Skocz do zawartości

Muchołówka : karmienie, łapanie ofiar i nawożenie

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące karmienia, łapania ofiar i nawożenia naszych muchołówek.

Muchołówka: karmienie i łapanie ofiar ogólnie

Pytanie1: /moof/ Jak pozbyć się martwych owadów z otwartych pułapek?

Odpowiedź: /moof, Cephalotus/ Jeżeli taki martwy owad nam estetycznie przeszkadza, to najlepiej jest zrobić to przy pomocy spryskiwacza. Jest wtedy bardzo mała szansa, że pułapka zamknie się ponownie. Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, aby go tam pozostawić.

Pytanie 2: /Cephalotus/ Chciałem pokazać komuś jak świetnie działa muchołówka i teraz wszystkie pułapki są zamknięte. Czy się otworzą?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Tak, po kilku godzinach lub do następnego dnia powinny być otwarte. Natomiast nie należy ?bawić? się z muchołówką, gdyż to ją jednak w pewien sposób wyczerpuje, choć nie wydaje mi się, żeby ktoś sprawdzał dokładnie jak bardzo. Nie mniej to nie jest zabawka i nie należy jej nadmiernie podrażniać.

Pytanie 3: /daro7979/ Moja muchołówka łapie owady, trzyma je w paszczy ok. dwóch tygodni, po czym pułapka otwiera się, a owad nie jest nawet nadtrawiony. Co może być przyczyną?

Odpowiedź: /Kosa1984/ Gatunek owada. Jeśli są to chrząszcze lub inne mocniej opancerzone, nic dziwnego w tym nie ma bo muchołówka nie jest w stanie strawić chityny. Może być jeszcze drugie wyjście; owad jest strawiony, a Ty nie wiesz jak wygląda owad z którego roślina wyssała już wszystko, co "chciała". Jest on po prostu lekko spłaszczony, jakby wysuszony, wygląda jak owadzia mumia, ale jego powierzchowność nie zmienia się jakoś drastycznie, tzn. nie zostają po nim jakieś trudne do identyfikacji szczątki, a zwykle wszystko jest zachowane; kończyny, głowa, wszystko wyraźne.

Pytanie 4: /marcino/ Pułapka mojej muchołówki jest zamknięta i nie widać, żeby coś złapała. Możliwe żeby pułapka zamknęła się przez wiatr?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Trudno powiedzieć co było przyczyną zamknięcia się pułapki, jeżeli w środku nic nie ma a jest ona zamknięta. Może był to silny podmuch wiatru niosący jakieś paprochy, może był to szybki lub mały owad, który wysmyknął się z paszczy. Patrz też: Muchołówka: łapanie ofiar. Pytanie 6.

Muchołówka: karmienie

Pytanie 1: /Masiol/ Czy muchołówka hodowana w domu powinno się dokarmiać?

Odpowiedź : /Cephalotus/ Należy zaznaczyć, że muchołówce w skali roku wystarczą około 4 owady, wielkości ok. 1/2-2/3 wielkości pułapki, aby rosła w pełni normalnie. Światło i inne czynniki odgrywają ważniejszą rolę w jej wyglądzie jak łapanie ofiar.

Pytanie 2: /Cephalotus/ Czym można dokarmiać muchołówkę?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Pierwszego wyboru są wszelkiego rodzaju owady, ale może nie koniecznie te pożyteczne dla ludzi. Drugiego wyboru są również pokarm dla rybek albo suszone krewetki. Więcej przydatnych informacji patrz niżej: ?Muchołówka: łapanie ofiar?

Pytanie 3: /Masiol/ Czy mogę karmić muchołówkę mięsem?

Odpowiedź: /Masiol/ Oczywiście NIE! A czy ktoś w naturze dokarmia je szynką czy baleronem? Najlepszym pokarmem dla kapturnicy jest ten, który sama sobie upoluje.

Pytanie 4: /Cephalotus/ Dałem swojej muchołówce owada, ale na drugi dzień, zobaczyłem, że się otworzyła, a owada nie było. Jak to możliwe?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Prawdopodobnie owad był po prostu zbyt mały, aby odpowiednio zastymulować pułapkę, która następnie się otworzyła.

Pytanie 5: /Cephalotus/ Mojej muchołówce wpadło coś do środka, co nie jest owadem lub innym zwierzęciem. Czy może jej to zaszkodzić? Mam to wyciągnąć?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Dwa razy nie. Jeżeli muchołówka nie otrzyma bodźca chemicznego po bodźcu mechanicznym (jej pułapka się zamknęła), to pułapka się otworzy i będzie można usunąć to ciało obce. Natomiast próbując otworzyć ją na siłę możemy ją łatwo połamać.

Pytanie 6: /Cephalotus/ Chciałbym nakarmić swoją muchołówkę czy lepszy jest żywy czy martwy owad?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Odpowiedź na to pytanie nie będzie łatwa. Zgodnie z zasadą funkcjonowania pułapki, po bodźcu mechanicznym, który powstaje przez podrażnienie jednego z sześciu włosków po wewnętrznej stronie pułapki (po 3 na każdą połowę) dochodzi do zamknięcia pułapki i uwięzieniu ofiary. Po tym roślina wytwarza niewielkie ilości enzymów, które mają nadtrawić ofiarę w celu sprawdzania czy jest to coś jadalnego, a nie np. kropla deszczu czy kamyk. Jeżeli w środku jest coś strawialnego i roślina otrzyma bodziec chemiczny, to on dalej utrzymuje pułapkę w zamknięciu i stymuluje do dalszego wytwarzania enzymów trawiennych. Natomiast liczne głosy hodowców twierdzą, że pułapki otwierają się po nakarmieniu ich martwym owadem. Osobiście nie miałem takich obserwacji. Do waszego wyboru pozostawiam jakimi owadami/pokarmem będziecie dokarmiać wasze muchołówki.

Muchołówka: łapanie ofiar

Pytanie 1: /moof/ Moja muchołówka złapała za dużego owada. Czy nic jej się nie stanie?

Pytanie 2: /moof/ Pułapka złapała owada i zaczyna gnić. Czy to normalne?

Pytanie 3: /moof/ Po strawieniu owada pułapka otworzyła się, jednak nie łapie już owadów i ma dziwny kształt. Dlaczego?

Pytanie 4: /moof/ Jakie owady są dla muchołówki niebezpieczne?

Pytanie 5: /moof/ Pułapki zamykają się bardzo wolno. Dlaczego?

Pytanie 6: /moof/ Złapany owad uciekł z pułapki. Co się teraz stanie ?

Pytanie 7: /moof/ Ile czasu muchołówka trawi owada?

Odpowiedzi do powyższych pytań: Kliknij Tutaj.

Muchołówka: nawożenie

Pytanie 1. /Cephalotus/ Czy można nawozić muchołówkę?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Zdecydowanie odradzam taki pomysł w przypadku muchołówki! Ze względu na to, że korzyści płynące z tego typu wspomagania naszych muchołówek są znacznie mniejsze od ryzyka "spalenia" im korzeni i zabiciu rośliny, że jest to generalnie niewskazane.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.