Skocz do zawartości

Mech - nie torfowiec w hodowli owadożerów?

bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Po przejrzeniu kilku stron wyników na forum (hasło mech) doszedłem do wniosku że mogę zacząć ten temat :P

Przeczytałem w którymś temacie że torfowiec w podłożu służy do utrzymania jego wilgotności.

Więc tutaj rodzi się myśl: Skoro spaghum wykorzystuje się do utrzymywania wilgoci, to czy inny rodzaj mchu można wykorzystać w tym samym celu?

Przyjęte jest że stosuje się torfowca, ale dlaczego akurat jego?

Przecież zwykły mech rosnący na trawniku również dobrze radzi sobie z utrzymywaniem wilgotności (tak sądzę, nawet w wielkie upały on u mnie jest zielony i "mokry").

Jako osoba nie znająca się na temacie - botanikiem nie jestem, i nie zapowiada się żebym podjął takowe nauki (chociaż kto wie), nie uważam tego pytania za błache/trywialne :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zalej kępę torfowca i zwykłego mchu wodą i ściśnij. Torfowiec nasiąknie nią jak gąbka, a zwykły mech nie. I cała filozofia :)

No to to wiem, ale nie chodzi mi o to.

Chodziło mi bardziej o stosowanie normalnego jako składnik podłoża np 1:1/1:2 z torfem albo stosowanie go normalnie w terrarium/doniczce która cały czas stoi w jakimś stopniu w wodzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w jakim celu stosować zwykły mech jako składnik podłoża skoro on nie chłonie wody? Torfowiec właśnie dlatego się stosuje, bo chłonie wodę... w mieszance np. dla dzbaneczników można go zastąpić pociętą gąbką.

Aczkolwiek mieszanie torfu z torfowcem uważam za lekką przesadę. W dużym uproszczeniu: albo roślina wymaga podłoża przepuszczalnego, z dostępem do powietrza i wtedy idzie torfowiec, względnie z domieszkami, albo podłoże może być bardziej zbite i wtedy idzie torf, względnie z domieszkami :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Ale w jakim celu stosować zwykły mech jako składnik podłoża skoro on nie chłonie wody? Torfowiec właśnie dlatego się stosuje, bo chłonie wodę... w mieszance np. dla dzbaneczników można go zastąpić pociętą gąbką.

Spoko, rozumiem co masz na myśli.

Tylko skoro torfowiec jest tylko żeby chłoną wodę to równie dobrze można stosować hydrożel, jednak nie ma aż takiego dostępu powietrza do korzeni,mylę się?

Czyli podsumowując. Spaghum nie ma cudownych składników sam w sobie, i innej właściwości niż chłonięcie olbrzymich ilości wody. Czyli od biedy można by go zastąpić zwykłym mchem. Tak?

Dzięki za zaspokojenie mojej ciekawości :D

Edytowane przez bartek
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.