Skocz do zawartości

Dziennik z mojego pierwszego dzbanka

TadzikMen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym w tym temacie zamieścić opis jak posadziłem i jak rozwija się mój dzbanecznik :) Jeśli temat będzie niezgodny z zasadami tego działu, to niech admin mi wybaczy. Temat ma na celu luźną konwersację i jeśli ktoś ma dobre rady, niech się z nimi podzieli ;)

oto i on:

CAM01966.jpg

Jak widzimy, dostałem ładną szczepkę bazową. Podzieliłem tą szczepkę na 2 części tą górną z liściami i tą dolną. Liście przyciąłem tak, by zmieściły się pod "kopułą ochronną";. Przycięcie liści miało też na celu ograniczenie parowania wody z rośliny. Podłoże to odpowiednio: Torf i keramzyt. Łodyżka została nacięta odpowiednio pod kątem 45 stopni. Na poniższym zdjęciu zachowana jest jeszcze "wersja"; z długimi liściami:

CAM01967.jpg

Całość wyglądała tak:

CAM01972.jpg

Po kilkunastu dniach zobaczyłem jakiś tajemniczy osad na keramzycie:

CAM02004.jpg

Postanowiłem, że dokonam wymiany keramzytu, jednak problem nie minął.

Po następnych dniach zaczął wyrastać nowy liść (Hurra):

CAM02038.jpg

Na stan dzisiejszy cała roślinka wygląda tak:

CAM02074.jpg

temat będzie aktualizowany, jeśli będzie coś ciekawego i będzie jakieś zainteresowanie :)

Edytowane przez TadzikMen
Odnośnik do odpowiedzi

Ten osad to naloty jakiejś pleśni na kamyczkach, normalka przy słabej wentylacji - nieszkodliwe, jednak wg. mnie podłoże jest za mocno zbite. Chociaż akurat Ventrata rośnie dobrze nawet w zwykłej ziemi kwiatowej :D

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm może to wina tego, że za pierwszym razem podłoże mi "wessało" podczas pierwszego podlewania i dodałem na samą górę samego torfu.

Co do keramzytu, to co na nim jest nie wydaje mi się należeć do królestwa zwierząt ;) Wentylacji to jest b.słaba, bo go wietrzę raz na kilka dni a potem znów daję kopułę nad nim w celu zwiększenia wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm może to wina tego, że za pierwszym razem podłoże mi "wessało" podczas pierwszego podlewania i dodałem na samą górę samego torfu.

Co do keramzytu, to co na nim jest nie wydaje mi się należeć do królestwa zwierząt ;) Wentylacji to jest b.słaba, bo go wietrzę raz na kilka dni a potem znów daję kopułę nad nim w celu zwiększenia wilgotności.

Wybaczcie double post, edytowałem literówkę i wysłało jeszcze raz -.-

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

CAM02201.jpg

Mam pytanie, co to jest to zielone coś :)

a tak prezentuje się cała roślinka:

CAM02202.jpg

Śmieszne wyglądają końcówki liści :) Jakby to były takie miniaturowe dzbanki

dla osób, którym zdjęcia się nie wczytują, podaję linki :)

Zdjęcie z glonem

Zdjęcie całej roślinki

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to jest zwykły glon też mam z nim kłopoty . Masz za słabą wentylacje może zrób chociaż kilka dziurek

Ps. to nie "jakby miniaturowe dzbanki " bo to są miniaturowe dzbanki ;-)))

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko u mnie nie widać zdjęć z postu #6?

juz dodałem linki, bo nie jesteś jedyną osobą, która ich nie widziała. Mi się normalnie wyświetlają. Tak samo jak z pierwszego postu, nawet hosting taki sam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

I kolejna porcja zdjęć :)

Ponad tydzień temu zdjęcie przedstawiające dzbanka (ciekawe, po co są te włoski)

CAM02270.jpg

Dzbanuszek

tak wygląda w dniu dzisiejszym dzbanuszek:

CAM02303.jpg

Dzbanuszek - wersja dla tych, co się zdjęcia nie odpalają

Zaciekawiło mnie też przebarwienie jego dzbanka:

CAM02301.jpg

Przebarwienie dzbanka

a tu przedstawiam zdjęcie z inwazji rosiczek :) Tylko na chwilę ściągam pokrywę do podlewania, oglądania a i tak się tam zdesantowały:

CAM02302.jpg

Rosiczka

Odnośnik do odpowiedzi