roslina1991 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Cześć Mam mały problem z torfowiskiem. Sprawa wygląda tak dziennie wlewam w nie 50 litrów, a woda dalej jest jedynie na wystarczającym poziomie, nigdy nie jest tak że sięga po brzeg (w sumie tylko w tedy gdy je poleję, ale szybko wsiąka). Nie wiem, czy mi to przecieka czy co? Wymiary: 2 m (dłg) x 1,4 (szer) x 0,17 cm wysokość. Pojemność 476 l z czego część to odwrócone i podziurkowane spody wiaderek (16 x 5 l = 80 l). Po wykonaniu torfowiska wlałem tam max 150 l, później rodzina podobno podlewała mi to 50 litrami dziennie, ja teraz wlałem drugie z 150 l. Widać lustro wody (włożyłem do torfowiska pusta doniczkę która mi pokazuje poziom wody), jednak bardzo szybko lustro tej wody opada (połowę doniczki wys. 7cm - co wychodzi 10 litrów w ciągu nocy, za dnia więcej). Nie mam pojęcia czy to torfowisko przecieka, nie wsiąkło dobrze, czy to normalne? To aż tak paruje? Fakt faktem stanowisko jest bardzo słoneczne, słońce jest bezpośrednie od 9:00-10:00 do końca dnia. Jak często wy podlewacie swoje torfowiska i jakimi ilościami wody? Zdjęcia torfowiska w załączniku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Spróbuj zrobić tak, nalej tyle wody ile się da. niech nawet się z niego wylewa. Gdy ta woda wsiąknie w bardzo szybkim czasie to znaczy że folie masz po prostu podziurawioną. Rośliną taki jednorazowy zabieg nie powinien zaszkodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Zrobiłem również tak, nalałem rano na maxa wody, oczywiście stopniowo żeby wyeliminować wsiąkanie. wróciłem po 6ciu godzinach takiej pogody pół słonecznej pół pochmurnej również "uszło" jakieś 7-10 litrów wody, więc albo to jest parowanie, albo mały przeciek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 W takim razie nie wydaje mi się że to przeciek. Pamiętaj ze obszar parowania jest dość duży do tego temperatura ciepła i szybko może parować. Ja to sobie wyobrażałem że zaraz jak wlejesz to widać jak szybko wsiąka i nie ważne ile wody wlejesz i tak będzie mało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 12 Maja 2013 Autor Share Napisano 12 Maja 2013 Dzięki za opinię, ale chciałbym również dowiedzieć się od właścicieli torfowisk jak często i jakimi ilościami podlewają swoje torfowiska Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Co prawda krótko mam swoje torfowisko ale nie podlewałem go ani razu. Przez cały tydzień była słoneczna i ciepła pogoda a nie zeszło wiele wody. Teraz od piątku do teraz cały czas pada że z torfowiska się wylewa to wody starczy pewnie na długo. Nie pamiętam wymiarów ale wsadzone jest do niego ok. 960l torfu. Na moje oko masz wyciek bo za szybko schodzi coś :/ Edytowane 12 Maja 2013 przez dzony1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Takim pewnym sposobem na określenie czy to przeciek czy parowanie, to ograniczenie parowania do zera. Wyciągasz rośliny, nalewasz wody i zasłaniasz torfowisko folią, szczelnie. Jak po kilku godzinach coś się zmieni albo nie to odpowiedź masz i tak na 100%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 IMO parowanie. Strasznie płytkie masz to torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Maja 2013 Share Napisano 12 Maja 2013 Właśnie, ono ma 17 cm czy ja to źle interpretuję? Bo mi prywatnie napisałeś coś o wiadrach. Ono powinno mieć jakieś 30 cm głębokości i więcej... Z całkiem sporym zbiornikiem wodnym w przeciwnym razie to Ty masz jakąś patelnię z torfem, a nie torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi