capensi Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć, Jako iż zasiałem i rozmnożyłem z liści trochę roślin to będę wstawiał tu postępy w ich rośnięciu. 23.12.2013r. Na tacy znajdują się rosiczki takie jak: D. intermedia "AF, Nort Carolina", D. x beleziana 'Giant', D.filiformis var. filiformis, D. filiformis var. tracyi, D. filiformis 'Red form', D. filiformis var. filiformis x filiformis var. tracyi, D. filiformis x intermedia, D.binata. D. filifomis 'Red form' - jeszcze nie wybarwiony A tutaj już trochę bardziej czerwony D. filiformis var. tracyi D.filiformis x intermedia D. intermedia "AF, North Carolina" Tutaj razem z D. x belezianą 'Giant' Trochę mniej wybarwiona D. x beleziana D. filiformis D. filiformis var. filiformis x filiformis var. tracyi Doniczka z D. filiformis x intermedia, D. rotundifolia 'Barje Sijec'(na środku), D. linearis x rotundifolia(najmniejsza z roślin po prawej stronie), D. intermedia "AF, North Carolina" D.M "Regular Form D. intermedia 'Tropical Form' D. binata - posiana pod koniec lata D. binata - posiana niedawno D. anglica - dopiero zaczyna kiełkować po stratyfikacji D. filformis var. filiformis, D. rotundifolia i S. purpurea ssp. purpurea wyciągnięte 2 dni temu z lodówki W lodówce stratyfikację przechodzą jeszcze D. linearis "Ontario", D. intermedia "AF, North Carolina" i S. oreophila var. ornata. Rośliny są doświetlane 3 świetlówkami t8 - Sylvanią Grolux, Philipsem Aquarelle i Philipsem Master TL-D 865. Wilgotność w akwarium wynosi około 70%. Myślę, że w lecie większość z nich będzie na sprzedaż, bo raczej na dłuższą metę nie pomieszczę się z taką ich ilością. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Sorka, nie doczytałem. Post do usunięcia . Edytowane 23 Grudnia 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Ale mamy siewcę na forum. Taaak, hoduj D. filiformis red. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Filiformisa red będzie sporo, bo akurat roślina mateczna mi kwitnie to trochę go też wysieję, poza tym już teraz jest jakieś 15 jego sadzonek na całej kuwecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 17 Lutego 2014 Autor Share Napisano 17 Lutego 2014 17.02.2014r. Rośliny przez te prawie 2 miesiące trochę podrosły więc wrzucam kilka nowych zdjęć Doniczka głównie z D. x beleziana 'Giant', z boku mały filiformis var. filiformis x filiformis var. tracyi i 2 intermedie AF Cześć tacy z filiformisami (wyżej zwykłe, trochę niżej filiformis var. filiformis x filiformis var. tracyi) D. binata Jeden z kilku małych cafalotusów rozmnożonych z liści D. intermedia 'AF North Carolina' 2 doniczki z D. anglica Jedna z 5 doniczek D. rotundifolii D. intermedia 'Tropical Form' D.M 'Regular Form' Potem może dodam jeszcze zdjęcia siewek kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 12.04.2014r. Od ostatniego razu rosliny już sporo podrosły, szczególnie filiformis var. tracyi D. intermedia 'Tropical Form' D. filiformis var. tracyi D. filiformis var. filiformis x filiformis var. tracyi D. rotundifolia S. purpurea ssp. purpurea D. anglica Zaczynają już też kiełkować S. oreohila var. ornata i D. intermedia "AF, North Carolina", jedynie linearisowi jakoś średnio to idzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Ile miesięcy mają S. purpurea? Dokarmiałeś je lub dawałeś nawóz do storczyków czy samo słońce/doświetlanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Purpurowe mają około 2 miesiące. Nie dokarmiałem ich, ani nie nawoziłem, stoją pod 3 mocnymi świetlówkami razem z dzbanecznikami. Takich doniczek mam razem 5 i nie wiem co zrobię z taką ilością purpurowych. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Ładne gromadki rosic i kapturnic. Fajne też filiformisy, mi dopiero kiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Purpurowe mają około 2 miesiące. Nie dokarmiałem ich, ani nie nawoziłem, stoją pod 3 mocnymi świetlówkami razem z dzbanecznikami. Takich doniczek mam razem 5 i nie wiem co zrobię z taką ilością purpurowych. Dzbaneczniki również z własnego wysiewu, jeśli tak jakie i ile rosły, czy tylko użyczają miejsca siewką kapturnic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Dzbaneczniki również z własnego wysiewu, jeśli tak jakie i ile rosły, czy tylko użyczają miejsca siewką kapturnic? Dzbaneczniki nie siane, jedynie wykorzystałem wolne miejsce w akwarium i na zimę dałem tam te rosliny. W najbliższym czasie wszystko pójdzie na dwór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Nice , sporo tego . Jak nie będziesz mieć co z tym zrobić to po okazyjnej cenie mógłbym coś kupić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Także bym się zaopatrzył bo okazy imponujące! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi