Seba Degustator Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Witam, mam problem, gdyż moja muchołówka, zakupiona OBI, na początku trzymała się nieźle. Po tygodniu przesadziłem ją do torfu, wyglądała marnie, ale udało się, zakorzeniła się mocno i pięknie, rośnie. Stare łapki i liście uschły, pojawiły się nowe. Ale nie to jest ważne chodzi o to, że jest koniec listopada, muchołówki powinny mieć okres zimowania, a moja muchołówka wypościła pęd i kwiaty i nie mogę jej ani zimować ani trzymać a pozwolić zakwitnąć też nie gdyż to trwa aż 6 tygodni co zrobić? Uciąć to? Zimować? Proszę o poradę to bardzo ważne. Z góry dzięki, Seba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Tnij pęd. Po ścięciu zaczekałbym trochę i zaczął wprowadzać muchołówkę w stan spoczynku, najlepiej stopniowo, o ile masz do tego warunki (to może być trudne o tej porze, bo na dworze warunki już typowo do zimowania, więc po prostu zacznij zimowanie i tyle). Zasadniczo najlepiej zawsze ścinać pędy, o ile oczywiście nie chcesz uzyskać nasion (roślinę możesz przy tym rozmnożyć poprzez ścięty pęd). Kwitnienie osłabia muchołówkę, a same kwiatostany jakieś piękne nie są. Edytowane 24 Listopada 2014 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Listopada 2014 Share Napisano 24 Listopada 2014 Po pierwsze, uprzejmie proszę pisać z zachowaniem poprawnej pisowni, bo taki jednolity ciąg bez przecinków, kropek, wielkiej litery czyta się tragicznie. Z polskimi znakami jakoś też się lepiej czyta jak bez. Natomiast w odniesieniu do poruszonego problemu, jak już powiedziano, pęd ściąć. Od razu wstaw roślinę w temperatury 1-10*C, to jest jedyny sposób, żeby weszła w spoczynek. To nie jest tak drastyczna różnica jak temperatury dodatnie i ujemne, więc nie przeżyje szoku termicznego. No, chyba, że trzymasz ją w terrarium i tam ma ze 30*C. Poczytaj sobie opis, który znajduje się w dziale Opisy roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba Degustator Napisano 25 Listopada 2014 Autor Share Napisano 25 Listopada 2014 Czyli uciąć ten pęd i poczekać z kilka dni?? Czy włożyć go do ziemi? Gdyż słyszałem że wtedy coś urośnie. No i czy nic jej się nie stanie poprzez takie ucięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 25 Listopada 2014 Share Napisano 25 Listopada 2014 Jak Cephalotus mówi, żeby się nie cackać i od razu wstawić do odpowiedniej temperatury, to tak zrób. Nie, nic się nie stanie, nie polecalibyśmy obcinania, gdyby groziło to czymkolwiek. To popularna praktyka. I tak, możesz wetknąć w torf, ale nie ma gwarancji, że rozmnożenie się uda. Zanim zadasz kolejne pytania - przeczytaj to http://roslinyowadozerne.eu/art/pdf/mucholowka.pdf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi