Skocz do zawartości

Zaatakowane przez szkodniki

frugosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa wygląda następująco. Moje siewki zaatakowały jakieś robactwa. Jedne wyglądają jak mikro glizdy i są koloru szarego. Później zamieniają się w latające muszki. Kolejne są znacznie mniejsze ,białe i szybko skaczą. Potraktowałem je preparatem Substral 005 cl na mszyce,wełnowce i tarczniki. Opryskiwałem je 3 dni z rzędu, ale to nie pomogło,więc ręcznie wyciągałem i myślałem że jest po problemie a tu po paru tygodniach dodatkowo te białe skaczące gnojki mi się pojawiły. Rośliny mi umierają. Jak się tego pozbyć?

Siewki mają ponad 6 miesięcy. Dodatkowo w jednej doniczce pojawił się biały nalot. Wygląda jak pleśń. Podlewam tylko destylowaną wodą i doświetlam regularnie od 4-6 godzin dziennie

Odnośnik do odpowiedzi

Siewki mają ponad 6 miesięcy. Dodatkowo w jednej doniczce pojawił się biały nalot. Wygląda jak pleśń. Podlewam tylko destylowaną wodą i doświetlam regularnie od 4-6 godzin dziennie
Wnioskując z Twojego opisu, te pierwsze to mogą być ziemiórki drugie skaczące to skoczogonki. Larwy ziemiórek, gdy zaczyna im brakować wody mogą się "wgryzać" w jej poszukiwaniu w soczyste części roślin. Najbardziej narażone na szkody są młode siewki i rosiczki pigmejskie. co do skoczogonków to tylko ich bardzo duże nagromadzenie może być szkodliwe ale to raczej ekstramalne wypadki bo odżywiają się one głównie martwą materią a tylko gdy jest ich b.dużo to z głodu mogą brać się za delikatne korzonki roślin
Odnośnik do odpowiedzi

"Potraktowałem je preparatem Substral 005 cl na mszyce,wełnowce i tarczniki. Opryskiwałem je 3 dni z rzędu"

A nie przypadkiem Substral 005 SL ? Bo jeśli tak to powiem ci w czym tkwi problem - wystarczy spojrzeć na opakowanie... Jeśli chcesz zwalczyć ziemiórkę to stosujesz doglebowo czyli rozcieńczasz 6ml preparatu w 100ml wody / 1L podłoża. Tak przygotowaną mieszankę wlewasz do podstawki i czekasz kilka dni ;)

Edytowane przez kamil95
Odnośnik do odpowiedzi

Przejmowałbym się raczej tymi "nicieniowatymi" larwami ziemiórka jak tymi małymi skaczącymi. Te raczej nie będą szkodliwe. Ale jakbyś dał rade zrobić zdjęcie tych skaczących, to można będzie coś więcej powiedzieć.

Odnośnik do odpowiedzi

"Potraktowałem je preparatem Substral 005 cl na mszyce,wełnowce i tarczniki. Opryskiwałem je 3 dni z rzędu"

A nie przypadkiem Substral 005 SL ? Bo jeśli tak to powiem ci w czym tkwi problem - wystarczy spojrzeć na opakowanie... Jeśli chcesz zwalczyć ziemiórkę to stosujesz doglebowo czyli rozcieńczasz 6ml preparatu w 100ml wody / 1L podłoża. Tak przygotowaną mieszankę wlewasz do podstawki i czekasz kilka dni ;)

Tak ,tak to ziemiórka. W google znalazłem foty. To jest to same obślizgłe cholerstwo co u mnie. Później z tego wyrastają latające muszki.

Masz rację ,że Substral 005 sl. Nada się?

Edytowane przez frugosz
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Nie jesteś Don Kichotem, walka z ziemiórkami to walka z wiatrakami, one i tak będą.

To na cholerę te wszystkie preparaty przeciw nim?

Obawiam się o to ,żeby one mi nie przeszły na inne rośliny. Mówię tutaj o zwykłych doniczkowych.

Edytowane przez frugosz
Odnośnik do odpowiedzi

Wstaw doniczkę do wody destylowanej po krawędź i czekaj aż larwy uciekną na powierzchnię, wtedy wyłapuj. Niestety walka z ziemiórkami wcale nie jest prosta...ja walczę cały czas. Możesz też przesadzić siewki.

A nie zaszkodzi to roślinom?

Edytowane przez frugosz
Odnośnik do odpowiedzi

Witaj ,też miałam problem z ziemioródkami przy moich siewkach i "załatwiłam" je Decisem. Po prostu rozrobiłam w wodzie demineralizowanej , doniczkę z siewkami wstawiłam do osłonki i nalałam tyle ile się tylko dało , po chwili glizdy przebrzydłe zaczęły wychodzić na powierzchnię torfu i tam zdychały.Zabieg dla pewności powtórzyłam po około 5-6 dniach i do dziś mam spokój.

Odnośnik do odpowiedzi