Reez Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Witajcie. Chciałbym wam zaprezentować moją skromną kolekcję owadożerów, liczącą ledwo 16 roślin (wyłączając gnijącego Tłustosza i 3 rodzaje nasion Rosiczek, które nie wykiełkowały). Liczba moich roślin wzrasta, ale powoli. Zdjęcia będe dawał różne, czasami parę nie-owadożernych ^^ Oceniajcie. Najpierw wszystkie moje obecne godne pokazania na raz: Wszystko na balkonie (7 piętro): Małe Rosiczki (chyba Peltata i Nidiformis): Tłustoszek (myślę, że to Agnata): A tutaj malusieńkie D. Aliciae: Niezaładnie prezentujące się Muchołówki (jakoś nie mam do nich szczęścia ): Rosiczki: 2 Przylądkowe i kwitnąca Alicja: Kapturnica, nwm chyba Vogel czy jak to się tam pisze ;d U niej też nie najlepiej, nie wiem co źle robię: Mój ukochany Dzbanek R. Soper z gigantycznymi dzbanami: Druga Rebecca, coś kiepsko rośnie, wystawię ją na balkon: Teraz coś z innej beczki: Diffenbachia mojej mamy (podoba mi się, więc ją tu wrzuciłem): Moje Storczyki, może kogoś zainteresują ;d: Sogo Fairyland: Stoczyki Mini : Uff, troche tego było, długo wgrywały się załączniki x.x Liczę na wasze opinie Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Ja może tylko zapytam się tylko i wyłącznie o jedną rzecz. Dlaczego one stoją w cieniu, poniżej krawędzi balkonu, skoro w ogóle nawet nie mają południowej ekspozycji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Dlatego, Cefalotusie, że to balkon wschodni, i słonce im świeci od 6.00-12.30 około. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Dlatego, Cefalotusie, że to balkon wschodni, i słonce im świeci od 6.00-12.30 około. Dlatego jak tak dalej będziesz trzymał na balkonie wschodnim w cieniu poniżej krawędzi balkonu, muchołówki będą nie załadne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Ale jak słońce świeci to wszystkie są na nim! nie ma tak że świeci i są w cieniu. A to, że nie mam ani jednego okna/balkonu południowego to co ja mogę poradzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Całkiem całkiem N. rebeca soper jak długo masz? Bo jak rok to ładna a jak miesiąc to ładną kupiłeś i storczyki też fajne Uff, troche tego było, długo wgrywały się załączniki x.x Liczę na wasze opinie Na przyszłość zamiast zdjęć 10Mpx daj 1Mpx czyli z 3648x 2736 daj 1024x 768 Gwarantuje Ci będzie szybciej Jeżeli nie wiesz jak to edytować po zrobieniu zdjęcia najłatwiej w paincie zmienić wielkość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Chyba z tego co wywnioskowałem kilka dni ją ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Te dwie małe rosiczki to Spatulata i Peltata . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Spatulata? Oo fajnie ;D Rebecce kupiłem tą większą dwa dni temu ;d Bartnik, ale co ma kilka dni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Rebeccę . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Napiszę tak, nie wróżę tym roślinom przyjemnego czy długiego życia. Nie wiem czy chociaż przyglądnąłeś się swojemu zdjęciu, które pokazuje Twój balkon i blok na przeciwko. Nie wiem czy widzisz różnicę w jasności pomiędzy tym gdzie stoją rośliny, a krawędzią balkonu. Kapturnica pięknie ukazuje różnicę. Może nie masz południowego okna/balkonu, ale masz cudownie oświetlony blok na przeciwko, który jest jasny i odbija całkiem sporo światła, przed którym uparcie chowasz swoje rośliny. Jakby tego było mało, to co widać też na dalszych zdjęciach, zagładzasz swoje rośliny. Zieleń to kolor spektrum światła ODBITEGO od roślin, tego, które one NIE pochłaniają. Czyli umieszczenie roślin poniżej krawędzi ZIELONEJ doniczki, to jest jak ich zagładzanie. One tego spektrum światła nie wykorzystają do procesu fotosyntezy. Co z tego, że doniczka jest rozjaśniona przez odbite światło, skoro zostaje przefiltrowana do spektrum całkowicie bezużytecznego dla roślin. To jest praktycznie tak, jakby stały w zupełnym cieniu. Nie trzeba mieć koniecznie południowej ekspozycji, żeby wiele gatunków roślin bardzo skutecznie uprawiać. Moim zdaniem złym pomysłem są na taki parapet muchołówki i kapturnica. Ale one Ci dość szybko zmarnieją i padną. Kupisz kolejne, które bez doświetlania też raczej długo nie pociągną. Może kiedyś się znudzisz nimi. Mając pewne warunki i pewne ograniczenia są dwa (logiczne) wyjścia: 1. dostosować kolekcjonowane gatunki do warunków, 2. dostosować warunki do kolekcjonowanych gatunków (patrz -> doświetlanie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Hm, Cefal, z tego co zrozumiałem mam poprzestawiać te rośliny w o wiele jaśniejsze miejsce i wziąść z tamtąd zieloną wielodoniczkę? || Mam jeszcze okno w kuchni wschodnie, ale jest zawalone storczykami, które jak wiem niezbyt mogą być na balkonie, reszta okien to północ. Ehh :/ @Edit: i jeszcze, że to zielone to jest jakieś spektrum a nie Alicje, tak? :B Edytowane 10 Maja 2013 przez Reez Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Hm, Cefal, z tego co zrozumiałem mam poprzestawiać te rośliny w o wiele jaśniejsze miejsce i wziąć stamtąd zieloną wielodoniczkę? || Mam jeszcze okno w kuchni wschodnie, ale jest zawalone storczykami, które jak wiem niezbyt mogą być na balkonie, reszta okien to północ. Ehh :/ @Edit: i jeszcze, że to zielone to jest jakieś spektrum a nie Alicje, tak? :B Nie i nie. wystarczy, że je wystawisz ponad krawędź balkonu, żeby łapały też światło odbite i rozproszone z otoczenia. Muchołówce i kapturnicy jest tam za mało światła. Nie mam pojęcia co z nimi zrobisz. Zdecydowanie NIE pozbywać się zielonej wielodoniczki, tylko dlaczego te rośliny są schowane w niej? Nie możesz dać podłoża po samą krawędź, tak, żeby nie były osłonięte zielonym filtrem z tej doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Mogę, ale wtedy jak je będe podlewał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 11 Maja 2013 Share Napisano 11 Maja 2013 Mogę, ale wtedy jak je będe podlewał? yyy...tak jak do tej pory? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi