Skocz do zawartości

Kapturnica : liść / dzban / pułapka

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące dzbana, liścia lub pułapki, zależnie od tego jakie kto woli określenie. W zależności od pojawiających się pytań będą tworzone odpowiednie kategorie o odpowiednim kodowaniu.

Kapturnica : dzban / liść / pułapka / rurka

Pytanie 1: /Masiol/ Dlaczego moja kapturnica nie ma płynu trawiennego w rurkach?

Odpowiedź: /Masiol, Cephalotus/: Płyn trawienny u kapturnic pojawia się w momencie, gdy owad wpadnie do pułapki. Wtedy dopiero zaczynają się procesy trawienne, owad zalewany jest enzymami. Fakt suchego wnętrza pułapki nie jest czymś niekorzystnym, po prostu- Twoja kapturnica jeszcze nic nie upolowała. Jedynie Sarracenia purpurea ma płyn w dzbanach w dużej, widocznej ilości. Reszta jest niejako „sucha” w środku.

Pytanie 2: /witek_91/ Czy muszę/mogę wlewać wodę do kielichów mojej Sarracenia purpurea?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Nie ma takiej konieczności, ponieważ roślina sama sobie potrafi ją wyprodukować, jeżeli będzie taka konieczność. Natomiast, jeżeli chcemy, to możemy.

Pytanie 3: /witek_91/Co się stanie jeżeli doleje do pułapki wody?

Odpowiedź:/Cephalotus/ Nic, natomiast takie dolewanie ma jakikolwiek sens jedynie w przypadku Sarracenia purpurea, która ma wyraźny poziom płynu w dzbankach. Inne gatunki go nie posiadają i taka woda, nalana przez nas czy deszcz zostanie raczej wchłonięta przez roślinę.

Pytanie 4: /Masiol/ Moja kapturnica nie chce się wybarwić. Dlaczego?

Odpowiedź: /Masiol, Cephalotus/ Jest to wynik zbyt małej ilości światła. Kapturnice to rośliny skrajnie światłolubne i należy im zapewnić mocne, bezpośrednie światło. Gdy ten warunek spełnimy, wybarwienie gwarantowane. Za wybarwienie w dużym stopniu odpowiada promieniowanie UVB. Znajduje się ono w świetle słonecznym, ale i specjalnych świetlówkach do oświetlania roślin. Kapturnica może się również nie wybarwić, ponieważ taka jest jej odmiana, albo jej ubarwienie będzie np. bardzo skąpe, charakterystyczne dla konkretnego gatunku.

Pytanie 5: /Masiol/ Moja kapturnica wytwarza płaskie liście. Co się jej stało?

Odpowiedź: /Masiol/ Jest to związane z niedoborem światła. Jeśli w lecie pojawiają się płaskie liście, należy przenieść roślinę w bardziej słoneczne miejsce lub na dwór, gdzie będzie miała bezpośrednie słońce. Jeśli coś takiego zauważymy na jesieni jest to znak, że kapturnica powoli wchodzi w okres spoczynku. W tym wypadku nie zwiększamy ilości światła.

W literaturze lub w Internecie możemy natknąć się na nazwę Phyllodia - to są właśnie owe płaskie liście. Są one wręcz typowe dla Sarracenia oreophila wchodzącej w spoczynek.

Bardzo rzadko zdarza się, że wytwarzanie płaskich liści związane jest z pogorszeniem się jakości torfu. Jeśli tak jest, wymiana podłoża na świeże powinna załatwić problem.

Kapturnica : coś na liściach

Pytanie 1: /Masiol/ Na części rośliny pojawił się biały nalot, co się stało i jak to usunąć?

Odpowiedź: /Masiol, Marrom/ Biały nalot to prawdopodobnie pleśń. Zwalczamy ją środkiem o nazwie Topsin, BRAVO 500SC lub innym fungicydem o stężeniu jak dla roślin ozdobnych. Po kilku dniach zabieg dla pewności powtarzamy.

Pytanie 2: /dzony1991/ Na liściach gdzieniegdzie lekka pleśń. Kapturnica trzymana na mini torfowisku. Liście i miejsce z którego wyrastają suche na wiór, korzenie niższe wydają się ok. Czy będzie coś z niej?

Odpowiedź: /CFHs/ Jeśli kłącze faktycznie nie zgniło jest szansa na ratunek. Na pleśń użyj topsin lub inny fungicyd najmniejsze dopuszczalne stężenie na ulotce.

Pytanie 3: /Masiol/ Na roślinie pojawiły się małe zielone robaczki. Czy zaszkodzą mojej roślinie?

Odpowiedź: /Masiol, Cephalotus/ Małe zielone robaczki. To prawdopodobnie mszyce. Mogą być również czarne. Ich łuski są białe i najczęściej leżą na podłożu. Wysysają one soki z rośliny, dlatego należy je jak najszybciej usunąć. W tym celu kupujemy środek o nazwie Karate Zeon, Decis lub inny przeznaczony do zwalczania mszyc na roślinach ozdobnych. Stosujemy stężenie jak dla roślin ozdobnych i spryskujemy tak przygotowanym roztworem intruza. Taki oprysk powinien szybko rozwiązać problem zabijając mszyce.

Pytanie 4: /Cephalotus/ Na liściach pojawiły się białe, brązowe, tarczkowate twory. Co to jest i czy zaszkodzą mojej roślinie?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Białe, to będzie najprawdopodobniej wełnowiec, a brązowe to tarcznik. Zdecydowanie mogą one zaszkodzić naszym roślinom. Wskazane jest użycie środka ochrony roślin, który w spektrum swojego działania będzie zawierał te pasożyty. Należy stosować najmniejsze dopuszczalne stężenie, proponowane na ulotce. Bardzo dobrym preparatem jest ProAgro. Obecnie ma inną rejestrację niż w przeszłości, ale świetnie działa na wszelkiego rodzaju pasożyty. Uwaga, jest bardzo toksyczny dla wszystkich form zwierzęcych. Dla roślin jest zupełnie nieszkodliwy.

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.