Skocz do zawartości

Drosera omissa

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie co jest z tymi rosiczkami co wytwarzają takie dziwne (niepełne) zdeformowane rozetki? Są w takim stanie od zimy a reszta rozwija się normalnie.

Temperatury pokojowe wilgotność też stanowisko zachodnie. Podlewane zimą bez stojącej wody w podstawku (wilgotne podłoże) od wiosny stale uzupełniany poziom wody w podstawku. Rośliny ponad 3 letnie od gemmae.

post-5686-1368742017_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Te rośliny z dziwnymi rozetkami mogą być w okresie spoczynku, a mogą umierać ze starości. Trudno powiedzieć czy one się już umierają czy z jakiegoś powodu weszły w spoczynek. Możliwe, że korzeń przestał się komunikować z podłożem i ona tak się zmieniła.

Moja propozycja przesadzić je i zobaczyć co się stanie.

Nie mniej, nastawiałbym się raczej, że te rośliny padną jednak.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem szpecem, ale miałem podobną sytuację z Pygmaea i Pulchella

Dorosłe, wyrośnięte, silne roślinki i proces takowy się zrobił po wydaniu gemmae (u paru sztuk).

W celu ratunku przesadziłem do świeżego podłoża - większośc przetrwała i się odbudowała, ale niektóre

i tak padły jakiś czas później w momencie wypuszczania pędów kwiatowych.

Jeszcze żywa roślinka - godna próby ratunku.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam też że te rośliny nigdy nie wydały gemae przez 3 lata! Nie wiem czy mają się u mnie źle czy co :( Pulczelki też mam już ponad rok i nie mogą wydać gem. I też popadają w podobny stan co te. A przesadzać raczej nie będę bo mam złe doświadczenia z przesadzaniem miniaturowych. Ale się jeszcze zastanowię czy nie przesadzić. Dzięki za wskazówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.