Skocz do zawartości

U. steyermarkii

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem niedawno udało mi się zdobyć ten gatunek. Na 100% dobrze oznaczony- w obiegu większość to mylnie oznaczone U. aureomaculata itp.

Kiepskie zdjęcie ukazujące pierwsze liście tej ultra rzadkiej rośliny, które pojawiły się pod moją opieką:

post-6628-1420663030_thumb.jpg

Będę w miarę możliwości na bieżąco informował o postępach w rozroście. Dodam, że jest to pierwszy pływacz z grupy 'litofitycznych', jakiego uprawy się podjąłęm. Trzymajcie kciuki ;)

Odnośnik do odpowiedzi

U. geminiloba jest typowym litofitem, czyli gatunkiem rosnącym na skałach. Choć włączona została w hodowli do epifitów, nie wiedzieć dlaczego. :)

Patrzyłem kiedyś na tego Utricularia steyermarkii. Liście ma ciekawe, trochę jakby miał coś wspólnego z U. neprophylla, szkoda tylko, że kwiatki takie mocno podobne do U. flaccida, który kwitnie praktycznie na okrągło.

Jeżeli jest jakkolwiek podobny w hodowli do U. geminiloba, to powinien doskonale porosnąć w warunkach górskich, w podłożu z grubowłóknistego torfowca i perlitu ok. 1:1 i poziomem wody tuż przy poziomie podłoża. Przynajmniej U. geminiloba ukochał sobie u mnie takie warunki.

Jestem ciekaw jak dalej potoczy się ta hodowla U. steyermarkii.

Ja za to skiełkowałem U. striatula i nie mam zielonego pojęcia czego ten gatunek wymaga. Najmniejszego. Może być epifitem i gatunkiem naziemnym. :/

Odnośnik do odpowiedzi