Skocz do zawartości

Muchołówka : kwiaty i kwitnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące kwiatów i kwitnienia naszych muchołówek.

Muchołówka: kwiaty

Muchołówka: kwitnienie, pęd kwiatowy

Pytanie 1: /Cephalotus/ Moja muchołówka wypuściła pęd kwiatowy, co mam z nim zrobić? Czytałem, że osłabia roślinę.

Odpowiedź: /Cephalotus/ Tak to prawda, że kwitnienie osłabia muchołówkę i dlatego wskazane jest, aby osoby początkujące usuwały jednak pędy kwiatowe dopóki są małe i nie osłabiły znacznie rośliny. Natomiast jeżeli roślina jest zdrowa i w pełni prawidłowo uprawiana, to osoby z nieco większym doświadczeniem mogą sobie pozwolić na oglądanie kwiatków. Pęd kwiatowy ucinamy ostrym narzędziem jak najniżej się nam uda.

Pytanie 2: /Cephalotus/ Moja roślina wypuściła pęd kwiatowy. Chciałbym zobaczyć kwiaty i uzyskać nasiona, czy wystarczy mi jedna roślina?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Jak wyżej, kwitnienie osłabia roślinę i należy taką decyzję przemyśleć. Można uzyskać nasiona muchołówki z samozapylenia, natomiast będzie ich raczej mniej jak z zapylenia krzyżowego, czyli z innym genetycznie osobnikiem. Jak zapylać, patrz niżej.

Pytanie 3: /Cephalotus/ Moja muchołówka wypuściła pęd kwiatowy i ma już kilka centymetrów. Czytałem, że to ją osłabia, czy mogę go jeszcze ściąć?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Tak, ucięcie pędu kwiatowego w każdej chwili zaoszczędzi roślinie energii na kwitnienie czy potem produkcję nasion.

Pytanie 4: /muchokox / Moja muchołówka wypuściła pęd kwiatowy i nie wychodzi już żaden nowy liść. Co teraz się stanie?

Odpowiedź: /Cephalotus/ Pęd kwiatowy osłabił twoją muchołówkę na tyle, że przestała rosnąć. Pęd zetnij, a z czasem muchołówka zacznie odrastać. Ważne, że ma liście i z czego żyć.

Muchołówka: zapylanie (i budowa kwiatu)

Pytanie 1: /moof/ Jak wygląda budowa kwiatu?

Pytanie 2: /moof/ Jak zapylić?

Pytanie 3: /moof/ Co dzieje się po zapyleniu?

Pytanie 4: /moof/ Jak rozpoznać, że nasiona są już gotowe do zbioru?

Odpowiedzi do powyższych pytań: Kliknij Tutaj.

Pytanie 5: /sknerus/ Czy da się skuteczne zapylić kwiatki będące na tej samej roślinie czy raczej powinny być do tego dwie muchołówki i dopiero pomiędzy nimi przenosić pyłek?

Odpowiedź: /allgreen/ Można dokonać samozapylenia, ale nasionka będą mniej żywotnie, a procent kiełkowania słabszy niż przy dwóch odmiennie genetycznie muchołówkach.

Muchołówka: nasiona

Patrz wyżej -> Muchołówka zapylanie (i budowa kwiatu) Pytanie 4.

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.