Cephalotus Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące kwiatów, kwitnienia, pedów kwiatowych, zapylania, tworzenia nasion i produkowania gemmae naszych rosiczek. Rosiczka: gemmae Wysiewanie gemmae: Szukaj Tutaj. Pytanie 1: /Cephalotus/ Co to jest "gemmae"? Odpowiedź: /Cephalotus/ Jest to sposób bezpłciowego rozmnażania, która występuje u wszystkich rosiczek Pigmejskich. Pytanie 2: /Cephalotus/ Kiedy roślina tworzy gemmae? Odpowiedź: /Cephalotus/ Gemmy wytwarzane przeciętnie w listopadzie i grudniu, ale może się przeciągnąć czasem nawet do marca (bardzo rzadko kwietnia). Pytanie 3: /Cephalotus/ Kiedy można zbierać gemmae? Odpowiedź: /Cephalotus/ Kiedy będą już dojrzałe, czyli po ich dotknięciu będą łatwo odpadać. Można tez na siłę oderwać mniej dojrzałe gemmae, jednak powinny one swoją wielkością być identyczne z tymi, które odeszły bez oporu. Pytanie 4: /Cephalotus/ Co stymuluje wytwarzanie gemmae? Odpowiedź: /Cephalotus/ Jak z moich doświadczeń wynika, tym czynnikiem jest niska temperatura. Dlatego jeżeli trzymamy swoje pigmejki stale w pokojowej temperaturze wytwarzanie gemmów może się bardzo opóźnić, nawet do wiosny. Natomiast rośliny trzymane na zewnątrz dopóki będą temperatury dodatnie, mogą wytworzyć gemmae nawet na koniec października, jeżeli będzie chłodny. Pytanie 5: /Heimdall/ W jaki sposób wysiewamy gammae? Odpowiedź: Cephalotus/ Kliknij Tutaj. Patrz -> Rosiczka : gemmae, wysiew; Pytanie 1. Rosiczka: kwitnienie Pytanie 1: /Kasia2439/ Witam! Moja ROSICZKA ma łodygę chyba z pąkami kwiatowymi. Nie jestem na razie zainteresowana rozmnażaniem, a nie chcę żeby się osłabła. Czy muszę usunąć łodygę z kwiatem? W jaki sposób? Odpowiedź: / CFHs/ Nie musisz nic robić. Pędy kwiatowe w przypadku ROSICZKI nie osłabiają znacznie rośliny. Natomiast gatunki: D. dielsiana, D. burmanii i D. sessilifolia kwitną raz w życiu i nawet jak zetniesz pęd kwiatowy, to nie powstrzyma to ich obumarcia. Dlatego potrzebujesz mieć ich nasiona. Rosiczka: nasiona Pytanie 1: /Kiler_89/ Jak i kiedy zbierać nasiona? Odpowiedź: /Killer_89, Cephalotus/ Nasiona należy zebrać, kiedy będą dojrzałe. Większość rosiczek jest samopylna, dlatego z tym problemu mieć nie będziemy. Po zapyleniu torebka z nasionami zacznie powoli rosnąć, aż osiągnie swój maksymalny rozmiar, różny dla różnych gatunków. Kiedy ta torebka zmieni kolor z zielonego na brązowy, zacznie usychać, wówczas najprawdopodobniej nasiona będą dojrzałe. Powinny być bardzo ciemno brązowe lub czarne. Wówczas wystarczy delikatnie oderwać torebkę i wysypać nasiona, najlepiej na białą kartkę. Pytanie 2: /Cephalotus/ Jak wyglądają nasiona rosiczek? Odpowiedź: /Cephalotus/ Nasiona rosiczek są bardzo małe i głównie czarne. Wielkości zwykle ok. 1 mm i częściej mniej jak więcej. Zależnie od gatunki mają kształt kulisty, owalny lub wrzecionowaty. Te ostatnie mogą mieć nawet ok. 3 mm długości, ale są bardzo cienkie. Pytanie 3: /karaluch/ Mam pęd kwiatowy na rosiczce, ale nie wszystkie torebki, są czarne, suche. Czy mogę taki pęd kwiatowy odciąć i wstawić do wody? Odpowiedź: /Cephalotus, Bartnik/ Tak, możesz odciąć ten pęd i wstawić do wody. Proponuję odciąć z zapasem, a potem jeszcze raz skrócić ociupinkę, ale POD WODĄ. Podczas cięcia pod wodą nie zamykają się wiązki przewodzące, dlatego dłużej wytrzymuje i nawet najbardziej niedojrzałe torebki mogą jeszcze dojrzeć. Natomiast jeżeli pęd ma np. 3-4 tygodnie od pierwszego kwiatka, to można go uciąć i pozostawić do powolnego wyschnięcia. Nasiona i tak będą dojrzałe. Edytowane 14 Maja 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi