karaluch Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Więc zaczynamy. Dostałem w prezencie takie o to akwarium: Postanowiłem je wykorzystać (po co ma się marnować) Narodził się taki projekt: Wyjaśniam, niektóre niewiadome: Świetlówki - po dwie sztuki na łańcuch (1 fluora i 1 lumilux / druga strona tak samo) Rura - w celu ułatwienia dolewania wody do akwa Lustra - w celu odbijania światła Jedna strona jest bez luster - to jest przód jak się domyśliliście, tu można podziwiać, no i jak wpadnie tam promień słońca, to dzięki lustrom..... sam nie wiem Do pracy potrzebujemy: Akwarium, kilka m2 lustra, świetlówki wraz z obudową, wentylator, rurka odpowiedniej średnicy, łańcuch do podwieszania, haczyki, wyrzynarka, wkrętarka, wkręty, bity, otwornice, włączniki czasowe (2 szt.), 'zasilacz' z regulacją napięcia, lutownica, cyna, kawałek przewodu, nóż do szkła, kartkę, ołówek, flamaster (marker), kątownik, poziomica, sylikon, trochę wolnego czasu (!), cierpliwość i kilka pivek.... @Edit 10.05.2013 Najpierw odmierzamy długość lustra (trzymamy metrówkę pod kątem) - u mnie to 525mm Następnie szerokość potrzebnego lustra 315 mm Następnie, przystępujemy do odmierzenia lustra i jego przycięcia BŁĄD nr 1 Tak uzyskujemy 7 kawałków lustra do akwarium Następnie, wkładamy jedno już przycięte lustro do akwarium, zabezpieczamy taśmą malarską, aby nam się nie przewróciło Po nałożeniu sylikonu, wkładamy kolejne lustro (tu musiałem, zklinować te drugie innym lustrem), zabezpieczamy wspomnianą taśmą, kładziemy sylikon (górna oraz dolna krawędź - lustro/akwarium) Z dołu, wygląda to tak: Teraz czekamy aż sylikon wyschnie (24godziny) i przystępujemy do montażu kolejnych dwóch luster. W ten sposób wykończymy lustra "patrzące" na dno akwarium. Następnie przystępujemy do demontażu dwóch luster - zastosowana technika, nie pasuje. Straty: 0.5 m2 lustra @Edit 10.05.2013 - kilka godzin później Poprawa błędu nr 1 Okazało się, że prostokątnie przycięte lustra, nie pasują do akwarium Postanowiłem poprowadzić przekątne mojego ośmiokąta. Następnie, odliczając równą odległość od szyby (u mnie było to 100mm), oraz łącząc ten wymiar z przekątnymi, uzyskałem górny wymiar potrzebnego lustra: Posiadając już wymiary luster, DOPIERO PRZYSTĘPUJEMY do przycięcia luster, oraz ich włożenia do środka terra: Tak to wygląda z zewnątrz, po przyklejeniu pierwszego lustra: @edit 19.205.2013 Pod spodem pokrywy prowadzimy proste, aby wyznaczyć miejsce zamocowania haków, na których będą wisieć lampy (jako, że oczekuje na drugą lampę, po środku powieszę tę którą mam - dlatego są trzy miejsca na lampę). Następnie mocujemy haki. Następnie szykujemy wentylatory - sprawdzamy czy są sprawne oraz zaznaczamy z której strony jest wydmuchiwane powietrze. Później, rozwiercamy otwory (jeżeli jest taka potrzeba), aby wpasować śruby. Mój dekiel, posiadał już otwory wentylacyjne. Jednak ich otwory nie były wystarczająco duże, aby śmigło wentylatorów zbierało powietrze całą swoja powierzchnią. Odsunąłem więc wentylatory od otworów wentylacyjnych - jako dystansów użyłem klocków Duży wentylator, zamocowany będzie z tyłu pokrywy na delikatnie wygiętych kątownikach. Tak aby wdmuchiwane powietrze skierować pod skosem w dół. Pozostaje nam teraz połączenie przewodów, i doprowadzenie ich do kostki. Oraz zamocowanie wtyczki na zasilanie wentylatorów. Teraz tylko przycinamy łańcuchy do powieszenia lampy. No i gotowe. Możemy się cieszyć nowym terra dla roślinek A oto ono: Edytowane 19 Maja 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Ja się nie znam na akwariach/terrariach/paludariach, ale mi byłoby szkoda takie cudeńko obudowywać lustrami. Postawiłabym pośrodku salonu i podziwiała z każdej strony Jedna ścianka bez luster to nie za mało do oglądania i słońcu do wpadania? Wydaje mi się, że jedna ścianka z ośmiu to tylko małe okienko. Gdzie i jak zamierzasz to postawić, żeby ukryć te ściany zabudowane lustrami? Czegoś takiego nie postawisz w kąt albo między innymi akwariami, tak że tylko ta jedna ścianka będzie widoczna z pokoju, a tyły luster z każdej strony nie będą wyglądały super atrakcyjnie... Planujesz na tych lustrach jakieś ozdóbki? Edytowane 7 Maja 2013 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Też się nie znam, ale zgadzam się z przedmówczynią. Ja bym dał więcej świetlówek zamiast luster (chyba że to nie działa w ten sposób, bo w sumie to nie wiem ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 Przede wszystkim chodzi o zaspokojenie mojej ciekawości - tj, jaki będzie tego efekt. Akwarium, z zewnętrznej części, prawdopodobnie będzie oklejone lustrami (jak mi ich starczy, tj jak nie będę miał dużych strat). Po za tym, jedna ścianka z ośmiu nie jest taka mała 325x500mm. Jeszcze jedna sprawa związana z lustrami - jest tu u mnie taka firma, która zbudowała (prototyp - zdjęcie na życzenie) urządzenie do pozyskiwania energii słonecznej poprzez odpowiednie odbicia światła słonecznego na kolektor, czyli jeżeli światło będzie odpowiednio odbijane, to przy minimalnym zużyciu świetlówek, dostarczę rośliną więcej światła....... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 1/8 ścian to ciągle 1/8 ścian, niezależnie od ich wymiarów. Próbuj, może akurat coś z tego wyjdzie i okaże się, że rośliny rosną w tym znakomicie i że to świetny pomysł. Jednak ja bym takiej puszki na rośliny nie robiła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Pierwsze, zasadnicze pytanie - jakie rośliny mają być w tym trzymane ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 ...... Jednak ja bym takiej puszki na rośliny nie robiła........ W puszce, to one są dopiero teraz: Moja puszka Pierwsze, zasadnicze pytanie - jakie rośliny mają być w tym trzymane ? Na razie te z mojej listy roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Zamiast luster użył bym: http://sklep.lambda.pl/pl/p/Lustro-wenecki...CFXIPtAodDUoApg Różnice są oczywiste Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Zamiast luster użył bym: http://sklep.lambda.pl/pl/p/Lustro-wenecki...CFXIPtAodDUoApg Różnice są oczywiste "Grubość*: (bez papieru ochronnego i warstwy klejącej): 80 mikronów Struktura (ilość warstw): 2 Przepuszczalność światła widzialnego: 15% Przepuszczalność całkowitej energii słonecznej: 18% Przepuszczalność promieniowania UV: <5%" No ja bym wolał by trochę więcej wpadało światła. Poza tym lustra będą mocowane pod kątem -- prawo odbicia..... By były jak najmniejsze straty energii świetlnej, a z umocowaniem folii pod katem, wydaje mi się, że był by problem @edit: poza tym, lustra mam free Edytowane 7 Maja 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 No ja bym wolał by trochę więcej wpadało światła. Poza tym lustra będą mocowane pod kątem -- prawo odbicia..... By były jak najmniejsze straty energii świetlnej, a z umocowaniem folii pod katem, wydaje mi się, że był by problem Więc montujesz folię na kawałek szyby i ustawiasz pod jakim chcesz kątem. Dużym plusem takiej folii jest to, że masz możliwość obserwować z każdej strony co się dzieje terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Więc montujesz folię na kawałek szyby i ustawiasz pod jakim chcesz kątem. Dużym plusem takiej folii jest to, że masz możliwość obserwować z każdej strony co się dzieje terrarium. Więc musiałbym, wyciąć 8 kawałków szkła, okleić to szkło kupioną folią... Dużo pracy, a lustra są już gotowe. Pamiętaj również o tym: Akwarium, z zewnętrznej części, prawdopodobnie będzie oklejone lustrami (jak mi ich starczy, tj jak nie będę miał dużych strat). Inaczej będzie widoczna "pustka", miedzy szkłem a lustrem, tudzież folią a szkłem. Dodatkowo, ta przepuszczalność światła folii... Pozostaje przy lustrach @edit: CFHs, spójrz jeszcze na mój pierwszy rysunek (lewa strona) i na rozstaw luster - duże naprężenia - z folią to nie przejdzie (chodzi o dół). Więc dlatego jest to nie opłacalne dla mnie (dodatkowe szkło), a pustka która by była widoczna (ściana akwa-folia), wydaje mi się, że była by mało estetyczna.... Edytowane 7 Maja 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Jak dla mnie, to trochę przerost formy nad treścią Za dużo fatygi na kilka prostych rosiczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 7 Maja 2013 Autor Share Napisano 7 Maja 2013 Jak dla mnie, to trochę przerost formy nad treścią Za dużo fatygi na kilka prostych rosiczek Czekałem na tą wypowiedź Tylko u mnie niestety, ze słońcem w domu jest problem... Postaram się to przedstawić rysunkiem: Te czerwone kreski to okna, X miejsce gdzie stoi teraz moje terra, X1 tam będzie stało nowe (czyli te o którym tu mówimy), te zielone prostokąty to terra jakby ktoś pytał, a słońce i jego obieg to kolor żółty. Niestety, pozostałe pomieszczenia (prócz X i X1) są zajęte przez dzieci, a one się nie zgadzają na trzymanie owadożerów bo są BLEE. A w X1 parapet jest zajęty przez rośliny żony. Więc jedyne rozwiązanie to terra, w którym może w niedalekiej przyszłości znajdzie się coś innego.... A co do fatygi - tuż to sama przyjemność przecież Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Przenieś dzieci do białych prostokątów i będzie po problemie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 No to teraz wrzuć do tego terrarium ładne rośliny, które wymagają takich warunków i niech cieszą oko:) Jak tyle w to inwestujesz, to było by to "bezeceństwo" władować tam chwasty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi