frugosz Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Witam, Sprawa wygląda następująco. Moje siewki zaatakowały jakieś robactwa. Jedne wyglądają jak mikro glizdy i są koloru szarego. Później zamieniają się w latające muszki. Kolejne są znacznie mniejsze ,białe i szybko skaczą. Potraktowałem je preparatem Substral 005 cl na mszyce,wełnowce i tarczniki. Opryskiwałem je 3 dni z rzędu, ale to nie pomogło,więc ręcznie wyciągałem i myślałem że jest po problemie a tu po paru tygodniach dodatkowo te białe skaczące gnojki mi się pojawiły. Rośliny mi umierają. Jak się tego pozbyć? Siewki mają ponad 6 miesięcy. Dodatkowo w jednej doniczce pojawił się biały nalot. Wygląda jak pleśń. Podlewam tylko destylowaną wodą i doświetlam regularnie od 4-6 godzin dziennie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Siewki mają ponad 6 miesięcy. Dodatkowo w jednej doniczce pojawił się biały nalot. Wygląda jak pleśń. Podlewam tylko destylowaną wodą i doświetlam regularnie od 4-6 godzin dziennieWnioskując z Twojego opisu, te pierwsze to mogą być ziemiórki drugie skaczące to skoczogonki. Larwy ziemiórek, gdy zaczyna im brakować wody mogą się "wgryzać" w jej poszukiwaniu w soczyste części roślin. Najbardziej narażone na szkody są młode siewki i rosiczki pigmejskie. co do skoczogonków to tylko ich bardzo duże nagromadzenie może być szkodliwe ale to raczej ekstramalne wypadki bo odżywiają się one głównie martwą materią a tylko gdy jest ich b.dużo to z głodu mogą brać się za delikatne korzonki roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) "Potraktowałem je preparatem Substral 005 cl na mszyce,wełnowce i tarczniki. Opryskiwałem je 3 dni z rzędu" A nie przypadkiem Substral 005 SL ? Bo jeśli tak to powiem ci w czym tkwi problem - wystarczy spojrzeć na opakowanie... Jeśli chcesz zwalczyć ziemiórkę to stosujesz doglebowo czyli rozcieńczasz 6ml preparatu w 100ml wody / 1L podłoża. Tak przygotowaną mieszankę wlewasz do podstawki i czekasz kilka dni Edytowane 16 Grudnia 2014 przez kamil95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Przejmowałbym się raczej tymi "nicieniowatymi" larwami ziemiórka jak tymi małymi skaczącymi. Te raczej nie będą szkodliwe. Ale jakbyś dał rade zrobić zdjęcie tych skaczących, to można będzie coś więcej powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) "Potraktowałem je preparatem Substral 005 cl na mszyce,wełnowce i tarczniki. Opryskiwałem je 3 dni z rzędu" A nie przypadkiem Substral 005 SL ? Bo jeśli tak to powiem ci w czym tkwi problem - wystarczy spojrzeć na opakowanie... Jeśli chcesz zwalczyć ziemiórkę to stosujesz doglebowo czyli rozcieńczasz 6ml preparatu w 100ml wody / 1L podłoża. Tak przygotowaną mieszankę wlewasz do podstawki i czekasz kilka dni Tak ,tak to ziemiórka. W google znalazłem foty. To jest to same obślizgłe cholerstwo co u mnie. Później z tego wyrastają latające muszki. Masz rację ,że Substral 005 sl. Nada się? Edytowane 17 Grudnia 2014 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 17 Grudnia 2014 Share Napisano 17 Grudnia 2014 Tak, jeśli postąpisz według instrukcji, którą Ci wyżej napisałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Tak, jeśli postąpisz według instrukcji, którą Ci wyżej napisałem Ok. Tak zrobię.Za kilka dni napiszę jak to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Zrobiłem tak jak pisaliście ,ale nie pomogło. Te cholery dalej żyją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Wstaw doniczkę do wody destylowanej po krawędź i czekaj aż larwy uciekną na powierzchnię, wtedy wyłapuj. Niestety walka z ziemiórkami wcale nie jest prosta...ja walczę cały czas. Możesz też przesadzić siewki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Nie jesteś Don Kichotem, walka z ziemiórkami to walka z wiatrakami, one i tak będą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 U mnie ziemiórki "pochłania" już któryś raz D.regia i nie ma ani śladu do czasu, aż nowa muszka wleci przez okno i się gdzieś rozmnoży Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Nie jesteś Don Kichotem, walka z ziemiórkami to walka z wiatrakami, one i tak będą. To na cholerę te wszystkie preparaty przeciw nim? Obawiam się o to ,żeby one mi nie przeszły na inne rośliny. Mówię tutaj o zwykłych doniczkowych. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Wstaw doniczkę do wody destylowanej po krawędź i czekaj aż larwy uciekną na powierzchnię, wtedy wyłapuj. Niestety walka z ziemiórkami wcale nie jest prosta...ja walczę cały czas. Możesz też przesadzić siewki. A nie zaszkodzi to roślinom? Edytowane 29 Grudnia 2014 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Witaj ,też miałam problem z ziemioródkami przy moich siewkach i "załatwiłam" je Decisem. Po prostu rozrobiłam w wodzie demineralizowanej , doniczkę z siewkami wstawiłam do osłonki i nalałam tyle ile się tylko dało , po chwili glizdy przebrzydłe zaczęły wychodzić na powierzchnię torfu i tam zdychały.Zabieg dla pewności powtórzyłam po około 5-6 dniach i do dziś mam spokój. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frugosz Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki. Zrobię tak jak napisałaś. Kupię tego Decisa i się odezwę za jakiś czas Edytowane 4 Stycznia 2015 przez frugosz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi