Skocz do zawartości

Rosiczka : pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zaczniesz, przeczytaj!

Witam wszystkich zainteresowanych rosiczkami. W tym temacie można zadawać pytania proste, banalne, szybkie, ale tylko, jeżeli nie zostały one już wcześniej zadane i opracowane w przypiętych tematach powyżej. Bardzo proszę, aby przed zadaniem takiego pytania, bezwzględnie przeglądnąć temat, który odpowiada temu, o co chcemy zapytać. Niezastosowanie się do tego i dublowanie pytań będzie karane. Jeżeli natomiast pytanie wymaga dyskusji, to wówczas należy takie pytanie umieścić na subforum dotyczącym rosiczki, a nie tutaj. Jeżeli takie tutaj trafi, zostanie przeniesione.

Po zadaniu pytania i udzieleniu nań odpowiedzi. Zostanie ono dodane do odpowiedniego tematu i właściwej sobie kategorii. Nicki autorów pytań i odpowiedzi będą odnotowywane w temacie, do którego zostaną przeniesione. Zastrzegam sobie prawo do dokonywania korekcji, co będzie zaznaczone dodaniem mojego nicku przy poprawianym pytaniu/odpowiedzi.

Jeżeli odpowiedź na pytanie będzie jedynie teoretyczna, a pytający z czasem pozna samemu pełną odpowiedź na swoje pytanie, to uprasza się, aby z tą odpowiedzią zgłosił się do mnie lub innej osoby z kadry, aby uzupełnić odpowiedź przy swoim pytaniu. W ten sposób każdy może brać udział w aktywnym tworzeniu bazy pytań.

Ma ona służyć początkującym w odnalezieniu odpowiedzi na najczęściej nurtujące ich pytania oraz uniknięcie powtarzania się ich w nieskończoność przez nowo przybyłych.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Na początku witam wszystkich, jestem nowy na forum :) Jakis czas temu zacząłem interesować się owadożerami, poczytałem troszkę i po jakichś 2 miesiącach kupiłem kilka sadzonek. Były one w małych doniczkach, nie przesadzałem ich, postawiłem na podstawce i podlewam deszczówką. Lecz mam kilka pytań/problemów:

1. Dlaczego na liściu nie ma tej lepkiej substancji? Mimo, że wody ma pod dostatkiem.

2. Położyłem małą muszkę na liściu i leży ona tam już 2 dzien i nic sie nie dzieje..

3. Czy należy czyścic liście, na których leża owady czy ich resztki?

4. Pojedyncze liście stały się czarne, dlaczego? Wyrwać je czy zostawić?

Rosiczka przylądkowa Capensis, wys. około 5cm bez doniczki.

Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam, Kamil :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź. A czy można roślinkę wynosić na dwór, zeby łapało więcej światła? W pokoju mam okna dachowe, przez które niestety nie wpada dużo światła przez dłuższy czas.

Kładząc owada na liśc, położyć go na liściu czy pod liściem? Bo listki zwijają się pod siebie, tak?

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie wiemy czy podłoże masz odpowiednie...

Z doświadczenia wiem, że zaraz po zakupie powinno się przesadzić roślinę. Nie chcę Cie straszyć, ale może powoli Twoja roślina umiera...

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając porady na innych forach i portalach, gdzie było napisane, że po zakupie nie przesadzać ich, gdyż i tak są narażone na zmianę otoczenia i mikroklimatu. Podłożę mam takie, jak przy zakupie, zapewne to torf z ewentualnie jakąś domieszką. Może ze zdjęcia coś da się wywnoskować. Czyli rozumiem, że jednak lepiej jest ją przesadzić?

@EDIT. Zdjęcia z dnia zakupu rosiczki, widać kropelki na listkach, obecnie nie ma ich wcale..

post-6809-1406114525_thumb.jpg

Edytowane przez kamil18l
Odnośnik do odpowiedzi

Z reguły torf jaki dają jest słabej jakości i trzeba przesadzić w świeży. Podlewaj wodą destylowaną, bo nie wiadomo jaki syf jest w deszczówce. Wystaw na słońce jak możesz, bo im więcej światła tym lepiej. No i jak owad się przyklei to roślinka sobie poradzi - po prostu zacznie ją zajadać ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam jeszcze muchołówkę, dzbanecznik oraz kapturnice, je też muszę przesadzić? Czysty torf czy z domieszkami? Mieszkam na wsi, wielkopolska, więc deszczówka nie powinna być najgorsza :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam

Około dwa dni temu zauważyłem niepokojące żółte liście na mojej rosiczce. Teraz zaczynają one czernieć. Nie mam pojęcia co to może oznaczać. Jest podlewana wodą destylowaną, stoi ciągle w tym samym miejscu ( Wcześniej dobrze tam rosła i sobie radziła ). Co to może być i jak pomóc roślinie?

post-6630-1411913526_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Stare liście żółkną i czernieją, całkowicie normalne zjawisko :) Tak jak niekumaty napisał, dla celów estetycznych możesz ucinać te liście. Swoją drogą trochę gąszcz tam masz :) a sama roslina roślina wygląda bardzo dobrze i zdrowo.

Edytowane przez Crespo
Odnośnik do odpowiedzi

Efekt gąszczu jest zachowany celowo. Roślina dużo bardziej mi się wtedy podoba, zdjęcie również jest nieprzypadkowe. Chciałem pokazać liście usychające na tle tych zdrowych ,abyście mogli ocenić czy coś im grozi. W każdym bądź razie dziękuje za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Witam, mam pytanie.

Pogladalam dziś moją Alicje i zobaczyłam ze pod "kupka " roślinek ,liście z samego dołu są żółto- brązowe, jakby zgnite. A miedzy liśćmi jest biały nalot . Co to może byc?

nie wiem czy jest opcja ze za mokro o.O stoi normalnie w wodzie na ok 1-1,5cm , woda destylowana, doświetlana.

W małej doniczce ( w której kupiłam w pomarańczowym markecie ) jest jakieś 7 roślinek. Za ciasno? Przesadzać do nowych doniczek z dobrym torfem?

Edytowane przez Skalniaczekk
Odnośnik do odpowiedzi