tak jak już napisano zdjęcie:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeżyna Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Podłoże to kwaśny torf i perlit. Nie zbite, lecz układane delikatnie warstwami. Obciąłem /choć nie wiem, czy dobrze zrobiłem/ już 3 uschnięte kielichy. Zostały już tylko 2 i nadal mizernieją. Korzenie były w ładnym stanie. Co mnie zastanawia, że tylko ta jedna roślinka z kilku, usycha... Przepraszam za okropne zdjęcie... Edytowane 20 Marca 2013 przez Jeżyna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Na 90% nic z tego nie będzie, możesz odkopać delikatnie i sprawdzić stan korzeni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeżyna Napisano 20 Marca 2013 Autor Share Napisano 20 Marca 2013 Ok:) Zobaczymy co wyjdzie z starań... Dzięki za odpowiedz! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi