foczu Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Witam . Od jakiegoś czasu moja rosiczka jak by usycha . A mianowicie większe liście usychają a małe jakoś nie bardzo chcą rosnąć .Jaki może być tego powód ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Ewidentnie widać, że rośliny nie mają słońca, a i chyba ledwo co jakieś światło do nich dochodzi. Szczególnie to coś widoczne przy prawej krawędzi zdjęcia świadczy o totalnym braku światła. Czytałeś cokolwiek na temat wymagań tych roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foczu Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Czytałem że powinny stać na południowym oknie, no i stoją .Prawdę mówiąc mają światła dużo popołudniu i rano chociaż trochę przysłania światło krawędź od okna . Sa jakieś sposoby na doświetlenie roślin na parapecie? Edytowane 1 Czerwca 2013 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Najsampierw podniósłbym rośliny powyżej krawędzi okna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VitaPlantae Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Bracie, twoje rosiczki nie mają słońca :/. Tego typu rośliny rosną w prażącym słońcu, w takim w jakim się opalasz na buraka XD. Promienie bezpośrednio muszą docierać do roślin, a według tego co tam napisałeś stoją w cieniu bo są przysłonięte. Masz balkon wsch-poł ? To już lepiej tam je wywal jak nie masz gdzie. W sprzyjających warunkach Drosera capensis wytwarza płyn trawienny-rosę na liściach. Więc wypatruj to będziesz wiedział czy mają lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foczu Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Ok Dzięki za rady postawie rosiczki wyzej;) A nic im się nie stanie jak wystawie je na balkon południowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Nie, chyba że wiatr Ci je zwali. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Ewidentnie widać, że rośliny nie mają słońca, a i chyba ledwo co jakieś światło do nich dochodzi. Bracie, twoje rosiczki nie mają słońca :/. Tego typu rośliny rosną w prażącym słońcu, w takim w jakim się opalasz na buraka XD. Wybaczcie, że sie przyłączę nie na temat, ale zauważyłem już w wielu: po co użytkownicy powielają wiadomości? To, że nie dociera dużo światła już kolega Foczu wie. Po co mówic to po setki razy? Nie lepiej przeczytać resztę postów, jeśli jest ich mało i podzielić się innymi, sensownymi i mądrymi radami zamiast powtarzać to samo? Nie sądzicie, że niektórych denerwuje: - .... za mało słońca... - ...tak, ewidentnie za malo słońca mają ale nie zapomnij też o.... - .... mógłbyś im dać trochę więcej słońca i..... Wybaczcie, ale moim zdaniem to istotne. Pozdr i sorry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Na powiększeniu zdjęcia widać, że w torfie masz bardzo dużo larw ziemiórki. Też mogą przyczyniać się do stanu rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) Wybaczcie, że sie przyłączę nie na temat, ale zauważyłem już w wielu: po co użytkownicy powielają wiadomości? To, że nie dociera dużo światła już kolega Foczu wie. Po co mówic to po setki razy? (...) Aby potwierdzić przypuszczenia. Na powiększeniu zdjęcia widać, że w torfie masz bardzo dużo larw ziemiórki. Też mogą przyczyniać się do stanu rosiczki. Gdzie ty widzisz lawinę larwy ziemiórek? Fakt, mam małą wadę wzroku, ale aż tak ślepa nie jestem. Nawet jeśli są ziemiórki to akurat jest to najmniejszy problem, szczególnie przy tych chwastach. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Zrobiłeś jedno zdjęcie, zrób kolejne. Pokaż jak one są oświetlone, pokaż parapet, okno, co jest za oknem. Bo te rośliny albo są wyciągnięte z piwnicy, albo one nie mają żadnego bezpośredniego słońca, bo nie noszą żadnych znamion bycia bezpośrednio nasłonecznionymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foczu Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2013 Dziękuje za porady ,przestawiłem roślinę w inne miejsce ,w bezpośrednim słońcu i wróciła do życia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi