Skocz do zawartości

Rosiczka : warunki i miejsce uprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące warunków takich jak: stosowana woda, sposób podlewania, wilgotność podłoża i powietrza, światło, temperatura i miejsce ich przetrzymywania. W zależności od pojawiających się pytań będą tworzone odpowiednie kategorie o odpowiednim kodowaniu.

Rosiczka: woda

Pytanie 1: / Anubis / Jakiej wody powinienem używać do podlewania rosiczek? Nie mam wody destylowanej (demineralizowanej), zastanawiam się czy woda z wiejskiej studni była by dobra, ewentualnie deszczowa?

Odpowiedź: /Ghost, Tomason, Cephalotus/ Woda ze studni się nie nadaje, ponieważ rozpuszczone są w niej minerały, które zostały wypłukane z gleby. Zawsze możesz kupić wodę destylowaną ~ demineralizowaną. Jest w supermarketach ewentualnie w sklepach motoryzacyjnych, ale tam jest droga. Woda deszczowa jak najbardziej jest dobra, jeżeli nie mieszkasz w rejonie mocno uprzemysłowionym.

Rosiczka: podlewanie

Pytanie 1: /Cephalotus/ Ile wody należy wlewać do podstawki ROSICZKI?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Ilość wody zależy przede wszystkim od gatunku i wysokości doniczki w jakiej trzymamy nasze rosiczki. W przypadku gatunków z listy ROSICZKA. Przy ok. 7 cm doniczce poziom wody powinien być stały i tak od 1-4 cm będzie idealny.

Rosiczka: wilgotność podłoża

Rosiczka: wilgotność powietrza

Pytanie 1: /Cephalotus/ Czy mam przykrywać doniczkę z ROSICZKĄ folią, żeby miała stale wilgotno?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Nie. Gatunki z listy ROSICZKA nie wymagają takiego zabiegu. Pewną korzyść z podwyższenia wilgotności powietrza mogą jedynie odnieść: D. burmanii D. madagascarensis i D. sessilifolia. Patrz też: Rosiczka : inne pytania Kliknij Tutaj , Pytanie 2.

Rosiczka: światło

Pytanie 1: /Cephalotus/ Kiedy mam doświetlać swoją ROSICZKĘ?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Gatunki z listy ROSICZKA nie trzeba koniecznie doświetlać, ale można. Jeżeli trzymamy rosiczki na południowym parapecie, wówczas można zacząć myśleć o ich doświetlaniu, kiedy dzień będzie się kończył (będzie ciemno) około godziny 19:00 i wcześniej. Zależności od ilości roślin i powierzchni, na której je trzymamy:

1. na powierzchnię ok. 30x30c wystarczy świetlówka kompaktowa, energooszczędna o mocy 11W z odległości ok. 20-25 cm od zrobienia się ciemno do godz. Ok. 22:00.

2. na powierzchnię większą, odpowiednio większa moc, co zwykle równa się dłuższej świetlówce, albo więcej jak jedna. Czas powinien być taki sam.

ROSICZKI mogą obejść się bez doświetlania, ale wówczas zauważalnie spowolnią swój wzrost i rozwój.

Rosiczka: temperatura

Rosiczka: miejsce przetrzymywania

Pytanie 1: /Cephalotus/ Czy w zimie można trzymać doniczkę na grzejniku / kaloryferze?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Absolutnie NIE!

Pytanie 2: /natalia.t/ Czy Drosera paradoxa może latem stać na zewnątrz, czy lepiej zostawić ją na parapecie w domu?

Odpowiedź 1: /Nwankwo/ Jeśli mamy słoneczny, południowy parapet to tam będzie ona się czuć najlepiej - nie ma wiatru, spadków temperatur, ciepło i dużo słońca - czyli to co paradoxy uwielbiają. Jeśli wystawiać na dwór - to jedynie latem, wtedy temperatura w nocy jest powyżej 20*C, chodzi mi o warunki optymalne dla wzrostu.

Odpowiedź 2: /Cephalotus/ Jeżeli chodzi o D. paradoxa, to ja przez kilka lat trzymałem ją latem na zewnątrz i rosła całkowicie normalnie. Lepiej, jeżeli jest to miejsce osłonięte przed wiatrem.

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.