allgreen Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Witam, mam takie pytanie co jest z tymi rosiczkami co wytwarzają takie dziwne (niepełne) zdeformowane rozetki? Są w takim stanie od zimy a reszta rozwija się normalnie. Temperatury pokojowe wilgotność też stanowisko zachodnie. Podlewane zimą bez stojącej wody w podstawku (wilgotne podłoże) od wiosny stale uzupełniany poziom wody w podstawku. Rośliny ponad 3 letnie od gemmae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Te rośliny z dziwnymi rozetkami mogą być w okresie spoczynku, a mogą umierać ze starości. Trudno powiedzieć czy one się już umierają czy z jakiegoś powodu weszły w spoczynek. Możliwe, że korzeń przestał się komunikować z podłożem i ona tak się zmieniła. Moja propozycja przesadzić je i zobaczyć co się stanie. Nie mniej, nastawiałbym się raczej, że te rośliny padną jednak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denis Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Nie jestem szpecem, ale miałem podobną sytuację z Pygmaea i Pulchella Dorosłe, wyrośnięte, silne roślinki i proces takowy się zrobił po wydaniu gemmae (u paru sztuk). W celu ratunku przesadziłem do świeżego podłoża - większośc przetrwała i się odbudowała, ale niektóre i tak padły jakiś czas później w momencie wypuszczania pędów kwiatowych. Jeszcze żywa roślinka - godna próby ratunku. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Dodam też że te rośliny nigdy nie wydały gemae przez 3 lata! Nie wiem czy mają się u mnie źle czy co Pulczelki też mam już ponad rok i nie mogą wydać gem. I też popadają w podobny stan co te. A przesadzać raczej nie będę bo mam złe doświadczenia z przesadzaniem miniaturowych. Ale się jeszcze zastanowię czy nie przesadzić. Dzięki za wskazówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Zazwyczaj jest tak, brak okresu spoczynku brak gemmae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi