Skocz do zawartości

Zamykanie się pułapek bez powodu

IceCube

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

U moich muchołówek (paradisia i big mouth) pułapki według mnie zamykają się czasem bez powodu.. Nie jestem w stanie tego na 100% potwierdzić bo nie widziałem ale w przeciągu 15 min kiedy nie obserwowałem roślin, pułapki się zamknęły a obecnie nie było żadnych owadów w pokoju ani nikt pułapek nie dotykał. Pod światło widać, że nie mają nic w środku a potem otwierają się już po jednym dniu. Jest to w ogóle możliwe żeby pułapki zamykały się bez żadnego powodu? Czy może np kurz w z powietrza je podrażnił?

Odnośnik do odpowiedzi

niee, okno zamknięte i pełne słońce w którym termometr pokazuje 35 C. Skorzystam z okazji bo mam jeszcze jedno pytanie. Kiedy mogę uciąć usychające liście po zimie? Aktualnie niektóre pułapki są już prawie całe czarne a liście w sumie jeszcze w większości zielone. Można już ciąć?
Odnośnik do odpowiedzi

A okno było otwarte? Czasami pułapki zamykają się z powodu zimna.

:O Chyba pułapki na myszy. Proszę nie szerzyć nieprawdziwych informacji na forum! Mam te rośliny u siebie od siedmiu lat, wiele razy temperatura kręciła się koło 0*C i nigdy żadna pułapka się z tego powodu nie zamknęła.

Odnośnik do odpowiedzi

Równie prawdopodobne jest, że zły czarownik zamknął pułapki siłą woli lub maczał w tym swoje kosmate palce sam Baphomet. Odsyłam do zapoznania się ze sposobem polowania muchołówki. Impuls mechaniczny jest konieczny do zamknięcia pułapki. Schematu nie będę przedstawiał, jest szeroko opisany w necie. Dodam tylko, że tym impulsem mechanicznym może być na przykład ziarno piasku, silny powiew wiatru, kropla wody, sprawny owad, bywa, że i inna pułapka tej samej rośliny. Pewnie jeszcze cała masa niuansów. Stąd - być może - trudności obserwacyjne i mylna interpretacja zdarzenia, ale gwarantuję, że uchylone okno pułapki nie zamknie. Muchołówki zimujące w lekkich mrozach mi świadkiem! ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając to co już napisał Kosa, należałoby jeszcze zrobić najprostszy na świecie TEST. Mianowicie wypadałoby sprawdzić, jak szybko pułapka się zamyka. Ponieważ im ten proces zachodzi wolniej, tym jest większe prawdopodobieństwo, że jakiś owad mógł tam spokojnie skończyć obiad zanim pułapka zorientowała się, że on tam w ogóle siedział i podjęła proces myślowy o swoim zamknięciu. Jeżeli takie pułapki zamykają się momentalnie, jak przystało, to szansa na ucieknięcie owada jest znikoma. Zbyt mały owad, zdolny do wyślizgnięcia się z nie w pełni domkniętej pułapki, nie powinien być też w stanie wymusić jej zamknięcie. Natomiast jak pułapki zamykają się leniwie, to nawet i bardzo duży owad zdąży z nich uciec. Poza tym czytaj co powyżej.

Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że pułapki jak obumierają, to mogą się zamykać... Kosa, prawda to? :D Nie skupiłem się na tym nigdy.

I pytanie najważniejsze. Dlaczego taki stan Cię martwi? Jeżeli nawet pułapki zamykałyby się same, a nie obumierały zaraz potem, tylko otwierały się na powrót, to jest coś w tym niepokojącego?

Zostają jeszcze duchy. ;-)

(Ta teoria zamykania się pułapki pod wpływem zimna jest ciekawa i godna sprawdzenia, zapamiętam to sobie!)

Odnośnik do odpowiedzi

Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że pułapki jak obumierają, to mogą się zamykać... Kosa, prawda to? :D Nie skupiłem się na tym nigdy.

Tak, to bywa. Niektóre się zamykają, inne wręcz odwrotnie - wywijają się jakby. Większość obumierających pułapek kończy jednak karierę "na stojąco".

Zostają jeszcze duchy. ;-)

Chyba mamy wyjaśnienie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ta konkretna muchołówka zaliczyła już w tym tygodniu biedronkę i pułapka zamknęła się dość szybko - można powiedzieć tak jak powinna. Zauważyłem że na muchołówce i w pułapkach pojawia się kurz, konkretniej takie malutkie jakby włoski, może to jest przyczyną. Co z tym zrobić? Jakieś opryskiwanie wodą?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.