Skocz do zawartości

Utricularia uniflora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

po wielu latach nieposiadania tego gatunku, po powrocie do domu postanowiłem na spróbowanie swoich sił z nim po raz kolejny. Postanowiłem też podejść do niego jakbym nigdy wcześniej go nie posiadał i nie próbować hodować go przez pryzmat starych doświadczeń.

To gatunek Australijski, a tamtejsze pływacze nieodłącznie kojarzą mi się z drobnym piaskiem. Doświadczenie z U. minutissima pokazało mi, że czasem cienka warstwa, 0,5 cm drobnego piasku robi wielką różnicę. Jedne gatunki to lubią, inne nie bardzo. U. uniflora polubił.

Na początek wystawiłem go z początku lata na południowy parapet. Wody miał tak od 0-3 cm, jednak nie pozwalałem mu wyschnąć do reszty. Słońca, tyle ile na niezasłoniętym południowym parapecie, czyli całkiem sporo. Zajęło mu to trochę zanim się ruszył, ale po ok 2 miesiącach zarósł całą doniczkę i wypuścił pierwszy pęd kwiatowy. W tym samym czasie potrzebowałem pilnie miejsca na parapecie dla gatunków, które lubią chłodniejsze warunki, więc U. uniflora trafił do terrarium. Po zmianach świetlnych w terrarium, na górnej półce na której wylądował panowały temperatury 38*C w ciągu dnia i 20-22*C w ciągu nocy. Przystosował się do nich zadziwiająco dobrze, zresztą podobnie jak inne Australijskie gatunki. Po czasie wypuścił kilka kwiatostanów, a w 100% wilgotności, 4x 18W i temperaturach jak powyżej otworzył pierwsze kwiatki.

Niestety nie uchwyciłem momentu, kiedy było ich bodajże 8 na raz, nie miałem czasu. To jest namiastka tego co była.

Podsumowując warunki hodowli tego gatunku:

Stanowisko: silnie nasłonecznione lub mocno oświetlone, min 4 x 18W, z odległości ok. 25 cm, 12-14h/dobę.

Podłoże: torf z piaskiem 2:1, na wierzch ok 0,5 cm warstwa drobniuteńkiego piasku.

Podlewanie: powinien zawsze mieć dostęp do wody. Dla 7 cm doniczki 1-3 cm poziom wody jest optymalny. Wilgotność powietrza może być zmienna od 60-100%. Nie mogę zagwarantować, że w niskiej wilgotności powietrza otworzy kwiatki, bo nie mam z tym żadnego doświadczenia.

Temperatury: na parapecie miał w nocy 18-20*C w dzień do 26*C. W terrarium temperatura przy włączonym świetle sięgała codziennie 38*C. Jednak zapewne będzie sobie cenił nieco niższe temperatury, szczególnie w nocy w okresie zimowym. Obecnie ma noc: 16-18*C, dzień 27-29*C.

Wysokie temperatury połączone z dużą ilością wody i światła zdecydowanie stymulują kwitnienie. Bez problemu nadaje się na parapet, jak i do terrarium.

(Na pierwszym zdjęciu kwiatów kolory są bardziej autentyczne).

IMG_3769.JPG IMG_3771.JPG

IMG_3790.JPG

Odnośnik do odpowiedzi