Skocz do zawartości

Usychająca Heliamphora po rozsadzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio rozdzieliłem swoją hele... była dość duża, ładna, więc pokusiłem się na rozsadzenie jej na kilka mniejszych szczepek... wszystkie 5 ładnie rosną, jedna niestety usycha.

Helki stoją w akwarium, gdzie wilgotność wynosi ok 80%. Tą usychającą przeniosłem do terrarium, gdzie występuje ok 90-95% wilgotności, temp. ok 22-25 stopni, okno słoneczne, więc na brak światła też nie może narzekać. Jest wilgotność, temperatura, słońce, więc co może jej dolegać? Może ktoś ma jakąś opinię, podpowiedz?

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem z tym słońcem teraz.... To rośliny naprawdę światło żerne:) nie piszesz co to za gatunek, w jakie podłoże została przesadzona, u mnie helki zaczęły się ładnie wybarwiać i rosnąć dopiero przy 250 hqi. Tak jak już napisano zdjęcie:)

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże to kwaśny torf i perlit. Nie zbite, lecz układane delikatnie warstwami. Obciąłem /choć nie wiem, czy dobrze zrobiłem/ już 3 uschnięte kielichy. Zostały już tylko 2 i nadal mizernieją.

Korzenie były w ładnym stanie. Co mnie zastanawia, że tylko ta jedna roślinka z kilku, usycha...

Przepraszam za okropne zdjęcie...

post-6247-1363820528_thumb.jpg

Edytowane przez Jeżyna
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.