Skocz do zawartości

Muchołówka : podłoże, przesadzanie i doniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj można znaleźć najczęściej zadawane pytania dotyczące podłoża, przesadzania i doniczek w jakich powinniśmy trzymać nasze muchołówki.

Muchołówka: przesadzanie i rozsadzanie

Pytanie1: /moof/ Moja muchołówka się podzieliła, jak ją rozsadzić?

Odpowiedź z poradnikiem fotograficznym: Kliknij Tutaj.

(Przesadzanie wykonuje się w identyczny sposób.)

Pytanie2: /bartis/ Gdy roślinę już wsadzę do nowej doniczki, to czy mam podlać jakoś specjalnie podłoże? Może przed wsadzeniem rośliny zwilżyć?

A może po prostu wsadzić roślinę i podlać tak jak zwykle poprzez spodek?

Odpowiedź: /Kosa1984/ Najlepiej jest podłoże namoczyć przed umieszczeniem go w doniczce. Pozwoli to uniknąć problemów, które często zdarzają się debiutującym w przesadzaniu muchołówek. Torf umieszczamy w wiaderku bądź misce i lejemy na niego tyle wody (destylowanej, demineralizowanej, osmotycznej lub deszczówki), żeby po wymieszaniu całości, był mocno wilgotny. Taki sposób pozwala również na dokładne wymieszanie torfu ze żwirkiem. Uzyskane w ten sposób podłoże jest o wiele bardziej "plastyczne", co pozwala lepiej usadowić roślinę.

Muchołówka: pielęgnacja

Pytanie3: /sanovia/ Sczerniała mi pułapka, w którym miejscu należy ją uciąć?

Odpowiedź: /Kosa1984/ Jeżeli sczerniała tylko pułapka, należy odciąć tylko ją, zachowując ogonek liściowy do przeprowadzania fotosyntezy. Gdy i on przestanie być zielony, należy odciąć go jak najbliżej podłoża, uważając, by nie uszkodzić zdrowych tkanek rośliny. Jest to istotne nie tylko ze względu na fakt zachowania możliwie dużej powierzchni asymilacyjnej, ale też z tego powodu, że muchołówka wycofuje z obumierających tkanek substancje odżywcze.

Muchołówka: podłoże

Pytanie4: /Hermit/ Jak myślicie, problem osadu (na powierzchni torfu) jest spowodowany wodą? Podlewam deszczówką, ale jak nie mam pod ręką, to zwykłą kranówką czasami. Jak mniemam to jest problem?

Odpowiedź: /beginner/ Z tego, co widzę, to są to wykwity soli, pojawiające się ze względu na używanie złej wody (z zawartością minerałów). Podłoże do wymiany i konieczne jest znalezienie lepszej wody do podlewania.

Pytanie5: /olka220/ Czy piasek który mam zmieszać z torfem ma być jakiś specjalny?

Odpowiedź: /Kosa1984/ Powinien być to żwirek akwarystyczny kwarcowy o granulacji około 3-5 mm w przypadku dorosłych roślin w dużych doniczkach. Dla młodszych odpowiednia będzie drobniejsza frakcja (około 1-3 mm). Dostępny w każdym porządnym sklepie zoologicznym. Radzę go wypłukać przed użyciem. Piasku o drobnej frakcji lepiej unikać. Żwirki rzeczne czy "z budowy" lub tym bardziej z piaskownicy radzę omijać szerokim łukiem ze względu na to, że nie ma możliwości stwierdzenia, co dokładnie zawierają.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.