Cephalotus Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Hejka, rozmyślam sobie powoli nad zrobieniem ładnego i sporego terrarium dla Heliamphor, pływaczy epifitycznych i nie tylko. Generalnie większość kwestii sobie już dobrze przemyślałem jak chcę je rozwiązać. Jednak ciągle największy problem sprawia mi mocowanie przedniej szyby. Chciałbym, aby była jednoczęściowa i w pełni zdejmowalna w dość łatwy sposób. Nie chcę się z nią mordować pół godziny ze ściąganiem, a potem zakładaniem. Aczkolwiek nie przewiduję robienia tego za często. Przednia szyba będzie miała jakieś 100x50cm. Jakieś pomysły? Jedyne czego jestem pewien, to, że na pewno dam na dół szynę z otworkami od wewnątrz, żeby skraplająca się wilgoć mogła sobie tamtędy ściekać z powrotem. Ale jak ją umocować, szczególnie do bocznych ścian, to jakoś tak nie specjalnie wiem czy mam jakiś sprawny pomysł. Będę wam ogromnie wdzięczny za jakieś pomysły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 A może coś w stylu dygestrium stosowanych w laboratoriach chemicznych ? dwie prowadnice po bokach . Tylko wtedy trzeba zastanowić się jak tą szybę unieruchomić po otwarciu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 Tak jak wyżej dwie prowadnice i wysuwana do góry, na końcu jakiś stoper który będzie ją trzymał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Marca 2013 Autor Share Napisano 29 Marca 2013 Myślałem o takim wsuwaniu. Ale to jednak będzie kawałek szyby i do tego terrarium na pewnej wysokości. Może to być trochę problematyczne, aczkolwiek jak nie znajdę żadnego lepszego rozwiązania, to chyba tylko to mi pozostanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 29 Marca 2013 Share Napisano 29 Marca 2013 To na bok niech się wysuwa:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2013 Mówisz na bok.... O_O :D Zupełnie o tym nie pomyślałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi