Skocz do zawartości

Muchołówka : liść, pułapka, roślina

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące liścia, pułapki, całej rośliny.

Muchołówka: liść

Pytanie 1: /moof, Cephalotus/ Mojej muchołówce usychają liście i pułapki. Dlaczego?

Pułapki usychają zwykle, gdy strawią owada. Są one zazwyczaj "jednorazowe". Gdy ofiara zostanie strawiona, pułapka otwiera się, a po pewnym czasie i tak obumiera. Należy ją wtedy odciąć ostrym narzędziem. Niekiedy zdarza się, iż cześć schwytanego owada (np. odnóża) wystaje z pułapki - doprowadza to zwykle do infekcji, co powoduje gnicie pułapki. Wtedy również ją odcinamy. Liście usychają również ze starości, a proces ten zaczyna się od pułapki i w przypadku liści wiekowych nie ma w tym nic dziwnego. Nawet jeżeli nigdy nic nie złapały.

Pytanie 2: /moof, Cephalotus/ Moja muchołówka wytwarza dziwne, zniekształcone pułapki lub liście bez pułapek. Co robić ?

Odpowiedź: Jest kilka powodów wytwarzania takich pułapek. Może to być reakcja rośliny na nowe warunki, takie jak np. nowe miejsce, zmiana sposobu oświetlenia, itp. Muchołówki mają tendencje do wytwarzania takich pułapek na wiosnę, po wyjściu z okresu spoczynku. Jest to zupełnie normalne, muchołówki wytwarzają takie liście kilka razy w roku. Innym i niepokojącym powodem są pasożyty, najczęściej pojedyncze mszyce) żerujące na najmłodszych zalążkach liści raniąc je i powodując w dalszym ich wzroście zniekształcenia.

Pytanie 3: /Riv/ Na liściach zauważyłam białe pola, miejscowo brązowiejące, co się stało?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Muchołówka najprawdopodobniej uległa poparzeniu słonecznemu. Nie należy wystawiać roślin trzymanych w domu, pod sztucznym oświetleniem, albo z piwnicy, prosto na palące słonce, bo taki właśnie może być tego efekt. Na to co się stało nic nie poradzimy. Co się stało, to się nie cofnie, a roślina wypuści nowe liście dostosowane lepiej do silnego światła.

Pytanie 4: /marhef/ Moja muchołówka ma takie długie i płaskie liście. Cała jest rozpłaszczona na doniczce, dlaczego tak wygląda?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Powodem dużych i płaskich liści, a często równocześnie małych i niereaktywnych pułapek jest ?głodówka świetlna?. Roślina mając zdecydowanie za małą ilość i/lub natężenie światła po prostu ratuje się produkując duże blaszki liściowe dla zwiększenia efektywności procesu fotosyntezy. Dlatego, aby roślina zaczęła dalej produkować normalne liście należy jej zapewnić dużo silnego światła lub słońca.

Muchołówka : coś na liściach

Pytanie 1: /Masiol/ Na części rośliny pojawił się biały nalot, co się stało i jak to usunąć?

Odpowiedź: /Masiol, Marrom/ Biały nalot to prawdopodobnie pleśń. Zwalczamy ją środkiem o nazwie Topsin, BRAVO 500SC lub innym fungicydem o stężeniu jak dla roślin ozdobnych. Po kilku dniach zabieg dla pewności powtarzamy.

Pytanie 2: /Masiol/ Na roślinie pojawiły się małe zielone robaczki. Czy zaszkodzą mojej roślinie?

Odpowiedź: /Masiol, Cephalotus/ Małe zielone robaczki. To prawdopodobnie mszyce. Mogą być również czarne. Ich łuski są białe i najczęściej leżą na podłożu. Wysysają one soki z rośliny, dlatego należy je jak najszybciej usunąć. W tym celu kupujemy środek o nazwie Karate Zeon, Decis lub inny przeznaczony do zwalczania mszyc na roślinach ozdobnych. Stosujemy stężenie jak dla roślin ozdobnych i spryskujemy tak przygotowanym roztworem intruza. Taki oprysk powinien szybko rozwiązać problem zabijając mszyce.

Pytanie 3: /Cephalotus/ Na liściach pojawiły się białe, brązowe, tarczkowate twory. Co to jest i czy zaszkodzą mojej roślinie?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Białe, to będzie najprawdopodobniej wełnowiec, a brązowe to tarcznik. Zdecydowanie mogą one zaszkodzić naszym roślinom. Wskazane jest użycie środka ochrony roślin, który w spektrum swojego działania będzie zawierał te pasożyty. Należy stosować najmniejsze dopuszczalne stężenie, proponowane na ulotce. Bardzo dobrym preparatem jest ProAgro. Obecnie ma inną rejestrację niż w przeszłości, ale świetnie działa na wszelkiego rodzaju pasożyty. Uwaga, jest bardzo toksyczny dla wszystkich form zwierzęcych. Dla roślin jest zupełnie nieszkodliwy.

Muchołówka: pułapka

Pytanie 1: /moof/ Moja muchołówka ma brązowe plamy na liściach. Dlaczego?

Odpowiedź: /moof/ Brązowe plamy na liściach muchołówek to częsty problem. Istnieje kilka powodów ich powstawania. Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy przeanalizować warunki, w jakich hodujemy roślinę. Zwróćcie uwagę zwłaszcza na:

- Oświetlenie

Zbyt ostre światło może spowodować oparzenia na liściach i pułapkach. Nie jest to poważny problem, roślina "przyzwyczai" się po pewnym czasie do nowych warunków. Nowe liście nie będą już ulegały poparzeniom.

- Przelanie

To już niestety poważniejszy problem. Brązowe plamy na liściach mogą być efektem przelania rośliny, innymi słowy nadmiernej ilości wody. Doprowadza to do gnicia kłączy, liści oraz pułapek. By temu zapobiec, należy odpowiednio roślinę podlewać. W przypadku przelania muchołówki, należy uciąć zgniłe liście, obmyć delikatnie kłącza w wodzie destylowanej i przesadzić. Powinno się dodać do torfu odrobiny gruboziarnistego piasku i keramzytu, co zwiększy dopływ powietrza do korzeni. Muchołówki nie lubią mokrego i zbitego podłoża.

Pytanie 2: /moof/ Pułapki mojej muchołówki bardzo wolno się zamykają / nie reagują wcale. Dlaczego?

Odpowiedź: /moof/ Powodów może być wiele, i trudno udzielić tu jednoznacznej odpowiedzi. Szybkość zamykania się pułapek zależy od ogólnej kondycji rośliny i od warunków, w jakich jest trzymana. Niedobór światła i niska temperatura spowalniają reakcje rośliny. Właśnie przez spadek temperatury roślina reaguje tak wolno w czasie zimowania. Starsze pułapki wykazują tendencje do wolniejszej reakcji niż u młodych, świeżo rozwiniętych pułapek. Jeżeli roślina będzie miała za sucho, pułapki również będą reagować wolniej.

Pytanie 3: /icecube/ Wydaje mi się, że u moich muchołówek pułapki zamykają się czasem bez powodu. Jak to możliwe?

Odpowiedź: /Kosa1984/ Impuls mechaniczny jest konieczny do zamknięcia pułapki. Tym impulsem mechanicznym może być na przykład ziarno piasku, silny powiew wiatru, kropla wody, sprawny owad, bywa, że i inna pułapka tej samej rośliny.

Odpowiedź: /Cephalotus/ A może ktoś pod Twoją nieobecność się nimi bawi?

Pytanie 4: /chomikxd3/ U mojej muchołówki jedna pułapka złapała drugą. Co się teraz stanie i co z tym zrobić?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Takie wchodzenie rozwijającej się pułapki lub liścia w drugą, starszą i następnie zamknięcie się tej drugiej, to nic strasznego lub nadzwyczajnego. Trudno powiedzieć czy takiemu liściowi lub pułapce uwiezionej w innej, stanie się krzywda. Zapewne ogonek liściowy/pułapka może ulec zniekształceniu, ale jedynie zgaduję, że nie zostanie poważnie uszkodzony po dłuższym czasie przebywania w środku. Zadziałać można w bardzo prosty sposób: ostrożnie wyciągnąć liść lub pułapkę z drugiego i ułożyć obok. Nie powinno to nastręczać problemów.

Muchołówka: roślina

Pytanie 1: /moof/ Dlaczego moje muchołówki nie są wybarwione pomimo dobrego oświetlenia?

Odpowiedź: /moof/ Światło tylko w pewnym stopniu wpływa na barwę pułapek. Umieszczone w pełnym słońcu rośliny niekoniecznie się wybarwią. Kolor pułapek jest związany z pewnymi cyklami rozwoju muchołówki. Za ich barwę odpowiadają antocyjany, których ilość u muchołówek jest związana z porą roku i warunkami, w jakich roślina się znajduje. Wiosną, niektóre z moich roślin są zielone, podczas gdy inne mają już wiele czerwieni. Wpływ na kolor pułapek może mieć kwaśność (pH) podłoża. Jeśli podłoże straci odczyn kwasowy (może się tak stać z wielu powodów - wody, doniczki czy nawet ozdobnych elementów w podłożu takich jak skałki, kamienie) pułapki (lub cała roślina) mogą być nie do końca wybarwione. Jeśli roślina chwyta zbyt dużo owadów, liście również nie będą nabierać barw - muchołówka wybarwia wnętrza pułapek m.in. dlatego, by wabić owady. Rośliny zwykle nabiorą kolorów, gdy umieścimy je w słońcu - to tak, jak my się opalamy. Zdolność do wybarwiania pułapek zależy również od hodowanej odmiany - np. D.m 'Heterophylla' nigdy nie wybarwia pułapek z powodu braku pigmentu, forma typowa ogólnie trudno się wybarwia, podczas gdy np. ?Royal Red? może być czerwona cały rok z różną intensywnością.

Pytanie 2: /moof/ Moja muchołówka się nie wybarwia, czy można coś na to poradzić?

Odpowiedź: /moof/ Tak. Najlepszym wyjściem na pułapki o pięknym kształcie i kolorze jest "głodówka". Muchołówka pozbawiona pożywienia będzie wytwarzała duże, pięknie wybarwione pułapki by zwabić owady. Konieczne jest też odpowiednie oświetlenie.

Pytanie 3: /lalaala/ Moja muchołówka uschła. Zapomniałam ją podlać w trakcie spoczynku. Czy jest szansa na odratowanie?

Odpowiedź: /Redgreen/ Liście mogą uschnąć z przesuszenia. Ważniejsza jest ?bulwa?, która jak przeżyła to wypuści od nowa następne. Tydzień bez wody powinny przeżyć zwłaszcza, że podobno jeszcze zimowały.

Pytanie 4: /wilk500/ Jeśli muchołówki podczas zimowania nie wypuszczają młodych pędów i wszystkie stare sczerniały to czy ona jeszcze żyje?

Odpowiedź: /sknerus/ Prawdopodobnie została przelana i po prostu zgniła, w czasie zimowania wystarczy podlanie raz na dwa tygodnie, aby tylko utrzymać podłoże lekko wilgotnym. Zobacz czy jest jeszcze ?bulwa?.

Pytanie 5: /m2arian2/ Mojej muchołówce zostały tylko 3 zielone liście, reszta sczerniała. Czy tak powinna wyglądać muchołówka po zimowaniu?

Odpowiedź: /Marrom/ Po zimowaniu muchołówka nie powinna, ale może tak wyglądać. Przesadź teraz do nowego podłoża i daj jej ciepło i maksymalną ilość światła naturalnego. Przy wybudzaniu podlewaj umiarkowanie tak, aby nie przelać rośliny."

Pytanie 6: /Cephalotus/ Mojej muchołówce wyrastają liście z dwóch odrębnych miejsc, co się stało?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Roślina się podzieliła i są to już dwie rośliny. Teraz wypada trochę poczekać, aż się one od siebie rozejdą, a z czasem część je łącząca obumrze i będzie można ją łatwo podzielić. Porada jak to zrobić: Kliknij Tutaj.

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.